Muzeul Traian Vuia – Istoria aviației

Când am fost la concertul de la Peștera Românești am zis că la întoarcere am mai făcut o oprire. Era vorba de muzeul Traian Vuia. Pe DN68A între Făget și Lugoj, la aproximativ 20 de km de Lugoj, în localitatea cu același nume se găsește și acest muzeu Traian Vuia.

Ce găsim aici? Istoria aviației mondiale! Machete ale aparatelor de zbor construite de inventatorul român, pionier al aviației mondiale, Traian Vuia. Planșe și publicații referitoare la începuturile aviație sunt expuse pe toți pereții muzeului.

Accesul în muzeu este gratuit. La intrare veți găsi o machetă scara 1:1, complet funcțională a primului aparat de zbor din istoria aviației. Macheta a fost construită de Fundația Academică Culturală Timișoara și testată în 2005 în România, iar în 2006 a fost transportată la Montesson lângă Paris, Franța, marcând astfel 100 de ani de la primul zbor mecanic. Vuia 1 a fost primul aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare care s-a ridicat de la sol fără echipamente auxiliare. Zborul istoric al aeroplanului Vuia 1 a avut loc pe câmpul de la Montesson din Franța la data de 18 martie 1906. Aparatul a zburat pe o distanță de 12 metri, la o înălțime de 1 metru, după o accelerație pe o distanță de 50 metri.

În celelalte încăperi ale muzeul mai sunt expuse și alte machete ale aparatelor de zbor construite de Traian Vuia, dar și copii după schițele realizate la Paris, fotografii și documente de la primul zbor cu Vuia 1 din 1906.

Pentru cine are drum în zonă, cu siguranță merită o oprire, mai ales pentru cei pasionați de zbor, dar nu numai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.