Obținere numere roșii – Autorizația de circulație provizorie

596 răspunsuri

 1. Francisco Ion spune:

  Se pot scoate numere rosii pt o masina deja inmatriculata in Romania ?

  • Cristi spune:

   Nu sunt 100% sigur dar din câte știu, se pot scoate numere roșii doar dacă mașina a fost radiată din ciruculație. În cazul mașiniilor deja înmatriculate în România nu sunt necesare numerele provizorii. Trebuie contract de vanzare-cumpărare, actele mașinii si certificat fiscal de la vânzător. Se circulă cu numerele actuale ale mașinii până la transcriere. Transcrierea în cazul mașiniilor cu numere de România decurge mai ușor. Atenție însă la contract și la certificatul fiscal acestea fiind valabile doar 30 de zile. În condiții normale mașina respectivă ar trebui să aiba valabile asigurarea RCA, și inspecția tehnică periodică, iar certificatul fiscal al vânzătorului e foarte important pentru că fără nu se poate face înscrierea.

   În cazul mașinilor deja înmatriculate în România mai trebuie mare atenție la taxa de poluare. Dacă a fost plătită sau nu. Vânzătorul trebuie să dea și o dovadă a plății taxei pe care o ridică de la ANAF în caz că a plătit taxa! Atenție și aici pentru că această hârtie e valabila la fel, tot 30 de zile.

 2. stefan spune:

  Buna ziua..! Momentan ma aflu in Cehia la granita cu NEmti. Am gasit o masina la un auto bazar /del. Masina e adusa din Germania . are toate actele dar nu are Tuv. Cel de la bazar a zis ca pentru 300 e ma ajuta el sa obtin numere rosii.cu banda rosii valabile 30 zile. Poate obtine aceste numere fara tuv valabil.? Daca da e legal . daca ma opreste politia in romania .. Actele va rog . ok nu aveti tuv valabil. Ok dar am numere pentru export.
  ? Pareri multumesc..

  • Cristi spune:

   Numerele provizorii nu necesită TUV, la fel că la noi în România, nici la noi nu contează ITP pentru numerele roșii. La nemți sunt cele roșii valabile 30 de zile și mai erau cele galbene valabile 7 zile. Cele galbene știu că costau undeva în jur de 100-120 de euro. Cele roșii nu știu, în principiu partea cea mai mare din preț o reprezintă asigurarea, în schimb știu ca ungurii fac figuri la graniță în legătură cu numerele galbene, deci cele roșii sunt cea mai bună opțiune. Legat de preț nu știu să spun dacă e real sau umflat.
   Legat de TUV. Nemții, numerele provizorii nu le dau pe mașină, ci pe persoană. Adică poți să iei numere provizorii fără actele mașinii și să cumperi mașina după.
   Atenție la norma de poluare totuși, că de ea depinde taxa de înmatriculare în România!

 3. stefan spune:

  Multumesc .ai fost de ajutor. Felicitari .

 4. stefan spune:

  Mai am o intrebare .
  Am o masina care este la un targ auto . masina are numar cred ca are si proprietar . daca eu o cumpar de la cel care o vinde pot sa obtin numere pentru export ? Lund in consideratie ca ea exista inmatriculata ?de un proprietar . eu voi deveni proprietar pe actul de vanzare cumparare . pot obtine numere ? (Tot in R. Ceha.)

  • Cristi spune:

   Scuză-mi întîrzierea răspunsului, înțeleg că ești grăbit de situație și ai nevoie de informații sigure. Nu sunt „samsar”, asa ca m-am pus pe căutat și citit. Ca să fi sigur că ești în legalitate, cel mai bine ar fi să găsești o mașina cu TUV valabil, și sa o aduci cu numerele pentru export, cele negre cu banda roșie. Ca să îți fie mai ușor, în general dealerii auto, autohaus-urile din zonă iți pot rezolva și numerele, important e să le ai pe cele cu banda roșie nu galbenă, sau alte variante(că mai sunt)!
   Legat de ce ai întrebat, cred că trebuie să te informezi asupra numerelor respective. Vezi ce fel de numere are și pe numele cui sunt, pentru că de aici pot apărea fel și fel de complicații legate de radierea mașinii din Germania și poți avea probleme la înmatricularea ei în România, complicații de care sunt convins că nu ai nevoie. Unii ți-ar recomanda cred să te înțelegi cu neamțul pentru vreo 3-4 zile și să te lase să vi pe numerele lui în țară, dar nu știu cat de bună e ideea.
   Situația cea mai convenabilă ar fi sa ai contractul de vînzare-cumpărare sau factura, Fahrzeugbrief sau Zulassungsbescheinigung Teil II(Cartea de identitate a mașinii), Fahrzeugschein sau Zulassungsbescheinigung Teil I(Talonul), și TUV-ul valabil, și bineînțeles numerele pentru export.
   Îți recomand dacă ai timp să citești și ghidul lui Buhnici referitor la importul de mașini din Germania. L-am găsit și eu acum și văd că e foarte bine scris, în partea 4 are chiar și cîteva sfaturi interesante legate de starea tehnică a mașinii.
   Cel mai convenabil și mai ușor e să cumperi din autohaus și să-ți rezolve ei numerele, în loc să te chinui tu cu proprietarul direct.

 5. Danuts spune:

  Salut am si eu o întrebare in legătura cu aceste numere provizorii.Am numerele scoase pe data de 25.11.2014 si scrie ca sunt valabile pana la 24.12.2014; nelamurirea mea este daca sunt valabile inclusiv datei de 24.Astept raspuns va multumesc!

 6. ionut spune:

  poti sa imi spui cum isi da seama poritia daca mi-s expirate numerele provizorii inainte sa ma opreasca …?

  • Cristi spune:

   După număr, doar n-or fi cei de la DRPCIV atât de proști să le dea la întâmplare și noi atât de naivi să-i credem atât de proști 🙂

 7. Marian spune:

  Salut..Am o masina adusa din Franta.Numerele rosii au expirat.Nu am bani de inmatriculare in Romania.Cartea este barata.Pot sa refac atele in Franta ,cu contract V-C ,pe persoana cu rezidenta in Franta?

  • Cristi spune:

   Nu știu care a procedura de înmatriculare în Franța, la noi mașina trebuie să facă neapărat un drum la RAR pentru identificarea seriilor(certificatul de autenticitate), sunt convins că și în Franța trebuie, deci asta ar însemna drum în Franța pe platformă, cred că e mai ieftină înmatricularea în România. Numerele roșii ți-au expirat toate 3 rândurile? eventual te poți interesa cat ar costa înmatricularea pe Bulgaria, că tot se practică.

 8. Marian spune:

  In Romania costa 800,Bulgaria 700,si Franta 350.Da,au expirat toate 3.Ma gandesc ca sunt in baza de date,dupa VIN-ul masinii si politia i mi va face probleme.Multumesc.

  • Cristi spune:

   Ia în calcul toate actele nu doar taxa de poluare, că aici greșim foarte mulți când vine vorba de înmatriculare. Calculele ar trebui să ni le facem complet, cu asigurare, identificare, ITP, numere, carte de identitate și plimbările necesare…

 9. veronica spune:

  Buna seara! Am o mare rugaminte….imi puteti spune,va rog,daca este necesar fiscalul la obtinerea numerelor provizorii!Multumesc

 10. Cernelac Lucian spune:

  Buna seara. Stie cineva daca achizitionez o masina din Austria si ii scot numere provizorii pe 5 zile ( din cate am inteles costa 350 E) voi avea probleme in Ungaria ?

  • Cristi spune:

   Atenție sa aibă TUV și verifică prețul și la numere pe o lună! Ca să nu ai probleme cu ungurii cel mai bine să aibă mașina TUV și numerele să fie pentru export.

 11. cris cris spune:

  Buna ziua, vreau sa cumpar un camion din italia ( are itp expirat) cum pot sa il aduc pe roti in romania. Italianul a spus ca il aduce el cu numerele lui pana la granita cu austria si apoi sa scot numere din austria… dar de unde pot sa iau aceste numere…? ma poate ajuta cineva?

  • Cristi spune:

   Ai grijă la faza cu itp-ul expirat! La unguri o să ai probleme! Având în vedere că e vorba de camion, vezi cu cardul tahograf!

  • Bogdan spune:

   Buna ziua!! Am si o rugăminte daca ma poate ajuta cineva!! Am cumparat o masina din Germania si nu m-ai are ITP pot sa scot numere roşi in Ro sa pot merge la ITP??

  • Cristi spune:

   Depinde unde e mașina. Dacă e în Germania ai 2 variante, ori platformă până acasă ori TUV și numere pentru export. Dacă e în România, scoți numere roșii și te plimbi pentru înmatriculare.
   Atenție! Numerele roșii de România sunt valabile doar pe teritoriul României!

  • Daniel spune:

   buna ziua am si eu o intrebare. Mi-am cumparat o masina. nu mai are TÜV. am adus-o pe platforma sa o repar in Romania. acum e gata si trebuie sa a aduc inapoi in Germmania sa o inscriu. Tinind cont ca am cumparat-o din Belgia trebuie mai intii sa ma duc sa o vada cei de la inscrieri. Problema mea e cum ies cu masina din Romania. Numere Rosii nu e voie. Pe platforma e scup. Mai stiti o alternativa?

  • Cristi spune:

   Există și la noi numere pentru export. Se scot similar cu cele roșii sau pentru probe, dar cel mai bine interesează-te la înmatriculări! Eu n-am scos niciodată de astea, posibil să îți ceara ITP ca nemții cer TUV la cele pentru export.

 12. cris cris spune:

  Se poate cumpara cu actele din italia numere de tranzit din austria ?

  • Cristi spune:

   Cel mai corect ar fi să îți rezolve el de acolo ITP și numere de tranzit(italia, austria, germania, ce vrea el dar să fie în regulă), de preferat pe numele tău, eventual dacă vă întâlniți în Austria faceți actele toate acolo, dar să își facă ITP, și mai departe fi atent la cardul tahograf că amenzile sunt groase rău pentru circulație fără card!

 13. ionut spune:

  salut.imi poti spune si mie te rog,este obligatoriu itp-ul la numere rosii?

 14. ionut spune:

  am cumparat un golf 3 de aici din romania cu nr de germania si vreau sa-i scot nr rosii si am itp-ul expirat.este obligatoriu itp-ul la numere rosii?

  • Cristi spune:

   Salut! Pentru numere roșii nu îți trebuie ITP. Îți faci numere roșii iar ITP-ul îl faci pe urmă când mergi la RAR pentru înmatriculare, atunci când faci și identificarea.

 15. Ciprian M spune:

  Bună ziua ma poate ajuta cineva.?
  As dori sa iau și eu o masima din UE un golf 4sau un Passat dar cum sunt nou în acest domeniu as dori sa știu și eu ce acte trebuie sa îmi dea vânzător ca am o cunoștință care dansul are un prieten care poate sa îmi facă rost de mașină și eu as dori sa știu ce acte o sa trebuiască sa îmi dea pt a nu avea probleme la rar și la înmatriculare? Va mulțumesc

 16. Cristi spune:

  Salut Ciprian! Bună întrebare ai pus :). Mă refer la faptul ca nu ai specificat o țară anume. Încerc să îți dau un răspuns cât pot de clar. Trebuie să primești actele mașinii(iar aici diferă de la o țară la alta) și contractul de vânzare-cumpărare. Dacă respectivul a adus mașina din altă țară pe numele lui, spre exemplu din Germania, adică a cumpărat-o acolo pe numele lui, atunci va avea actele mașinii și un contract de vânzare-cumpărare intre proprietarul de pe acte și el. În situația asta vei face un contract între tine și el, iar atunci va trebui sa primești actele, contractul lui cu proprietarul, contractul dintre tine și el, plus certificat fiscal pe numele intermediarului. Dacă mergi tu în Germania spre exemplu și iei mașina direct pe numele tău, atunci vei avea nevoie doar de actele de Germania, și contractul dintre tine și vânzător.
  Când spun „actele mașinii”, o spun așa general pentru că actele diferă în funcție de țara de proveniență. Spre exemplu noi în România avem talonul(certificatul de înmatriculare) și cartea de identitate.
  În cazul Germania, vei avea Fahrzeugbrief(cartea de identitate), Fahrzeugschein(talonul), Kaufvertrag(contractul), plus asigurare, și numerele pentru export. Sau poți avea după modelele noi: Zulassungsbescheinigung Teil I(talon pentru export) și Zulassungsbescheiningung Teil II(carte de identitate).
  Fi foarte atent la norma de poluare și calculează-ți timbrul de mediu. Ceea ce scrie în acte este ceea ce contează nu ceea ce ți se spune când vine vorba de clasa de poluare! Citește și ce-am scris aici legat de norma de poluare pe actele de Austria.

 17. Petrea spune:

  Salut. Am o nedumerire privind scoaterea de nr. rosii pentru masini deja inmatriculate in Romania, am citit primele comentarii si am urmatoarea intrebare: Ce facem in cazul in care ni sa retinut certificatul de inmatriculare de catre politie, se poate scoate nr. rosii pentru a putea umbla pe la RAR, etc. Sau umblam cu masina pe platforma.

  • Cristi spune:

   Din păcate în situația asta, cu mașina pe platformă! Numere roșii se pot scoate doar în cazul în care mașina a fost radiată din circulație, iar când talonul a fost reținut de poliție mașina nu e radiată. Trebuie rezolvată problema pentru care a fost reținut talonul, și sunat la RAR ca să faci un singur drum nu mai multe. Când ți-a reținut talonul nu ți-a dat și o dovada de circulație pe vreo 15 zile? De obicei ți se dă așa ceva și pentru permis, și pentru talon!

 18. Stoian Cristian spune:

  Buna ziua.Vreau sa cumpar o masina din cehia si nu stiu ce fel de numere sa iau provizorii si de unde.Multumesc

  • Cristi spune:

   Bună! Îmi pare rău dar nu știu să de sfătuiesc în legătură cu Cehia. Nu cunosc personal pe nimeni care să fi adus de acolo ca să pot cere informații, iar pe internet mare lucru nu am găsit. Vânzătorul de acolo ar trebui să îți poată oferi informațiile necesare, eventual chiar să te ajute cu actele. În principiu cred că ar fi bine să fi atent să ai inspecție tehnică periodică, asigurarea cu carte verde, și numerele să permită exportul mașinii(să poată părăsi teritoriul țării). Dacă nu e prea mare deranjul, după ce aduci mașină din Cehia, împarte informațiile utile și aici! 😉

 19. Petrea spune:

  Multumesc de raspuns, totusi scrie undeva ca trebuie sa fie radiata, intr o lege ceva…situatia mea este ca am cumparat masina cu certificatul retinut de politie si asta sa intamplat acum 4 ani, masina stand pe dreapta, cu toate acestea am avut o masina inmatriculata pe alta tara, neradiata din circulatie si am scos nr. rosii la ea. Ms.anticipat.

  • Cristi spune:

   Faza cu „radiată din circulație” se aplică pentru cele din România, și justificarea e ca atunci când cumperi o mașina din România, care este înscrisă în circulație ca să nu te mai pună să plătești numere roșii, ți se dă voie să circuli cu numerele respective până faci transcrierea, plus că legislația de lasă să păstrezi numerele dacă ești din același județ. Iar când vrei să scoți numere roșii trebuie să mergi cu actele mașinii, ceea ce tu nu poți pentru că nu e la tine talonul. Problema e că la RAR după talon ar trebui să meargă cel care e trecut pe talon, poți în schimb să încerci să mergi tu și să-ți justifici prezența prin contractul de vânzare-cumpărare. Un pic aiurea situația că în România contractele astea au valabilitate 30 de zile, ești într-o situație delicată! Mă întreb dacă cel care ți-a vândut mașina a plătit în aștia 4 ani impozitul pe mașina respectivă. Din cauza valabilității contractului, și datorită lipsei talonului nu poți nici să o treci pe tine, deci legal nu e mașina ta! Pentru cea din altă țară a fost simplu, și acolo ai primit numere roșii pentru ca ăla e rostul lor, să îți dea timp să faci identificare, ITP, taxe, înmatriculare. La cea de România nu îți dă roșii pentru ca te lasă cu cele negre ale vânzătorului. Sunt curios dacă reușești să intri în posesia talonului, după care dacă vrei să o treci pe tine, o să ai din nou probleme că îți trebuie ITP care sigur e expirat, și vezi cu taxa auto ca să nu ai surprize!

 20. Ionut spune:

  Salut Cristi! Ma aflu in Franta pentru 4 luni, iar la intoarcerea mea in Romania, intentionez sa cumpar o masina de aici! Imi poti spune ce ar trebui sa am in vedere referitor la acte pentru a ajunge cu bine in Romania si ulterior sa o pot vinde ? Cand o aduc in Romania, pana o voi vinde, voi putea sa scot 3 serii de numere rosii? Iar referitor la asigurarea care o voi face in Franta: Dupa ce va expira, voi putea face una noua in Romania pe numerele rosii>? Pentru mine este prima oara cand intentionez sa cumpar o masina din afara tarii! Multumesc, o zi buna!

  • Cristi spune:

   Salut Ionuț! Referitor la acte, eu nu ma descurc deloc cu franceza, dar în principiu ca la orice acte trebuie să fi atent să ai contractul de vânzare-cumpărare corespunzător, actele toate ale mașinii, sa ai verificare tehnica valabilă, asigurare, și numere pentru export dacă e cazul. În rest, când ajungi în România și vrei numere roșii oricum va trebui să faci asigurare de România pentru 30 de zile cât vor fi valabile numerele roșii.
   În rest, ca și sfat, având în vedere că tot ești în Franța, cumpără de la francezi! Adică nu cumpăra de la iranieni/irakieni sau mai știu eu ce nații găsești pe-acolo! Spun asta că am un prieten care încă e subiect de glume după ce a cumpărat din Franța de la cea iranian. N-a ajuns acasă cu mașina, doar cu actele. Verifica în amănunt mașina ca să nu ai surprize că drumul e lung totuși și din câte am înțeles reparațiile sunt groaznic de scumpe acolo! Succes la shopping!

 21. George spune:

  Salut Cristi. Am si eu o nedumerire. Am achizitionat o masina(prima mea masina) de la o anume persoana. Masinii respective abia i s-au scos primul set de numere rosii. In neatentia mea, nu am observat ca in talonul masinii(cel de germania) culoarea masinii e rosie, pe cand , fizic ea e alba. Culmea , seriile coincid. Daca sunt oprit de agentii de circulatie pentru verificarea valabilitatii numerelor provizorii , sunt bun de plata(amenda) sau sunt in regula? In avizul care atesta valabilitatea numerelor rosii nu e trecuta nici o culoare.Multumesc anticipat.

  • Cristi spune:

   Salut George! Deocamdată nu ai probleme. Când te oprește poliția vei arăta doar autorizația de circulație provizorie și asigurarea, dar fă identificarea și ITP-ul la RAR cât poți de repede ca să ști în ce situație de afli! La RAR când mergi posibil să ai probleme, deși nu ar trebui să fie cazul, dar discuți acolo cu inginerul. Să fi atent la ce îți scrie în cartea de identitate! Probabil să fi vopsit ăia mașina înainte să o vândă, motivul îl vei descoperi probabil în aproximativ un an. Ridic-o pe un elevator la un service să vezi de suduri și reperații de tinichigerie. La RAR seriile sunt importante să corespundă! Bafta și să ai parte de ea!

  • Stefan spune:

   Am avut si eu o problema asemanatoare, pe actele germane era trecuta culoarea „verde atol” cand mi-a tradus a scis doar verde, iar la RAR mi-a trecut „gri metalizat” in cartea tehnica. La inmatriculari a fost ok, nu au spus nimic, dar acum am culori diferit epe cartea tehnica si pe talon.

 22. Kallai Szabi spune:

  Buna ziua.
  De unde se poate stie daca pe masina respectiva se poate scoate inca numar provizoriu?Vanzatorul a zis ca care este pe masina este al doilea numar.

  • Cristi spune:

   Bună! Uită-te pe cartea de identitate a mașinii, originalul, cei la de la înmatriculări când emit numerele provizorii scriu pe cartea de identitate și pun o ștampilă. Acolo trebuie să se vadă clar câte au fost scoase.

 23. ionut spune:

  Bună ziua!! Am o masina marca Dacia papuc din 2006 si de curand o sa imi expire absolut tot la ea. Am contract de vanzare cumparare si este inmatriculata in Romania cu numere de Timisoara dar este inmatriculata in 2006. Se poate radia si dupa sa se scoata 3 seturi de numere rosii? Nu prea vreau sa ma grabesc sa platesc taxa asa de repede.

  • Cristi spune:

   Nu știu dacă merită osteneala. Un rând de numere roșii te va costa vreo 100 de lei, și ai valabilitate 30 de zile. Plus că radierea trebuie să o facă proprietarul din acte, cel care ți-a vândut-o! Ai putea să faci contract de comodat la notar(celebra procura despre care s-a tot vorbit pentru evitarea taxei) și refaci contractul de vânzare și fișa de înmatriculare când ești hotărât pe înmatriculare, plătești impozitul la Timișoara pe numele proprietarului, undeva la 80-100 ron cred pe tot anul dar poți să plătești pe jumate, ITP te costă la vreo 80 de lei, și ăla oricum va trebui să-l faci deci nu intră la pierderi, asigurare pe 6 luni te costa cât un rând de numere roșii(în funcție de vârsta proprietarului). Deci cred că mai bine o lungești pe numele vânzătorului chiar 6 luni în loc de 3 cu numere roșii și radiere, pentru că ieși mai ieftin. Te costă undeva la prețul numerelor roșii pentru 2 luni și rămâi și cu ITP-ul pentru 2 ani.

 24. ionut spune:

  Multumesc pentru ajutor!

 25. iuli spune:

  Salut,am o masina inmatriculata in austria si vreau sa o inmatriculez in romania,cum procedez cu inmatricularea in tara dar si cu radierea din austria? Am inteles ca pantru radiere trebuie numerele de austria cat si actele originale.

  • Cristi spune:

   Da, la înmatriculări îți cere și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, iar legat de acte, evident ca sunt necesare. Îți trebuie chiar și traduceri la actele originale. Pregătesc în zilele ce urmează un articol, poate chiar două legate de înmatriculare pentru ca e un pic mai mult de povestit. Deocamdată ar trebui să-ți iei un rând de numere roșii dacă numerele de Austria nu mai sunt valabile, ca să poți să te plimbi cu mașina să rezolvi toate cele necesare înmatriculării. În mare, vei avea nevoie de traduceri legalizate după acte, taxa de timbru de mediu, identificare la RAR, revizie ITP, câteva chitanțe, înregistrare la impozite, fișă de înmatriculare, deci ai ceva de umblat, dar pentru început să ai actele mașinii, contract de vânzare-cumpărare pe numele tău. Fă-ți un rând de copii după toate și pregătește-te pentru umblat! Abonează-te cu e-mailul dacă nu îți e prea mare deranj, și vei primi pe e-mail notificare când scriu articole noi!

 26. iuli spune:

  Multimesc ,masina este pe numele meu am si contract de vanz cump ,numerele le am valabile,deci pot circula cu ele fara probleme, dar nu stiu exavt daca la inmatricularea in tara imi opresc numerele de austria si actele pentru ca apoi la radierea masinii din austria am inteles ca se radiaza doar cu numerele ei cat si actele de austria .Aici nu sunt eu lamurit ptr ca as vrea sa nu am probleme cu austriecii.Multumesc din nou si astept raspuns

  • Cristi spune:

   Din Austria o radiază cu contractul de vânzare-cumpărare, probabil să le trebuiască și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, dar tu nu ai numere provizorii de export pe ea? Oricum din câte îmi amintesc eu nu le-am dat niciodată numerele la înmatriculări, și când am cumpărat din Germania mașina nu avea numere deloc, am luat eu numere provizorii de-acolo. Actele în schimb mi le-au reținut de fiecare dată! Deci actele originale le vor reține la înmatriculare sigur! Sfatul meu, când ajungi cu dosarul la biroul de înmatriculări să întrebi să-ți spună clar ce se întâmplă cu radierea din Austria, deși eu cred ca mașina ta e deja radiată pentru export din Austria!

 27. ene stelian spune:

  salut, am si eu o nedumerire si ti as multumi daca m ai putea ajuta, am cumparat in urma cu 5 ani o masina din 1965 care este inmatriculata de atunci in romania, eu am bagat o la mine la financiar in urma cu 2 ani.. si inca muncesc la restaurarea ei, anul asta este gata, cred.. intrebarea mea este, eu trebuie sa platesc taxa de poluare acum avand in vedere ca masina este inmatriculata de 50 de ani pe romania? ( mentionez ca nu vreau s o bag la retromobil ca nu mai este 100% originala. multumesc si astept raspuns.

  • Cristi spune:

   Din păcate, dacă nu o înregistrezi ca vehicul istoric te vor obliga la toate taxele inclusiv timbrul de mediu. Lista mașinilor exceptate de la plata taxei o găsești exact în articolele 3 și 8 din OUG 9/2013. Sunt curios ce bijuterie deții acolo, cumva vreun Volkswagen Beetle?

 28. ene stelian spune:

  scuze, si inca ceva. in situatia in care sunt eu, as putea scoate numere rosii sa merg si eu doua luni cu masina anul asta? avand in vedere ca eu am bagat masina la financiar la mine dar nu am facut identificarea, n are itp, asigurare, pe talon nu scrie instrainata… dar mi e teama sa circul asa cu ea ca poate se gaseste unul altul sa mi retina talonul si apoi numai sa umblu dupa propietar nu am timp..

  • Cristi spune:

   Îmi pare rău, dar iar vin cu o veste proastă. Numere roșii poți scoate doar dacă a fost radiată din circulație, iar a ta sigur nu a fost pentru ca atunci nu mai aveai nici talon. Fostul proprietar o fi scos-o de la impozit de la el, în schimb de la DRPCIV n-a radiat-o, ca sunt actele la tine, deci DRPCIV nu îți va elibera numere roșii(poate eventual cu o cerere pentru situație specială, auzisem ca au mai fost cazuri când s-a aprobat și al patrulea rând de numere roșii în baza unei cereri)! Având în vedere că nu scrie pe talon „înstrăinat către…”, dacă ai avea ITP și asigurare ai putea circula liniștit, doar că fără ITP e dosar penal…

  • ene stelian spune:

   ms pt informatii, masina este un vauxhall victor fd .

  • Cristi spune:

   Faină piesă! asta nu mi-a trecut prin cap :). S-o stăpânești sănătos și mândru!

 29. ionut spune:

  scuzati ca intervin am avut aceeasi intrebare in legatura cu numerele rosii la o masina deja inmatriculata in Romania dar inainte de 2007. Nu se pot scoate numere rosii chiar daca radiezi masina, numerele care le poti scoate sunt cele negre si bineinteles asta include si plata taxei si a altor chestii ce tin de masina. Va spun sigur ca am pierdut o zi intreaga sa caut birou de inmatriculari si am fost si la politie si faza cu numere rosii nu se poate nici intr-un caz la masinile inmatriculate in RO inainte de 2007. Desi sincer mi se pare o tampenie ca doar o radiezi si procedezi la fel ca si in cazul masinilor aduse din strainatate. In fine asa e sistemul din tara noastra NU SE POATE SI GATA.

  • Cristi spune:

   Salut Ionuț! Nu te scuz deloc, ba chiar îți mulțumesc! Nu mă miră deloc situația având în vedere ca trăim totuși în România!
   Extras din OMAI 1501/2006:
   CAP. III Autorizarea provizorie pentru circulație a autovehiculelor și remorcilor
     ART. 15
     (1) Până la înmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competente potrivit art. 1 alin. (2) autorizează provizoriu circulația autovehiculelor și a remorcilor neînmatriculate, pentru o perioadă ce nu va putea depăși 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
   Deci conform legislației în vigoare o mașina neînmatriculată are dreptul la numere roșii, iar o mașina radiată din circulație este o mașină neînmatriculată! Și mi se pare normal să îți dea numere provizorii dacă mașina a fost radiată și astfel nu mai este înmatriculată, ca să poți să mergi cu ea la RAR pentru identificare, nu să te oblige s-o cari pe platformă!

 30. ene stelian spune:

  asta este,, trebuie sa platesc vreo 600 de euro taxa de mediu, ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este cu identificarea la rar, am seria de pe motor scrisa si pe carte si cea de sasiu care se afla sub barbriz scrisa pe carte, problema este ca este decat o singura serie, acea de pe bordexact sub barbriz, si din cate am citit pe internet ar trebui sa am aceiasi serie scrisa in cel putin doua locuri, din pacate al doilea loc nu l am gasit…

  • Cristi spune:

   În funcție de mașina, unele au pe stâlpul șoferului, altele pe stâlpul din dreapta, Clio-ul meu de exemplu are sub scaunul din dreapta. Am impresia ca trebuie să fie undeva pe șasiu. Unele au pe unul din lonjeroane, de obicei pe cel din dreapta. Cei de la RAR știu exact unde să se uite. Mai demult se punea pe farfuria de la telescopul din față, cum era la Dacie, Opel la modelele noi are sub scaunul din dreapta ca și Renault, dar cred ca la cele vechi era pe lonjeron.

 31. catalin spune:

  salut
  as vrea sa imi cumpar o masina cu nr de franta cu acte valabile de franta , se poate inmatricula pe romania?

  • Cristi spune:

   Salut Cătălin! Bineînțeles că se poate, probabil să fie nevoie radierea din Franța, dar situația exactă o să o vezi când o să fi cu mașina și actele în mână!

 32. viorel spune:

  Salut ,vreau sa cumpar o masina sh de la o distanta de 300 de km de mine , mai are un singur rand de numere rosii de scos , dupa ce fac actul de vanzare cumparare pot scoate nr rosii pe numele meu daca nu ma aflu in orasul de resedinta,adica le pot scoate din orice oras?

  • Cristi spune:

   Salut! Nu am înțeles niciodată de ce, dar în România nu poți să scoți numere roșii decât din județul în care ai adresa din buletin. În concluzie, situația cea mai faină ar fi ca cel de-al doilea rând de numere roșii să mai aibă măcar o zi valabilitate ca să poți să ajungi cu ea acasă sau la DRPCIV în județul tău să scoți al treilea rând sau, dacă e deja expirat, atunci înainte să faci contractul de vânzare-cumpărare să scoată vânzătorul cel de-al treilea rând de numere roșii. Eventual mergi cu el la DRPCIV și plătești tu asigurarea și chitanțele, sau îi dai banii și pe numere când bateți palma, doar ca ideal e să mergi sa vezi mașina cât mai de dimineața ca sa fie timp și pentru numere. Atenție la acte, norma de poluare și taxa de timbru de mediu, certificatul fiscal al vânzătorului, și bineînțeles la seriile mașinii!

 33. ene stelian spune:

  Buna seara, mai am o mica problema in legatura cu o masina. am cumparat zilele acestea o masinuta sa imi fac treaba cu ea.are taxa de poluare platita . eu am cumparat o de la un baiat care si acel baiat a cumparat o de la o firma, actele ce le am eu sunt, dovata achitarii timbrului de mediu, cartea, talonul, pe talon si carte este mentionata firma de la care a cumparat acel baiat masina, el nu a apucat sa schimbe talonul si sa se treaca pe carte.am factura de vanzare intre firma si el.certificatele fiscale si al firmei si al lui, insa pe fisa de inmatriculare a lui luata de la o primarie din jud Dambovita nu are timbrul de secretizare, decat stampila primariei, am facut ieri itp ul si azi cand sa fac asigurarea pe numele meu cu seria caroseriei in vederea inmatricularii cele de la asigurari mi au zis ca fara acel timbru nu se poate face asigurarea.. intrebarea mea este, toate primariile din satele astea mici au timbre de secretizare? si inca ceva, pe talon ar trebui instrainata intre firma si baiatul de la care am luat masina, o sa scrie acum acea instrainare banuiesc ca o sa o scrie de la data vanzarii -cumpararii intre firma si el in anul 2010, a doua intrebare este. itp ul ce l am facut mai este valabil, daca voi face asigurarea acea mai am dreptul sa circul o luna incepand de cand fac actul de vannare cumparare intre mine si fostul propietar? sau nu mai am dreptul sa circul cum ar veni din 2010 de cand s a facut instrainarea? multumesc si astept raspuns.

  • Cristi spune:

   Bună!
   În mod normal băiatul ar fi trebuit să o treacă pe el în 30 de zile de la cumpărare. ITP-ul e valabil sigur! Pe talon o sa scrie înstrăinarea la data de 2010, și atenție să pună și ștampila! O să ai factura lui între firmă și el cu data de 2010, și contractul tău cu băiatul care e actual. Fiscalul băiatului trebuie să fie actual ca să nu ai probleme la înmatriculare. De asemenea dovada achitării timbrului de mediu să fie actuală, deci adeverința aceea de la ANAF atenție să nu fie prea veche, pentru că dacă e expirată trebuie alta! Dacă te oprește poliția ai cu ce dovedi situația și nu ar trebui să ai probleme, în schimb eu aș face transcrierea repede în situația asta, chiar luni! Numerele nu sunt radiate din circulație pentru că asta trebuia să facă băiatul la transcrierea pe care nu a făcut-o niciodată, în schimb sunt convins ca mașina apare la taxe și impozite la băiatul respectiv, de aceea trebuie atenție la fișa de înmatriculare între băiat și tine. În legătura cu timbrul de secretizare, eu nu am întâlnit așa ceva încă pe fișele de înmatriculare. Poți să faci asigurarea la emag.
   Problema e că băiatul a circulat cu mașina și talonul pe firma respectivă dar el nu a avut scrisă înstrăinarea pe talon, și a circulat liniștit ca și cum conducea mașina firmei. Sper să nu îți facă probleme la biroul de înmatriculări din cauza timpului trecut de la vânzarea de către firma respectivă!
   Cele 30 de zile sunt de la data înstrăinării deci 2010, dar mașina nu a fost radiată, deci situația nu prea e nici albă nici neagră, e cam gri de data asta!

  • stelian spune:

   Scuze, am citit eu gresit, actul de vanzare cumparare intre firma si baiatul asta este din 30-10-2014. Prima inmatriculare este in 2010. So ca dovada de la firma ca s a platit taxa este decat o copie xerox de la trezorerie din 2010 cand s a inmatriculat primadata in care precizeaza ca s aplatit taxa pt aceasta masina in valoare de 2000 de lei, banuiesc ca factura originala a bagat o in contabilitate, sper ca firma sa nu si fi recuperat taxa asta intre timp, ma gandesc ca e suma mica pt atat deranj..oricum cei de unde o bag eu la financiar la mine or sa poata verifica daca este achitata, sau trebuie sa umblu eu sa l fac pe ala de la firma ca sa mi dea alta dovada?

  • Cristi spune:

   Se face o cerere la ANAF pentru eliberare adeverință cum că taxa a fost plătită și nerecuperată. În mod normal asta trebuie să facă vânzătorul(de preferat cel care a plătit taxa). Poate să facă cererea asta și cumpărătorul, că se face după cartea de identitate a mașinii și după seria de șasiu. ANAF eliberează adeverința în funcție de numărul de cereri. De exemplu la noi la Petroșani depun dimineață cererea și după-masă am adeverința. La Timișoara știu că durează până la 2 săptămâni, dar la Timișoara toate se mișcă extrem de încet.
   Completezi cerere tip eliberare adeverință timbru de mediu, anexezi copie după talon, copie după cartea de identitate, depui la ANAF și primești adeverința.

  • ene stelian spune:

   ok, multumesc mult pentru ajutor.

  • Cristi spune:

   Cu plăcere și succes cu înmatricularea!

 34. Adrian spune:

  Vreau sa cumpar o masina de Mehedinti dar ala care o vinde a incercat sa o inmatriculeze (a scos cartea) dar a folosit toate 3 numerele provizorii.Exista vreo metoda sa o duc in Constanta pe roti daca numere rosii a avut 3?Nu merge sa scot si eu inca 3 numere rosii cu actul de vanzare cumparare?

  multumesc anticipat.

  • Cristi spune:

   De scos alte 3 rânduri în nici un caz nu se mai poate! În unele situații speciale după explicații la DRPCIV unii au primit și al patrulea rând de numere roșii. Problema e ca din Mehedinți nu poate să scoată decât cineva cu domiciliul în Mehedinți spre exemplu vânzătorul. Acum, problema e ca situațiile speciale se referă la alte probleme, întârzieri la RAR din cauza actelor sau a radierii din țara de proveniență(cu Anglia mai erau probleme), iar în situația asta când s-au scos cele 3 rânduri și nu s-a făcut înmatricularea fără vreun motiv special nu cred să aprobe al patrulea rând! Singura soluție rămâne s-o duci acasă pe platformă, și faci înmatricularea fără să miști mașina până termini toate actele. Dacă a scos cartea mai ai de umblat doar cu hârtiile. Sfatul meu ar fi să vezi de ce nu a făcut omul înmatricularea, adică de ce doar a încercat! Posibil să fie taxa prea mare, în sensul ca i-a ieșit la RAR cu norma de poluare altfel decât se aștepta! În situații din astea, mai bine cauți altă mașină decât să te complici cu bătăi de cap!

  • Adrian spune:

   Nu a facut inmatricularea pentru ca era taxa de mediu cateva mii de euro .Masina este un model mai special (3 sau 4 in toata tara) si pe mine ma intereseaza modelul ala plus ca pretul este de vreo 5 ori mai mic decat in alte tari din Europa deci cu toate ca nu o iau sa o vand pretul este foarte bun. Evit sa dau numele marcii pentru ca e usor de gasit daca sta cineva sa caute …nu e o masina de mers toata ziua cu ea e ceva mai iesit din comun …asa de iesit din comun ca taxa e de 2 ori cat masina 🙂

   Daca as gasi acelasi model /an mai aproape nu ar fi problema.Platforma e @3000ron (probabil mai ieftin cu trenul ca am inteles ca se pot muta si cu trenul).Sincer mai bine o imping 600km decat sa platesc taxa de mediu ce nu ar trebui platita daca as fi in alta tara de pe pamant.

   multumesc frumos pentru ajutor.

  • Cristi spune:

   3000 ron e prea mult. Aşa mai bine inchiriezi o platformă şi o maşină cu cârlig şi tot ieşi mai ieftin. Sau mai ai varianta să iei actele şi să depozitezi maşina undeva acolo(chiar şi dacă închiriezi un garaj o lună) până îi faci numere.
   Înteleg din ce spui tu ca ar putea fi retromobil, deci ai putea să iei actele şi să-i faci înmatricularea fără taxă(ca dacă o înregistrezi cum trebuie astea sunt scutite de taxă) după care mergi cu numerele le pui pe maşină şi la drum!
   Eu personal aş opta pentru varianta cu maşina personală(sau închiriată 2 zile ca eu n-am cârlig) şi să închiriez o platformă sau să împrumut de la un prieten. Carburantul care l-ai băga în o maşina dus şi două întors în condiţii normale sau o maşina dus-întors cu platforma şi diferenţa acoperă închirierea.

  • Adrian spune:

   Da este retromobil…in 3 ani se incadreaza la retro deci nu ar mai plati nici o taxa/impozit.E un model american si este atractiva pentru ca e 100% originala cu istoric ba chiar are si manualele de la dealer ,la pretul care il are pot spune ca vanzatorul iese in pierdere.Eu am un Focus dar nu cred ca pot trage dupa mine masina aia (are 2tone) plus ca nu stiu daca e legal sa trag pe drumurile publice o masina neinmatriculata.
   Nu pot sa inchiriez platforma pentru ca nu am decat B-ul si nu cred ca am voie sa conduc platforma cu B.

   Daca as fi gasit „afacerea” asta din timp m-as fi pregatit cu mai multi bani …sa imi fie lectie sa nu mai caut masini la pauza de cafea 🙂

  • Cristi spune:

   Focus bănuiesc ca 1.6 TDCI… cred că duce cele 2 tone, iar pe platforma nu trebuie să fie înmatriculată în schimb problema apare dincolo, la permis. B permite remorcare a maxim 750kg cu condiția ca ansamblul să nu depășească 4250kg. Deci aici nu te încadrezi, ți-ar trebuie BE cel puțin!

 35. dana spune:

  Buna ziua … am cumparat o masina adusa din Italia (mentionez ca masina are un rand de numere rosii scoase) inainte de a o cumpara a mai avut 3 proprietari, cand scot eu alte numere rosii am nevoie de toate contractele de vanzare cumparare dintre acestia si copiile dupa c.i.? si daca nu mai pot face rost de ele nu se mai poate inmatricula masina? multumesc anticipat o zi buna….

  • Cristi spune:

   Bună,
   Da!
   Ai nevoie de toate contractele pentru a dovedi proveniența mașinii, dar la înmatriculare vei avea nevoie și de certificatele lor fiscale, în special ultimul, sau fișa de înmatriculare vizata la taxe și impozite. Părerea mea e că cei 3 proprietari nu au înregistrat deloc mașina la taxe și impozite, iar în cazul în care nu au înregistrat-o vei avea nevoie măcar de contractul de cumpărare din Italia, și contract între tine și cel care a cumpărat-o din Italia, și bineînțeles fiscalul acestuia. Prin toate contractele astea se dovedește proveniența mașinii de aceea sunt importante, deci trebuie făcută legătura prin contracte între proprietarul din Italia și cel ca o înmatriculează.

 36. adrian spune:

  am si eu o intrebare…am un audi a4 cabrio pe numele tatalui meu si i-am luat deja de 3 ori numere rosii…daca tata mi-ar vinde masina mie masina as putea sa ii iau inca 3 luni numere rosii??

  • Cristi spune:

   salut,
   Nu poți! cele 3 rânduri se acordă mașinii nu persoanelor. Ar fi plin de mașini cu numere roșii pe strada dacă s-ar putea așa.

 37. Anca spune:

  Buna ziua,am si eu o intrebare…am cumparat o masina din Germania de la propieta,am adus-o de acolo cu nr rosii.Am intreb la permise ce acte imi treb sa iau nr rosii si mi-a sp ca nu pot lua nr rosii deoarece am venit cu ea pe roti(adica cu nr rosii) si ca in situatia asta proprietarul nu a radiat-o de acolo,daca ar fi fost radiata nu putea veni cu ea pe roti treb sa o aduc pe platforma.Este posibil sa nu o fi radiat-o acolo si sa nu pot lua nr rosii?eu am contract de vanzare-cumparare,brif-ul mare si cel mic snt pe numele meu,care ar mai fi actul cheie pt care nu pot lua nr rosii?Multumesc

  • Cristi spune:

   Bună!
   Nu există să nu-ți dea numere provizorii! Trebuie brif-ul mare, brif-ul mic și contractul de vânzare-cumpărare care atestă proprietatea autovehiculului(dacă chiar îți face figuri arată-i și actele de la numerele provizorii de Germania, deși astea nu sunt necesare). Nu contează cum ai adus-o, cu numere provizorii de Germania, sau pe platformă, sau în buzunar, oricum aduci mașina, numerele provizorii sunt tocmai pentru a putea face înmatricularea. Dacă ai venit cu numere roșii de Germania, adică cele de 30 zile, probabil mai ai valabilitate pe ele, dar când expiră trebuie să îți elibereze numere provizorii de România ca să ai timp să faci înmatricularea.
   Sfatul meu, dacă mai ai valabilitate pe cele de Germania, fă-ți înmatricularea înainte să expire și îi pui direct negre ca să nu mai arunci câte o lună pe roșii. Practic doar la RAR trebuie să mergi cu mașina pentru carte de identitate și ITP, în rest te plimbi doar cu hârtiile, deci dacă apuci să mergi la RAR cu numerele de Germania nu mai merită să arunci bani pe numere roșii.

 38. FLorin spune:

  Salut, am si eu o intrebare detin o masina adusa din spania nu sa mai circulat cu ea de 3 ani mi-a expirat si itp si asigurare din cate am auzit asigurarea se poate face doar in Spania dar acolo imi cere si itp, masina fiind in romania stau si ma gandesc ca itp de aici sunt valabile doar pe teritoriu romaniei sau ma insel ?
  Masina este pe numele meu, trebuie neaparat sa ma duc in Spania sa o radiez pentru a scoate nr rosii in Romania ?
  Scuze, daca nu m-am exprimat destul de bine, sper sa ma lamuresti si pe mine.

  • Cristi spune:

   Salut,
   ITP dacă îl faci e valabil oriunde, trebuie totuși să întrebi la RAR sau la un service autorizat cum fac ei ITP pentru acte de Spania, în mod normal ar trebui să se poată, cât despre asigurări situația ar trebui să fie cam la fel, ar trebui să poți face asigurare oriunde în Europa, deși cred că asiguratorii români refuză să fac asigurări pe acte de alte țări chiar dacă ar trebui să nu facă discriminări. Dar asigurare cred că poți să faci liniștit în Spania fără să duci mașina acolo, adică doar cu actele ca la noi nu?
   Cât despre numere roșii și înmatriculare… numerele roșii sunt valabile doar pe teritoriul României, deci n-ai putea ieși din țară cu ele, iar pentru înmatriculare în România trebuie să iei în considerare și timbrul de mediu, deci nu știu dacă se merită s-o înmatriculezi în România atâta timp cât e pe numele tău în Spania, mai ales că nu cred că ieși mai ieftin ținând cont de măgăriile pe care le fac asiguratorii români și având în vedere că RCA-ul românesc tinde să devină cel mai scump de lume cu toate ca e total inutile deși obligatoriu.

  • linda spune:

   Buna pot sa ti spun din experienta mea . Aici poti face itp pe doi ani nu ti se cere asigurare ( doar la rar poti sa l faci ) iar seguro il faci pe net in spania nu ai nevoie sa areti actele si ti l trimite acasa adica la domiciliu in spania i ti iau banii din cont si gata ai tot ce ti trebuie pe 2 ani . Atentie itp e valabil numai in România

 39. FLorin spune:

  Chestia este ca la asigurare in spania mi-a cerut ITP-urile, dar eu vreau sa ma lamuresc trebuie sa ma duc sa o radiez in spania pentru ai scoate nr rosi aici in romania ?
  Si cand ma duc sa scot nr rosii stiu ca imi trebuie asigurare , mai trebuie si itp astea etc ?

  • Cristi spune:

   Pentru numere roșii îți trebuie contract de vânzare-cumpărare, ceea ce tu nu ai dacă e înmatriculată pe tine! În mod normal pentru înmatriculare în România tu nu ai avea nevoie de numere roșii pentru ca ar trebui să circuli cu numerele tale care sunt valabile. Asigurare se face pe 30 de zile pentru numere roșii, iar numerele roșii nu necesita ITP. Sunt concepute special ca să poți circula cu mașina pentru definitivarea actelor de înmatriculare(taxe, carte de identitate, ITP, timbru de mediu, traduceri și toate cele necesare). Dacă o radiezi din Spania, și dovedești cu ceva hârtie proveniența mașinii atunci poți beneficia de numere roșii în condiții normale.
   Repet, numerele roșii reprezintă autorizație provizorie de circulație și se eliberează în vederea înmatriculării definitive a autovehiculului!
   Tu ai nevoie doar de ITP ca să poți face asigurarea și să poți circula legal cu mașina așa cum este cu numere de Spania. Înmatricularea presupune mult mai multe decât doar un ITP și asigurare și costă mai mult!

 40. stefan spune:

  Salut. Am si eu o întrebare. Am o masina cu numere de it si asi vrea sa.i scot numerele rosii, doar ca masina nu e pe numele meu. Am doar o procura de la proprietarul din it si unchil meu care iel nu este in tara si vrea sa o inscrie. Asi putea face ceva? Multumesc anticipat

  • Cristi spune:

   Salut, numerele roșii reprezintă autorizație provizorie de circulație și se eliberează pentru a putea circula cu mașina în vederea înmatriculării. Deci trebuie să dovedești achiziția mașinii prin contract de vânzare-cumpărare! Cu procură mașina nu este a ta! Deci nu o poți înmatricula pe tine! Nu ți se vor elibera numere roșii!

 41. Radu spune:

  Salut. As vrea sa cumpar luni o masina. Masina zice ca e adusa din belgia…Eu sunt din Cj vanzatorul din Harghita si zice ca nu are numere. Cine trebuie sa scoata nr? Cat dureaza acest lucru? Adica daca vreau luni sa o cumpar se poate rezolva luni sa o si aduc acasa?

 42. Cristi spune:

  Salut Radu!
  Dacă mergi tu la Harghita atunci poate să scoată vânzătorul numere roșii, dacă faceți tranzacția în Cluj atunci poți scoate tu! Adică poți scoate doar din județul de reședință al proprietarului. În mod normal durează cam o oră, adică depui actele și te cheamă înapoi după o oră să îți dea numerele. Dacă vă întâlniți luni dimineață sigur se poate rezolva repede.
  Deci poți scoate numere roșii din Harghita pe numele lui, sau din Cluj pe numele tău!

  • Radu spune:

   Multumesc Cristi! Inafara de certificat fiscal,talon si carte a masinii,el trebuie sa imi dea si contractul cum a cumparat-o din belgia? si binenteles sa facem noi contract de vanzare-cumparare. De altceva mai am nevoie?

  • Cristi spune:

   Da! Și contractul lui cu belgianul, și certificatul lui fiscal, și bineînțeles actele mașinii și mai faceți voi contract între tine și el. Îți trebuie și contractul lui cu belgianul pentru că trebuie să dovedești proveniența mașinii de la proprietarul de pe acte! Verifică și cât te costă timbrul de mediu și atenție la norma de poluare euro!

  • Radu spune:

   Multumesc mult. E euro 5 , masina din 2011… Am inteles ca are ceva hartie de la notar ca masina a aduso pe platforma…

 43. andrei spune:

  Salut! Am o mica nelamurire. Vreau sa cumpar o masina din alt judet care are numere rosii, valabile inca 2 saptamani si mai am dreptul la un rand de numere rosii, imi trebuie certificatul fiscal al dansului, si acesta mai este valabil pana voi inmatricula definitiv masina?

  • Cristi spune:

   Certificatul fiscal are valabilitate până la finalul lunii în care a fost emis! Scrie pe el la punctul 6) în partea de jos a paginii!

 44. marian spune:

  Buna ziua,
  Vreau sa cumpar o masina din Germania, masina a avut doua randuri de numere rosii si acum este la ultimul, mai sunt 2 saptamani si expira si ultimul rand, mai pot inmatricula masina?

  • Cristi spune:

   Bună!
   După cele 2 săptămâni nu se va mai putea circula cu mașina! Trebuie făcut înainte să expire numerele, cartea de identitate, ITP-ul și certificatul de autenticitate. Mai exact RAR-ul, că acolo trebuie dusă mașina! În rest se plimbă doar actele deci se poate face înmatricularea și fără numere provizorii atâta timp cât existe certificatul de autenticitate și cartea de identitate cu ITP!

 45. Florin spune:

  Salut,
  Am cumparat anul trecut in decembrie, o masina cu primul rand de numere rosii, iar anul acesta in luna aprilie, vreau sa-i scot al doilea rand de numere rosii. Va rog daca-mi puteti spune, ce acte trebuie sa pregatesc pt acest al doilea set de numere provizorii ? Va multumesc !

 46. Florin spune:

  OK multumesc

 47. ene stelian spune:

  salut, trebuie sa fac si eu identificarea sau autencitatea unei masini sau cum s o numi la rar, itp ul il am facut.. ai cumva idee , ar fi mai bine sa ma duc cu pile ceva pentru certificatul acela de autentificare sau sa ma duc asa simplu? cei de la rar banuiesc ca verifica decat seriile la caroserie si motor, exista cumva sansa sa nu ti se acorde acel certificat daca sunt in regula seriile?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Mergi liniștit fără pile că nu e cazul! Suni întâi și faci programare! Dacă suni dimineață ai șanse foarte mari să te programeze în aceeași zi! N-are rost să mai arunci cu bani și la un intermediar să-ți ia și ăla comision. Nu-ți face decât poze la serii și îți dă o hârtie!

  • ene stelian spune:

   ok, mersi mult.

 48. edi spune:

  Daca am pana pe 8 aprilie valabile numerele rosii si astazi mi-am scos numerele permanente, mai pot circula cu cele provizorii sau trebuie sa le pun pe cele definitive?

 49. Sorin spune:

  Salut. Cu o intrebare va deranjez. Am luat o masina de la cineva care a aduso din germania. Ca sa iau nr rosii imi trebuie neaparat certificatu fiscal de la cel care am luat-o ??? Multumesc

 50. Sorin spune:

  Ok. Merci .

 51. Sergiu spune:

  Vreau sa aduc o masina din austria. O iau de la un prieten si pot sa o aduc cu numerele de Austria in tara. Pana la inmatriculare vreau sa iau numere rosii, va trebui sa ii trimit talonul pentru radierea masinii in Austria, pot sa circul cu numerele rosii daca nu am talonul masinii?
  Vreau acele numere rosii pentru doua luni pentru ca masina o sa faca 10 ani si taxa de timbru verde este mai mica cu 600 de lei.

  • Cristi spune:

   Și după ce face el radierea acolo îți trimite talonul înapoi ? Ideea e ca tu când vei lua numere roșii vei primi și autorizația de circulație provizorie. Practic ăsta e actul tău care ține loc de talon atunci când ai numere roșii.
   Dar la înmatriculare vei avea nevoie de actele în original toate. Și de fiecare data când depui cererea pentru numere provizorii la fel. Pui copiile actelor, dar trebuie să arăți și originalele. Tu pentru înmatriculare practic ai nevoie de cartea de identitate(brief-ul mare), talonul(brief-ul mic) și contractul de vânzare cumpărare. Lui nu îi ajung copii ale actelor ca să facă radierea acolo? Oricum are contractul cu tine ca și dovada a înstrăinării. Întrebați acolo la birourile de înmatriculări că s-ar putea sa nu fi nevoit să-i trimiți talonul!

 52. Laur Duminica spune:

  Intentionez sa cumpar un autoturism de la un Roman stabilit in tara. Masina este adusa din germania cu numere definitive,nu provizorii.Cel care vinde masina detine doar briful mic si briful mare.Nu exista nici o exceptie de a scoate nr. rosii fara contract de vanzare-cumparare?

  • Cristi spune:

   Salut, fără contract nu se poate. Prin contract se arată proveniența mașinii. Atenție să nu fie probleme de legalitate cu mașina că au mai fost cazuri multe. Cele mai multe cazuri sunt cu motociclete din Italia, dar și cu mașini din Germania. Halele de la RAR sunt pline de astfel de motociclete confiscate în urma verificării seriilor…

 53. andreea spune:

  Buna ziua,
  Am achiziționat o masina din Germania(de fapt din Romania, dar intermediarul a trecut pe contract doar vanzatorul din germania si cumparatorul-eu). Miercuri expira numerele de export, dar la RAR am gasit liber doar vineri. Daca o duc in parcare la RAR miercuri seara si o las acolo merge sa nu mai scot numere rosii? Sa nu mai umblu pe la politie?
  Multumesc.

  • Cristi spune:

   Merge! Poți să o lași în curte la RAR dacă te primesc ei acolo, deci trebuie să vorbești cu ei, și după ce îți fac ei cartea de identitate să te mai lase s-o mai ți acolo până rezolvi cu toate actele. Când termini te duci cu numerele în geantă, le postezi pe mașină și pleci liniștită. Faza aia cu contractul, am auzit ca se mai practică între samsari să le aducă în România cu contracte de vânzare-cumpărare în alb. Fac așa ca să nu le mai treacă la taxe și impozite pe numele lor și să nu mai scoată pe urma certificat fiscal pe ei.

 54. bidihammer spune:

  salut intentionez sa imi aduc masina din italia si sa o insriu imi poate spune cineva de ce am nevoie? multumes anticipat

  • Cristi spune:

   Salut,
   Păi actele mașinii, carte de identitate și talon(nu știu să-ți spun cum le zice în italiană), și contract de vânzare-cumpărare. Interesează-te în Italia cum stă treaba cu radierea, și ai grijă să ai verificare tehnică pe mașină(ITP-ul). Dacă e radiată de acolo, îți iei un rând de numere provizorii pentru export.

  • bidihammer spune:

   inca nu am radiato de acolo am venit cu ea ,toate actele sunt pe numele meu asigurare, certificat, carte toate alea in fine eu as dori sa o inscriu in romania ca mi sa luat sa dau cate 1200 de euro pe an la asigurare si multi alti bani in vant care nu isi au rostul, aici macar asigurarea ma costa 160 de euro tot anu , 120 lei rovinieta , 10 lei la primarie si am terminat scandalul cu taxele, acolo daca ar putea mi-ar cereo si pe mama.

  • Cristi spune:

   la 1200 de euro asigurare pe an, te cam înțeleg :)), nici măcar nu mai e necesar să faci toate calculele că ești deja sigur că e mai rentabil pe România :))

 55. Andreea spune:

  Off topic: Aveti idee daca te respinge la RAR, platesti si la revenire taxa (este vorba de o masina inmatriculata pentru prima oara in Ro)?

  • Cristi spune:

   Din câte știu eu da, ca de fapt respins sau admis e tot răspuns, iar a doua oară când mergi îți face toate testele din nou și face alte hârtii și e altă înregistrare. Deci cum spune românul… „alți bani, altă distracție”

 56. Vily spune:

  Buna ziua.

  Am gasit un VANZATOR care are un OPEL cu NR de Germania NEGRE.
  ‘———–
  Am sunat si mi-a spus ca 100% VOI PUTEA SCOTE NR ROSII SI INMATRICULA masina.
  A mai spus ca a adus-o in tara pe roti si intre timp A FOST sau VA FI radiata de PROPRITARUL NEAMT.
  ———–
  POT CUMPARA DE LA ACEST OM DACA ARE TOATE ACTELE IN REGULA ?

  Mersi anticipat

  • Cristi spune:

   Salut Vily!
   Dacă toate actele sunt în regulă poți cumpăra! Dar ai grijă la acte, că mie îmi pare un pic aiurea când aud ca a adus-o cu numere normale pe roți și spune că e totul în regulă. Adică vezi cine e pe acte, și dacă are contract de vânzare-cumpărare pe el. Dubios poate fi faptul că cineva i-a vândut mașina din Germania și i-a dat și actele și mașina și a facut și contract și i-a lăsat și numerele(deci n-ar fi radiat-o). Adică să n-ai probleme de genul „mașină furată”. Singurul loc unde se vede dacă sunt astfel de probleme e la RAR când faci identificarea.
   Deci sfatul meu e să verifici cu atenție actele mașinii, și dacă vine fără contract de vânzare-cumpărare sau contractul îți pare dubios, cred că mai bine mai cauți!

  • Vily spune:

   Mersi foarte foarte mult de sugestii.
   —-

 57. marius spune:

  Salut!vreau sa cumpăr o mașină care e înscrisă pe Italia si are numere si asigurare inca valabile.iam spus vânzătorului sa scoată un rand de numere roșii si sa îmi elibereze fiscalul.întrebarea mea este.daca înmatriculez mașină definitiv după cele doua rânduri roșii scoase de mine,mai am nevoie de fiscalul vânzătorului inca o data?

  • Cristi spune:

   Salut,
   De fiscalul lui ai nevoie doar la înmatricularea definitivă, mai exact ai nevoie atunci când mergi la taxe și impozite ca sa o treci pe tine. Ai grija la fiscal că are termen de valabilitate doar luna în care a fost scos. În general la înmatriculare nu îți comentează nimeni dacă e pe luna antecedentă, dar ar fi de preferat să fie în termenul de valabilitate.

 58. Vily spune:

  Buna ziua tuturor.
  Buna ziua/seara tuturor .

  Doresc sa achizitionez o masina din Germania .

  Nu are numere rosii scoase, nu a fost luata la fiscal.

  Am vb cu proprietarul si in prima faza a zis ca o baga la fiscal si o scoate pe urma ca sa imi dea mie fiscalul, iar in final a spus ca facem doar contract v-c.

  Daca facem doar contract v-c eu nu o pot inmatricula fara fiscalul lui, ?
  iar el nu are cum sa imi dea fiscal pt ca masina nu a fost pe rolul lui, nu?

  Daca ma trece pe mine ca fiind cel care a cumparat masina [contract intre mine si neamt] eu o pot trece la fiscal ?

  Care sunt alternativele?

  Multumesc anticipat

  • Cristi spune:

   Salut,
   Doar cu contract v-c fără fiscal nu poți să o înmatriculezi. De preferat cea mai bună variantă e aceea propusă în primă fază. Adică așa e legal! Să o bage la el la taxe, să o scoată și să faceți contract. Și sa îți dea contract între tine și el, fiscalul lui, actele mașinii, plus contractului între neamț și el! Dacă nu o trece prin el la taxe și impozite atunci nu poate să dea fiscal.
   Contract între tine și neamț direct, asta ar fi versiunea simplă în cazul în care ai fi cumpărat mașina direct de la neamț. Unii samsari, practică metoda asta pentru a nu le mai trece prin ei la taxe și impozite. Adică au un contract făcut cu neamțul în alb(românește). Adică au contractul completat la vânzător cu neamțul și când cumperi mașina completează pe loc și cumpărătorul, și astfel nu mai ai nevoie de fiscalul lui că e ca și cum ai fi cumpărat mașina personal din Germania. Dacă dai o tură prin orice târg sunt convins că vei găsi o grămadă de oferte de genul ăsta… România :).

 59. Bogdan spune:

  Salut.
  vreau sa cumpar o masina care e inmatriculata pe Cehia , cumpararatorul are actele masinii si zice ca numerele sunt valabile . Masina are toate 3 numerele rosii scoase dar nu are asigurare si nu are contract de vanzare cumparare intre el si fost proprietar ceh . acuma vine intrebarea ….Eu o pot inmatricula fara acel contract ? doar cu contract intre mine si el si cu fiscal de la el ? si cum pot sa stiu daca numerele sunt sau nu valabile ?
  merci

  • Cristi spune:

   E dubios fără contract de vânzare-cumpărare între el și fostul proprietar! Atenție mare la astfel de cazuri că există riscul să rețină cei de la RAR mașina când fac identificarea! Fără acel contract nu poți să o înmatriculezi! Ideea e că prin contracte de vânzare-cumpărare trebuie să dovedești proveniența mașinii de la ultimul proprietar în acte până la tine!
   La numerele roșii vezi valabilitatea pe autorizația provizorie de circulație. Numerele roșii au valabilitate 30 de zile iar pe autorizație scrie data emiterii! Deci verifică autorizația! Dacă sunt expirate toate cele 3 rânduri de numere roșii îți faci doar probleme cu mașina respectivă că trebuie să o duci pe platformă la RAR pentru carte de identitate și identificare, deci mare atenție cu mașina asta din Cehia!

 60. ionut spune:

  salut,as vrea sa scot al treilea rand de numere rosii dar actele sunt facute pe alta persoana si e plecata in afara,pot scoate eu numere rosii daca am toate actele?

  • Cristi spune:

   Salut Ionuț,
   Din păcate pentru tine, nu poți! Adică poți să depui actele în schimb nu îți va da de la ghișeu numerele! De când s-a umplut țara de samsari și merg toți și ridică câte 15 perechi de numere de tot felul, s-a hotărât la DRPCIV că nu se mai înmânează decât personal. Acum, „românește”, dacă te descurci tu la ghișeu, poate le primești ;), știu eu? o ciocolată, o atenție… românisme de-astea…

 61. ionut spune:

  Buna ziua ! Am o nedumerire ! Am gasit sa cumpar o masina din romania adusa din germania dar vanzatorul mi-a zis ca avea numere dar acum nu mai are ca nu mi le poate da pe cele de germania ! Si ca sa ma duc la un..notariat sa fac o declaratie ca le-am pierdut ! E posubil asa ceva ??? El a zis ca daca ma hotarasc sa o cumpar imi scoate primul rand de nr rosii pe Rom dar din ce am inteles la inmatriculare imi vor cere si numerele de zoll ! Ce sa cred ???

  • Cristi spune:

   Salut!
   Să se duca el să dea declarație la notar că le-a pierdut! Părerea mea e că vrea să mearga înapoi în Germania cu aceleași numere să mai aducă înca o mașina, și așa mai face economie la un rând de numere. Îți cere nunerele de tzoll când mergi la înmatriculare dar merge și fără ele. Când o aduci pe platformă nu ai numere deloc, eu la ultimele 2 n-am avut numere și nici nu mi le-au cerut.

  • IONUT spune:

   Multumesc frumos !

 62. adi spune:

  Saluatare,
  Incep prin a-ti multumi pentru sfaturi.
  Eu sunt in situatia urmatoare: urmeaza sa cumpar o masina de la o persoana juridica din Romania, care la randul ei a cumparat masina de pe un site de licitatii (o persoana juridica din Franta). Spune mi, te rog ce acte trebuie sa mi dea vanzatorul si cum aflu inainte de a semna actele daca au fost scoase numere rosii pe Romania pana acum?
  Multunesc!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Cei de la înmatriculări pun ștampilă pe cartea de identitate a mașinii atunci când dau numere roșii și scriu data și semnează lângă, deci pe actele originale ale mașinii vei putea observa dacă s-au scos numere roșii și exact câte.
   Când cumperi de la firmă nu îți va face contract de vânzare cumpărare, în schimb trebuie să îți facă factură fiscală. De asemenea îți trebuie certificat fiscal de la ei. Atenție la fiscal că e valabil doar pe luna în care a fost emis, fără acest certificat nu are rost să te complici, deși nu cred să fie problemă pentru că probabil cu asta se ocupă firma respectivă.
   În mare trebuie să îți dea actele originale ale mașinii, factura fiscală, factura cu care au cumpărat ei mașina și certificatul lor fiscal. Dacă au scos numere roșii atunci și autorizația de circulație provizorie și asigurarea. Deci îți trebuie actele originale și actele care dovedesc proveniența mașinii(toate de la proprietarul de pe acte până la tine).
   Baftă și să ai parte de ea!

 63. vali spune:

  Salut ionut . Vreau sa cumpar o masina adusa de un particular din Olanda ( care se ocupa cu asa ceva ,,samsar ” ). Din punct de vedere al actelor la ce trebuie sa fiu atent. Masina are numere rosii valabile pe Romania.Trebuie sa-l pun pe el sa faca cartea de identitate ? imi trebuie certificatul fiscal al lui sau cel din Olanda ? Daca are nr. rosii de romania , sigur a fost radiata din olanda ?Imi trebuie ITP sa o aduc acasa ? Imi cer scuze ca pun atatea intrebari dar vad ca esti printre putini care dau raspunsuri pe intelesul tuturor la toate . Mi de multmiri .

  • Cristi spune:

   Salut Vali,
   Nu o să îți facă el cartea de identitate. El îți va da doar actele originale ale mașinii, contractul prin care a cumpărat el mașina, certificatul lui fiscal și contract între el și tine. Restul e treaba ta! La actele mașinii să fi atent și la norma de poluare. Calculează-ți dinainte taxa de înmatriculare ca să ști sigur în ce te bagi!
   Ai grijă la numerele roșii, vezi să nu fie ultimul rând ca să apuci să mergi cu ea pe roți să îți faci cartea de identitate.
   Uite-te atent la seriile mașinii! În funcție de model trebuie să ai pe motor, sub scaunul din dreapta, la parbriz, pe unul din stâlpi, pe unul din lonjeroane, sau alte variante care nu îmi vin acum în minte. În principiu vezi să bată seriile și cu ce scrie pe acte.
   Dacă are numere roșii nu îți trebuie ITP, dar va trebui să-l faci atunci când îți faci cartea de identitate românească la RAR. Nici Ro-vignetă nu îți trebuie cât timp ai numere roșii, dar vezi să iei de la el și autorizația de circulație provizorie, și asigurarea RCA!

 64. Suzana spune:

  Salut,
  vreau sa cumpar un autoturism second, dar nu stiu la ce sa fiu atenta. As vrea un golf 4 ,din 2002-2003,euro4. Trebuie neaparat sa scot numere rosii, sau o pot inmatricula direct?Ce acte trebuie sa aiba vanzatorul?Cam cat ar costa inmatricularea, adica toate actele care trebuie facute, aproximativ.Nu stiu si as vrea sa fac o comparatie intre o masina inmatriculata si una neinmatriculata,ca si cost. Mersi!

  • Cristi spune:

   Bună,
   Atenție la norma de poluare și taxa de înmatriculare, pentru că golf 4 nu cred să fie euro 4, iar mașinile din 2002-2003 sunt cam euro 3, din câte țin minte primii cu euro 4 ar fi fost Opel și asta abia în perioada respectivă, nu mai știu exact, deci atenție la acte și la norma de poluare. Calculează exact taxa înainte de achiziție.
   Legat de acte, dacă citești prin comentariile de mai sus sunt scrise de mai multe ori! Actele mașinii în original, contract de vânzare-cumpărare, certificat fiscal, eventual și contractul dintre proprietar și intermediar dacă e cazul.
   Costurile înmatriculării nu le știu exact, dar estimez undeva la aproximativ 1000 de lei plus taxa de poluare.
   Legat de cele deja înmatriculate, atenție din nou la taxă, sunt mulți care le-au înmatriculat înainte de 2007 și atunci trebuie plătită taxa, sau și-au recuperat taxa în instanță caz în care iar trebuie plătită taxa. Legat de costurile transcrierii, ia în calcul ca și astea costă. Ce-i drept scapi de o parte din costuri cum ar fi traducerile actelor, cartea de identitate sau ITP, dar tot nu e gratis!
   Sfatul meu… mașină din altă țară dar cu atenție! Baftă!

 65. Matei Ulmeanu spune:

  Salut, pentru o masina provenita din S.U.A, an fabricatie 79, care este procedura exacta de inmatriculare? Am inteles ca trebuie o serie de acte din vama. Masina are numai certificat de titlu din state. Multumesc!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Cred că pentru situația ta ar fi cel mai ok să te informezi la Retromobil Club România. Nefiind din UE mașina, sigur îți vor trebui și acte de la vamă! Dacă ajungi la biroul de Înmatriculări din cadrul DRPCIV cu toate actele care le ai de la mașină îți vor spune de-acolo tot ce ai nevoie pentru înmatriculare. În mod normal îți vor cere în plus ceva declarație vamală.

 66. adrian spune:

  Salut. Vreau sa cumpar o masina care are primul set de nr rosii scos. Eu mai pot scoate inca 2 randuri. Vreau sa stiu ce acte imi trebuie, cat ma costa setul de nr rosii si cam in cat timp le pot ridica. Spunea cineva ca imi da numerele cam in 2-3 zile cica.

 67. daniel spune:

  am si eu o intrebare.numerele rossi,cele 3 randuri trebuiesc scoase o luna dupa alta?mai exact daca am scos numere rosii in martie,primul rand, pot scoate unul acuma in mai?multumesc anticipat

 68. andrei spune:

  Buna seara. Am urmatoarea situatie: persoana A a adus o masina din Elvetia. Exista actul de identitate (cu un nume de proprietar) al masinii cu stampila de anulat (pe franceza). Exista o factura intre vanzator (dealer, altul decat proprietarul din talon) si persoana A. Persoana A a platit vama si exista chitanta cu suma platita. Persoana A a vandut-o la persoana B la care a stat aproape 1 an (cu siguranta pt reparatii si a fost adusa lovita pe platforma). Persoana B a vandut-o la persoana C recent si eu am cumparat-o de la persoana C. Exista contractele de vanzare cumparare. Fiscal am doar de la persoana C. Este suficient acest fiscal sau trebuie sa caut ceilalti proprietari pentru fiscal? Multumesc.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Bună întrebarea, și interesantă situația. 🙂 Întrebarea e dacă A, B și C au fost la taxe și impozite să-și înregistreze mașina ca proprietate și dacă au plătit impozitul pe ea. În mod normal, dacă primești fiscal de la persoana C și pe fiscalul lui apare mașina înseamnă ca ar fi ok la taxe și impozite(mă refer la faptul că ar trebui să fie trecută în regulă la taxe și impozite).
   Faptul că pe factură vânzătorul e altul decât proprietarul din acte înseamnă că a fost luată dintr-un platz nu direct de la proprietar. Nu cred să ai probleme cu detaliul acesta.
   Părerea mea e să încerci să o treci la impozite pe numele tău doar cu fiscalul lui C, și să-ți vizeze de-acolo și fișa de înmatriculare.
   Dar chiar vrei să te riști la o mașina cu un astfel de istoric? Merită? Uite-te bine la serii, și caut-o de suduri și tinichigerii, airbag-uri, centuri de siguranță, șasiu, etc.

  • andrei spune:

   Pai ca tot omul care nu se intereseaza inainte de a cumpara masina de toate cele necesare…am cumparat-o. Masina a trecut de RAR si e ok. La serii m-am uitat peste tot. Cablurile din capota sunt datate cu luna aprilie mai 2004 si masina a fost inmatriculata prima oara in iunie 2004..deci ar trebui sa fie ok. Cam asa m-am gandit si eu: de mers la inmatriculare cu ultimul contract si fiscalul valabil pe aceasta luna. Multumesc de raspuns. Miercurea viitoare e programata la inmatriculare. revin atunci cu un sumar la ce s-a intamplat.

  • andrei spune:

   Buna…cer scuze de raspunsum tarziu..acea masina s-a inmatriculat…nu m-am ocupat personal dar am inteles ca a mers doar cu ultimul contract de vanzare cumparara si fiscalul de la vandator. Ce a fost mai cu semn de intrebare a fost chitanta de la vama…dar am numere si nu mai conteaza…oricum atat talonul de Elvetia cat si dovada de vama a ramas la inmatriculari. Toate cele bune.

 69. Szakáts István spune:

  Salutare Cristi. Aș vrea să cumpăr o mașină din Austria, de la o persoană fizică. Mașina e înscrisă în circulație și are și TÜV. Pot să o aduc pe picioarele ei în țară? Dacă da, ce acte trebuie să fac, și aproximativ cât mă costă? E un Opel Astra Combi Diesel din 2005. Scuze dacă întrebările mele sunt naive, e pentru prima oară când cumpăr așa ceva. Mersi!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Respectivul proprietar o să vrea sa o radieze, și ți-o va vinde fără numere de înmatriculare cel mai probabil deci vei avea nevoie să iei de acolo pe numele tău un rând de numere pentru export.
   Tu iei actele mașinii în original(talon și carte de identitate), și mai faci contract de vânzare-cumpărare cu respectivul. Fi atent la norma de poluare pe actele de Austria și calculează-ți taxa de înmatriculare înainte să faci achiziția ca să nu ai surprize acasă.

 70. diana spune:

  Buna am o intrebare: pt un al 3 lea set dde nr rosii ce cheltuieli exista? Inafara de cei 13 lei la cec si 9 la primarie (sau invers) ?

  • Cristi spune:

   Bună!
   Sunt aceleași costuri pentru toate rândurile de numere roșii. Chitanțele, asigurarea, actele și la biroul de înmatriculări!

 71. luci spune:

  Buna! Am o nelamurire…sunt in germania, am o amsina pe numele meu are asigurare valabile.M-am gandit sa o radiez aici si sa o inscriu in tara.Intrebarea mea e:Daca imi scot numere rosii pe o luna imi pot scadea cei de acolo din pretul numerelor daca am eu asigurare la masina si nu mai trebuie sa imi faca ei alta …pentru nr alea??

  • Cristi spune:

   Nu știu să-ți spun cum merge treaba cu asigurările în Germania. La noi singura soluție e cu recuperarea diferenței din poliță cu cerere la asigurator. Adică îți faci alta pe banii tăi, și pentru diferența din cea veche faci cerere la asigurator să-ți restituie banii pe poliță. Dar bineînțeles ca în România, asiguratorul se va chinui și va căuta orice modalitate să nu-ți dea nici un ban, iar dacă chiar nu găsește nici o soluție atunci îți vei vedea banii în cont după vreo 3 luni de la data cererii.
   După părerea mea, cel mai bine ar fi să te informezi acolo la asiguratorul tău legat de restituirea poliței, să te interesezi de toate costurile necesare pentru înmatricularea în România înainte să începi lucrarea ca să nu ai surprize pe parcurs, și abia când ai totul clar pe hârtie să te apuci de acte!
   Pentru restituirea poliței de asigurare în mod normal ți se cere dovada înstrăinării sau certificat de radiere.

 72. cristi spune:

  salut, ma poate ajuta cineva cu o informatie va rog. am cumparat o masina care era la al doilea rand de nr rosii. masina a fost adusa din austria , primul proprietar roman era din turda si a scos un rand de nr rosii, apoi a vandut-o unei persoane din constanta oferindu-i si un cerificat fiscal pe care scria „pentru radiere”, cel din constanta a scos al doilea rand de nr rosii si a zis ca nu a mai inregistrat-o la taxe drept pentru care nu mi-a dat nici un certificat fiscal. eu ca sa scot al treilea rand de nr rosii sau sa o vand am nevoie de certificat fiscal de la cel din constanta si daca da cum il pot obtine din moment ce respectivul nu a inregistrat-o la taxe? multumesc frumos.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Ca să scoți numere roșii nu îți trebuie fiscalul în schimb dacă vrei să o înmatriculezi sau să o vinzi îți trebuie. Respectivul trebuia să îți dea fiscal deci trebuia să o treacă pe el la taxe și impozite. Fără fiscalul lui contractul dintre tine și el e cam nevalid. Acum ție îți trebuie ori contract între tine și cel din Turda împreună cu fiscalul lui. Ori fiscalul celui din Constanța și contractul dintre tine și el. Fără astea nu poți nici s-o înmatriculezi, nici s-o vinzi pentru ca tu nu poți să o treci pe tine la taxe și impozite și nu poți să oferi fiscal în caz că o vinzi.
   Caută-l pe cel de la care ai cumpărat-o ca să clarifici situația!

  • cristi spune:

   salut ai dreptate cu ce zici, in pararel am intrebat pe cineva care lucreaza la rutiera si mi-a zis ca as putea sa fac un contract cu cel de la turda ca ma ajuta cei de aici de la acte auto chiar daca nu e cel de la turda de fata, sa il sar pe cel de la constanta ca oricum nu a trecut-o la taxe si sa ma duc sa o iau in primire la mine si voi plati o amenda ca e expirat fiscalul celui de la turda ca sa pot oferi eu fiscal celui care o cumpara. de asemenea mi-a zis ca eu pot scoate ultimul rand de nr rosii fara a avea nevoie de fiscal de la cel din constanta sau daca fac contract intre mine si cel de la turda nici de la asta nu am nevoie de fiscal pt nr rosii. ce zici m-a informat bine ? multumesc frumos pt promptitidinea raspunsului tau.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Situația e ca sunt mulți samsari care doar re-vând mașini, și cel de la rutieră cunoaște foarte bine asta pentru sigur a găsit pe strada mulți în situația ta. Cum e cel de la Constanța care ți-a vândut mașina sunt mulți. Ei cumpără mașini pentru vânzare și mai nou unii s-au învățat sa nu mai meargă până în Germania după ele, le cumpără din piața din Cluj și le vând mai scumpe în alte zone ale țării. Nu și le mai trec la taxe și impozite de multe ori probabil pentru că au datorii la taxe și impozite, și le re-vând pur și simplu și astfel creează situațiile de genul ăsta.
   La tine, cum spunea și cel de la rutieră cea mai simplă soluție e să faci contract între tine și cel din Turda direct și să-l sari din schemă pe intermediar.
   Nu cred să te amendeze pentru expirarea fiscalului, pentru și doamna de la taxe și impozite sigur a mai întâlnit astfel de cazuri și te va înțelege. Poate se strâmbă ea un pic, dar cred că te rezolvă fără probleme pentru că înțelege și ea că nu-i vina ta.
   Pentru numere roșii nu îți trebuie deloc fiscal! Deci poți să scoți liniștit numere roșii chiar și înainte să îți treci mașina pe tine la taxe și impozite. În schimb pentru vânzare sau înmatriculare, acolo îți trebuie neapărat!
   Numerele roșii nu necesită fiscal pentru că sunt numere provizorii, și sunt concepute să te lase să circuli cu mașina până reușești să definitivezi toate actele necesare înmatriculării. De aceea se și dau doar 3 rânduri pentru că se consideră că în 3 luni ai suficient timp pentru toate cele necesare înmatriculării. Până la urmă ai nevoie de doar 3-4 zile pentru întregul proces de înmatriculare deci 3 luni e mai mult decât exagerat de indulgent :). Doar că trăim în România și astfel apar și speculanții! 🙂

  • cristi spune:

   salut mersi frumos de raspuns si uite se pare ca am dat de alta nelamurire, pentru inmatriculare mi s-a spus ca e nevoie ori de nr vechi de austria ori de un document care atesta cu ce a fost adusa masina in romania un CMR sau ceva de la platforma care a adus-o in caz ca nu ai nr vechi. eu l-am sunat pe cel de la turda (cu greu) si mi-a zis ca nu am nevoie de nimic deoarece am un document care este si tradus de altfel unde scrie ca masina a fost radiata din austria scoasa de tot din circulatie si ca lor acolo la cluj nu li se cere altceva pt inmatriculare. pe talonul original al masinii(ala e tradus) e stampila si semnatura ca e radiata. in acest caz oare imi mai trebuie sa prezint nr vechi de austria sau ceva dovada cu ce a fost adusa? . mentionez ca cel din turda mi-a spus ca a adus-o cu platforma mica de o masina deci nu se pune in discutie CMR ca ar fi doar pentru cele mari asa ceva. daca ma poti ajuta raman forever dator si multumesc oricum pt tot ajutorul de pana acum.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Nu-ți trebuie nimic! Dacă chiar îți cere numerele vechi îi explici situația și probabil te pune să dai o declarație pe proprie răspundere(ori că le-ai distrus, ori că n-ai avut). Cred că reciclează plăcuțele cu numerele și de aceea le cer de multe ori la înmatriculări, dar din câte știu eu nu ești obligat să le dai. Oricum dacă ar fi numere de tzoll, și ai zice că ți le cere ca să nu le mai poți folosi, oricum nu le mai poți folosi pentru că scrie data expirării pe ele 😀 deci ar trebui să fi cel puțin analfabet chiar și numai să te gândești să încerci așa ceva…
   Tu mergi liniștit cu dosarul acolo, pui dosarul pe birou și îți vezi de treaba ta. N-ai de ce să ai probleme!

 73. anoim spune:

  Ce se întâmpla cu dosarele după ce expira numerele rosii

  • Cristi spune:

   Salut, cred ca se păstrează la arhivă la înmatriculări, dar nu știu cât timp. Există cu siguranță o lege și pentru asta 🙂

 74. cristi spune:

  Salut,pot sa ma duc la RAR, pt. autencititate si verificare, avand nr. la masina cel din UE, inca valabile? Multumesc!

  • Cristi spune:

   Atâta timp cât sunt încă valabile ai drept de circulație și poți să mergi chiar unde vrei tu! 🙂

 75. ludmila spune:

  Buna, as dori sa stiu si eu cat ma costa sa inmatriculez o masina, e golf5, motor 1.4, euro 4, co2-166, din anul 2004, 198.000km reali, va rog ajutati ma cu un sfat.pe anjnt zice ca pot scoate si 3 randuri de numere rosii, dar ideea e cat ma ajunge sa o inmatriculez in tara.multumesc mult pentru ajutor!

  • Cristi spune:

   Bună,
   Nu știu să-ți calculez exact cât te va costa pentru că ai câteva plimbări de făcut și câteva chitanțe de plătit, dar așa în mare calculează-ți taxa de primă înmatriculare, calculează-ți asigurarea RCA, și mai estimează vreo 1000 RON, plus plimbările și eventualele numere roșii.
   Ai de mers la RAR pentru identificare, carte de identitate, ITP; La taxe și impozite pentru impozit; Traduceri legalizate după actele mașinii; La ANAF pentru „faimoasa taxă”. Diversele chitanțe pe la CEC și primărie, iar la final cu dosarul al biroul de înmatriculări. La RAR suni pentru programare și atunci poți întreba exact și costurile, iar la impozit îți calculează la ghișeu.

 76. ALIN spune:

  Buna ziua ,
  Ma poate ajuta cineva cu o informatie , va rog. Am cumparat o masina din Germania pe 27.04.2015 si imi expira nr de export pe 27.05.2015. Am fosr cu masina la RAR pt autentificare , itp , dupa la primarie si sa depun dosarul pt calculul „faimoasei taxe” care cred ca e in jurul a 800 euro . Problema e ca o sa iasa calculatia aceste taxe tocmai pe 28.05.20105 . Stiu ca de pe 27.05.2015 nu mai pot circula cu masina si am s-o las in parcare , dar la politie pe 28-29.05.2015 cand o sa duc tot dosarul pt inmatriculare o sa am probleme pt ca au expirat nr de zoll ? Nu vreau sa iau nr rossi pt cateva zile . Multumesc anticipat pt raspuns.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Nu e nici o problemă că expiră numerele de tzoll. Singura problemă e că nu vei putea să mergi cu mașina respectivă. Pentru o zi sau două chiar că nu merită să mai iei numere roșii. Când mergi la înmatriculări să-ți iei cu tine plăcuțele cu numerele de tzoll, s-ar putea să ți le ceară!

 77. Vlad spune:

  Salut ! Am adus din Germania o masina cu nr TUV valabil (negre). Detin brief mare, mic si contract de v-c nemtesc intre mine si proprietarul din brief. As dori sa stiu pt eliberarea nr rosii, mi se mai cer alte acte in afara de cele 3 pe care le detin deja ? O dovada ceva legata de aducerea masinii in tara pe roti , dovada unei asigurari auto nemtesti sau sunt de ajuns cele 3 acte detinute ? Multumesc anticipat !

  • Cristi spune:

   Brief-ul mare, brief-ul mic, și contractul de vanzare-cumpărare sunt toate actele de care ai nevoie.

  • vlad spune:

   Multumesc pentru raspuns ! Fiind prima data cand cumpar o masina din Germania, sunt destul de novice in domeniu. As mai vrea sa stiu daca acest contract de v-c nemtesc „Kaufvertrag fur den fahrzeugvertrag” e pur si simplu un contract tipizat care nu necesita decat semnaturile partilor si nu legalizari, stampile sau ceva oficial ? Merci!

  • Cristi spune:

   Dap, e tipizat ca și la noi de altfel. Și noi avem pe site-ul de la DRPCIV, contract de vânzare cumpărare auto tipizat. Și nemții au la fel, probabil pe site-ul oficial al autorității lor pentru înmatriculări și radieri.

 78. Dana spune:

  Buna! Am o masina adusa din Germania, eu i-am scos doua randuri de numere rosii, insa in momentul cumpararii masina avea deja primul rand de numere provizorii scos. As dori sa stiu daca ii mai pot scoate inca unul, sau cele 3 randuri de numere rosii sunt valabile strict 90 zile, neavand importanta de cati cumparatori a avut masina?
  Va multumesc anticipat!

  • Cristi spune:

   Din păcate nu mai poți scoate încă unul! E vorba de strict 3 rânduri de numere roșii a câte 30 de zile, pe mașină nu pe cumpărător. Altfel ar umbla mulți doar cu numere roșii mutând mașina de pe un nume pe altul la fiecare 3 luni evitând astfel taxa de poluare, ITP-ul și rovinieta. Ar fi o situație chiar penibilă.

 79. ursu iulian spune:

  Buna seara am si eu o intrebare . Miam cumparat o masina in italia dar din pacate nu am avut bani necesari sa o trec. Pe numele meu si am trecuto pe numele patronului acum am decis sa plec in romania cu masina . O pot inmatricula in romania daca patronul meu nu e de fata ?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Îți trebuie contract de vânzare-cumpărare între el și tine. Deci practic trebuie să-ți vândă el ție mașina! Înainte să pleci în România, te întâlnești cu el și faceți contract, altfel mașina e a lui!

 80. Radu spune:

  Salut Cristi
  Am o mare dilema…Am achiziționat de l un samsar o mașină cu contract vc din ala d samsar.El este trecut p brief ca si cumpărător direct de l neamț . El a scos deja doua rânduri de nr roșii,iar când am vrut sa scot si eu nr ia ghici: nu se poate pt k contrct vc nu e valabil fara fiscal de la el. Am zis samsarului sa mi dea fiscal dar nu se poate pt k nu a luat masina in evidenta si k sa o ia p el trebuie sa aibă CIV care se eliberează de RAR.Deci Cristi nu cred k e așa ușor cu numerele rosii.. Ce poți spune despre asta?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Pentru numere roșii nu trebuie să prezinți deloc fiscalul lui, doar contractul de vânzare-cumpărare între tine și samsar, și contractul lui intre neamț și el, plus actele mașinii. Conform legislației numerele roșii sunt numere provizorii care îți acordă timp să faci toate cele necesare înmatriculării(inclusiv luarea în evidență la taxe și impozite). Dacă ți-a cerut la înmatriculări și fiscalul samsarului, ăla e abuz și am auzit că se practică în unele județe spre exemplu Arad.
   Problema ta cu lipsa fiscalului apare la înmatriculare, atunci când chiar ai nevoie de fiscalul samsarului. Ca să o treacă în evidență la el nu îi trebuie CIV, doar fișa de înmatriculare și actele de proveniență, dar bineînțeles că samsarul nu vrea să o treacă pe el ca pe urmă să o scoată ca să îți poată da ție fiscal(posibil și să aibă datorii la impozite). Cartea de identitate se face la RAR, dar asta trebuie să o faci tu, nu el, ca dacă o face el atunci apare el pe carte și plătește el la RAR și clar nu-i convine.
   Dacă insiști la samsar, probabil o să îți spună să îți faci contract direct între tine și neamț ca să iasă el ușor din schemă. Unii samsari când cumpără mașina din altă țara își fac și un contract în alb cu neamțul, adică completează doar vânzătorul și lasă liber la cumpărător pentru situațiile de genul ăsta.
   Deci numere roșii trebuie să îți dea fără fiscalul lui, și fără carte de identitate a mașinii, doar cu actele originale, dar pentru înmatriculare ar trebuie să ai ori fiscalul samsarului, ori să fi avut contract direct între tine și neamț(adică să nu existe samsarul în schemă). Conform legii, el fiind cel care a cumpărat mașina din Germania, trebuie să o treacă la el la impozite și să îți ofere fiscalul lui atunci când îți vinde mașina, iar tu mai departe să mergi cu contractul dintre tine și el, fiscalul lui(astea dovedind faptul că el a fost proprietarul mașinii înainte și că nu are datorii la impozite), plus contractul lui între el și neamț(care dovedește de unde are el mașina). CIV-ul îl faci tu ulterior când te hotărăști că vrei înmatricularea în România, iar aici ai nevoie și de traducerile legalizate ale actelor și programare la RAR.
   Ideea e că e plin de samsari nesimțiți în țara noastră și își fac de cap și îi cam doar la patină după ce au vândut mașina. În România când vinzi o mașina trebuie să dovedești prin acel certificat fiscal că nu ai datorii la fisc, altfel nu ai voie să o vinzi! Deci samsarul trebuie să o treacă la el la impozite și taxe, și să îți ofere fiscal!

 81. Radu spune:

  Ok mersi totuși cum as putea obține fiscal de l el si ce e fisa d înmatriculare de unde o iei si unde o dai. Mersi inca odata

  • Cristi spune:

   Salut,
   Uite aici legea privind înmatricularea autovehiculelor. PrefecturaBucuresti.ro îți dă un model de fișă de înmatriculare. Mai găsești și la politiarutiera.ro, și sunt sigur că găsești la xerox-ul de lângă biroul de înmatriculări(în România la xerox-ul de peste drum au toate tipizatele).
   Legat de fiscal, nu știu să-ți spun cum să-l faci pe samsar să-ți dea pentru că pe el nu-l mai interesează și e clar ca nu vrea să te ajute. Samsarii de înmatriculări au soluții și pentru situația în care ești tu fără fiscal, doar că te vor taxa pentru serviciile lor, iar prețul este de obicei destul de ambiguu.
   Soluția legală pentru a obține fiscalul samsarului ar fi să-l dai în instanță, dar pe tine varianta asta nu prea te ajută. Dacă ajungi totuși la cei cu înmatriculări auto fi atent la preț. Deocamdată poți să-ți scoți numere roșii și ține cont că ai 30 de zile să ajungi măcar la RAR pentru CIV, identificare și ITP, pentru că la RAR trebuie să duci mașina, iar pentru restul te plimbi doar cu actele…

 82. MARIUS spune:

  am cumparat o masina de la persoana A din timisoara. Nu mi-a dat fiscal ci doar copie CI . Tipul a tinut-o doar 6 zile. a cumparat-o de la o alta persona , care la randul ei a cumparat-o de la cineva din Italia. Am actele masinii- briful mare si briful mic. si asigurare valabila pana pe 8 octombrie 2015 . .Trebuie sa ii fac ITP-ul avand in vedere ca pe cartea mare scrie -revisione del regolare – 7-11-2012, care este facut din 2 in 2 ani in Italia. acesta inseamna itp-ul si daca da, unde trebuie sa ma duc sa-l fac , avand in vedere ca vreau sa o vand. pentru ca taxa de inmatriculare este ffff mare. euro 2. audi A4

  • Cristi spune:

   Deci nu înțeleg cum vă vindeți mașinile astea de la unii la alții fără contracte de vânzare-cumpărare și cum circulați cu ele așa liniștiți pe stradă. Mă întreb dacă cel din Italia încă plătește impozit pe mașina aia sau a declarat-o furată deja, și cum ai tu asigurare valabilă până în octombrie 2015(înțeleg că asigurarea e pe Italia pe numele proprietarului din acte?).
   În primul rând mașina aia trebuia să facă ITP-ul în până în data de 7-11-2012. Acolo scrie data următoarei verificări nu data când a fost ultima verificare, deci mașina aia circulă fără ITP de 3 ani! Dacă te prinde poliția fără ITP pe lângă amendă îți confiscă și talonul, și plăcuțele cu numerele de înmatriculare!
   În al doilea rând fără contract de vânzare-cumpărare prin care să dovedești proveniența, mașina aceea nu este a ta! Deci nu poți nici să o înmatriculezi și nici să o vinzi pentru ca nu poți dovedi că e a ta. La fel, nu poți nici măcar să iei numere roșii ca să circuli cât de cât în legalitate!
   În mod normal ITP-ul se face la un service autorizat RAR, deci poți merge la un astfel de service să încerci să vezi dacă vor să îți facă.
   În mod normal ar trebui să ai contractul dintre italian și primul cumpărător, contract între primul și al doilea, și contract între al doilea cumpărător și tine, plus fiscalul celui care ți-a vândut mașina! Tu când vinzi mașina trebuie să faci contract de vânzare-cumpărare între tine și cumpărător și să oferi fiscalul tău plus toate celelalte contracte pentru a dovedi proveniența mașinii.
   Repet! Mașina aceea chiar dacă este la tine cu tot cu acte, fără contract ea aparține încă italianului, și tu nu poți nici să o înregistrezi ca fiind a ta, și dacă nu e a ta nu poți nici să o vinzi, la fel cum conform legii nici ceilalți doi nu au avut voie să o vândă!
   Părerea mea e sa i-o dai înapoi celui de la care ai cumpărat-o și să-ți ceri banii înapoi!

 83. Radu spune:

  Întrebare : cum înmatriculez mașină dak prpt si a schimbat numele recent si p brief e numele lui vechi iar copia de buletin a lui e p numele nou?mersi cristi

  • Cristi spune:

   Salut,
   În mod normal fostul proprietar trebuia să anunțe și să-și schimbe datele și în actele mașinii. Poți încerca dacă duci o copie și după buletinul vechi, eventual s-ar putea să-ți ceară o copie și după actul care îi schimbă respectivului numele. Eu zis să încerci totuși cu copie după actul vechi care corespunde cu actele mașinii.

 84. Ralu spune:

  Buna dn Cristi, va rog frumos sa ma ajutati cu o info privind un autoturism cu numere de italia. In cartea de identitate scrie ca proprietarul italian a vandut unui alt italian. De cel din urma ar urma sa o cumpar eu. Este suficient daca voi avea contractul dintre italian si mine, si cartea, respectiv talonul ? Trebuie sa mai primesc si alte documente pt a o putea inmatricula in Ro ? Pot sa vin cu ea in tara cu doc. emise pe italian ? Din cate am citit masina nu se mai radiaza din italia pt export, este adevarat ? Va multumesc anticipat. Cu stima Ralu

  • Cristi spune:

   Bună Ralu,
   Nu știu exact cum merge treaba în Italia, dar în România când vei vrea să o înmatriculezi va trebui să-i dovedești proveniența. Deci ideal ar fi dacă ai fi cumpărat-o direct de la italianul din cartea de identitate, adică fără intermediarul italian. Dacă intermediarul ar fi român spre exemplu, ai mai avea nevoie de contractul lui cu proprietarul plus fiscalul intermediarului. Presupun că ar fi ok dacă ai avea contractul dintre cei 2 italieni, contractul dintre tine și intermediar, plus actele mașinii, plus nu știu ce se dă în Italia ca și certificat fiscal, asta trebuie să te interesezi acolo. În mod normal ar trebui să ai documente emise pe tine ca să vi liniștită până în România(asigurare, numere). Nu știu cum e cu radierea acolo! Dacă știe cineva cum stă treaba în Italia poate ne lămurește…
   Eu personal cred că aș căuta mai degrabă altă mașina fără intermediar, și cu numere provizorii pentru export pe numele meu nu pe al altora…

  • Ralu spune:

   Multumesc frumos, abia acum am reusit sa scriu. Eu am renuntat la acel autoturism, avand in vedere multitudinea de riscuri. Inca mai caut, dar exclus Italia si Franta… never.

  • Cristi spune:

   Mult succes și mare atenție! Cele mai ok ramân cele din Germania, Austria. În Italia toate sunt „meșterite”, Franța multe cu probleme tehnice(neînigrijite)…

 85. Ionut spune:

  salut.aceeasi problema cu Italia:un roman a cumpărat o masina din Italia . OK a venit cu ea in Ro si mai are valabilitate la Nr de Italia inca o luna. Eu vreau sa o cumpăr iar el vrea sa facem un contract vanzare cumpărare direct intre mine si italian. Cum poate asta? Si e totul OK? Maine ma întâlnesc cu el si as vrea un raspuns daca puteți…sa întreb la poliție despre treaba asta? Multumesc anticipat

 86. Ionut spune:

  Am uitat sa precizez ca are toate actele mașini + asigurare valabilă si itp. Doar chestia cu contractul intre mine Si italian nu i-l inteleg. Individul roman spune sa facem asa ca sa nu trebuiască sa msi treceam si „prin el” cu actele. Multumesc anticipat

  • Cristi spune:

   Salut Ionuț,
   Așa fac toți, deși nu e normal! Contract între tine și italian direct s-ar putea face dacă ar fi și italianul de față evident. Cel care a adus mașina vrea să se eschiveze de la a-și trece mașina pe el la taxe și impozite, de aceea propune varianta asta, deși asta nu e legală pentru că italianul nu e de față, și italianul i-a vândut lui mașina nu ție!
   În mod normal trebuie făcut contract între tine și intermediar și el să-și treacă mașina la taxe și impozite după care să o scoată și sa îți dea și certificatul lui fiscal!
   Are actele mașinii, înțeleg, dar are și contract între el și italian? Riscul la care te expui când faci o astfel de afacere cu contract direct între tine și italian e ca mașina poate să fie furată.
   Motocicliștii cunosc bine situația cu italienii. Problema cu de bază cu italienii e ca sunt mai răi ca noi românii. Adică la capitolul fraude și furturi și acte false, italienii bagă în buzunar oricând orice român :). Aici trebuie să fi tu atent să nu fie mașina furată, și practic tu nu poți să afli asta decât atunci când ajungi cu ea la RAR pentru identificare, iar atunci bineînțeles că dacă ai făcut contractul cum zice intermediarul sărindu-l pe el total din schema el nu te va mai băga în seamă…
   Ideal ar fi să faceți contractele conform legii. Adică el să o treacă prin el la taxe și impozite și să faceți contract între tine și el dar neapărat cu fiscalul lui. Bineînțeles să-ți dea și contractul lui cu italianul.

 87. Cristi spune:

  Salut. Am și eu o întrebare . Vreau sa cumpăr o mașină de la un italian. Mașină este înmatriculată în Austria are itp și asigurarea expirate, și este în italia. Dacă o cumpăr cu contract de v.c. în românia pot merge sa o iau cu platforma din Italia, apoi sa o înmatriculez în românia fără a o mai radia în Austria.?. Italianul respectiv a avut rezidenta în Austria.

  • Cristi spune:

   Poți merge cu platforma după ea, dar cred că radierea trebuie s-o facă italianul. El trebuie să meargă cu actele și să facă radierea pentru export, de preferat pentru tine să facă treaba asta înainte să ți-o vândă ție(nu știu ce acte le cere lor când merg pentru radiere)

  • cristi spune:

   Salut. Am fost la politie și m am interesat. Pot inscrie mașină în tara,
   biroul de înmatriculări emite către austria ca mașina s a înmatriculat în România, îmi taie nr de austria, mi se opresc actele originale ale masini, mi se elibereaza o chitanta rom. se eliberează carte de identitate certificat în românia. Iar italianul se poate duce cu chitanta și nr tăiate sa și radieze mașină în Austria ( bineînțeles dacă vrea). Mersi pentru răspuns.

  • Cristi spune:

   Din punctul tău de vedere, dacă ți-o înmatriculează și lui îi taie numerele, oricum îi reține și actele originale de Austria, deci mai departe nu e treaba ta. Dacă vrea se duce și și-o radiază, dacă nu vrea și nu merge îi plătește impozit în Austria, e cam treaba lui ce decide :), tu îți faci datoria față de el și îi dai certificatul de radiere care ți-l dă de la înmatriculări și numerele tăiate, și mai departe nu te mai e treaba ta…

 88. Daniel spune:

  Buna Cristi,
  Sper sa gasesc un raspuns aici. Mi-am cumparat recent un Opel Insignia de la un dealer din Olanda. Ce nu am primit inca in original de la el sunt talonul si brief 2. Sotia s-a interesat la RAR si doar documentele astea impreuna cu factura, binenteles, imi trebuiesc in original. Singura „problema” este ca dealer-ul mi-a spus ca trebuie sa trimita talonul la RDW (rar olandez) pentru radiere apoi cand se reintoarce la el m-i le va trimite pe ambele prin curier. Inca mai sunt in Olanda pana pe 12 iunie, sper sa am un raspuns pozitiv. Deocamdata am copiile la cele doua acte si numerele temporare pentru 14 zile. Apoi…
  Pe 25 iunie am plecare spre Turcia cu masina si nu stiu daca reusesc s-o inmatriculez permanent. Asta-i povestea…
  Am doua intrebari pentru tine:
  1. Esti la curent cu regula radierii si apoi returnarii la nou proprietar a talonului in Olanda? Dealerul imi spune ca poate dura 7-10 zile pana le primeste inapoi si apoi sa m-i le trimita.
  2. Fara talon si brief 2 in original, am vreo sansa sa inmatrizulez masina chiar si temporar (numere rosii) astfel incat sa o pot folosi si in afara Romaniei?

  Multumesc mult.

  • Cristi spune:

   Salut,
   1. Nu știu exact cum decurge radierea în Olanda. În UK știam că e ceva de genul cum spui tu, iar la noi știu că e clasic românește adică te plimbi personal cu toate actele :).
   Cert e că după cum ai spus și tu acele acte ți le trebuie în original(ai nevoie de ele neapărat!) Practic fără carte de identitate, talon și factură sau contract ce vânzare nu poți dovedi că ești proprietarul mașinii, deci fă cum ști mai bine și să îți dea neapărat actele mașinii și factura sau contract(fără astea ar trebui să nu-i dai nici un ban).
   2. Fără talon și brief în original nu poți să faci absolut nimic cu mașina. Nici numere roșii, nici înmatriculare, iar dacă îți cere pe undeva la vamă sau pe stradă actele și nu le ai dai de belele evident. Și din Olanda până în România ai totuși ceva km, și destule granițe, deci nu e ok fără actele originale

   Și încă ceva… vezi că numerele roșii de România nu te lasă să ieși din țară! Deci tu dacă vrei să ieși din țară singura variantă e înmatriculare!
   Sper că n-am răspuns prea târziu, și dacă mai ai posibilitatea să iei ori actele mașinii, ori dacă nu să nu-i fi dat banii la dealer, sau dacă i-ai dat să-i poți recupera…
   Totuși, cum adică îți trimite actele prin curier? Nu vreau să te sperii, dar ai încredere? Adică în România așa ceva înseamna țeapă 99,9%…

 89. Ionut spune:

  salut! Vin cu deznodământul la problema mea de mai sus… Am facut contractul v-c direct cu italianul( bineînțeles in lipsa lui) am toate actele mașini in regula si mai aveam drept de circulație inca 3 saptamani cu numerele de Italia dar neavând încredere in individul roman si necunoscând legea am mers si am scos numere roșii si am si întrebat daca e OK pentru a o înscrie permanent. Imi mai lipsește taxa de timbru si chestia de la primărie de la mine si gata. Si… Am observat cum se înscriu si mașini fara nici un act… Nimic… Deci? Suntem in romania fraților . Poți avea probleme cu toate actele in regula sau daca ai „cunoștințe” poți înscrie fara nici un act ma rog ai de umblat dar le faci am vazut cu ochi mei… Numai bine

 90. carmen spune:

  buna, am o intrebare referitoare la masinile inmatriculate in afara tarii. doresc sa achizitionez o masina inmatriculata in franta despre care proprietarul imi spune ca actele ii sunt valabile pana in 2016/12 , eu cat pot circula cu ea in RO fara sa o inmatriculez?

  • Cristi spune:

   Bună Carmen!
   Vezi ce a scris și Ionuț mai sus. Eu n-aș avea încredere să circul cu mașina înmatriculată pe altcineva din altă țară. Dacă e să-mi cumpăr o mașina vreau actele pe mine, adică vreau ca mașina să fie a mea. Și mai mult, clar n-am încredere într-o persoană pe care n-o cunosc.
   Și dacă e să o lași cu actele pe actualul proprietar, cum vei dovedi tu că mașina respectivă e a ta de fapt? În România știu că se mai practică actul de comodat făcut la notar, adică asemănător chiriei, dar asta nu e act de proprietate!
   Sfatul meu, dacă vrei să cumperi o mașină din altă țară cumpăr-o cu contract de vânzare-cumpărare și înmatriculează-o cât mai repede pe tine… până la urmă e mașina ta după ce dai banii pe ea!

 91. George Constantin spune:

  Salutare! Treaba sta in felul următor , vreau sa cumpăr o masina care nu are taxa de mediu(timbru) plătită ! Pe cartea mașinii si pe talon este trecută o firma , la rândul lui băiatul care o deține masina in prezent nu a putut sa se treacă nici in cartea mașinii si nici in talon din cauza taxei de timbru , ne fiind achitata nu are cum , in schimb zice ca a bagat-o la fiscal . Mi-a spus ca daca sunt decis sa o cumpăr putem face contract de vânzare cumpărare , imi da si fiscalul si cam atat , mi s-a spus ca pe talonul mașinii nu scrie înstrăinată sau ceva se genul si a zis ca pot merge asa fara probleme . Este ok treaba asta ? Sunt probleme in privința asta ? Si o ultima întrebare este ca daca eu la rândul meu nu bag imi bag masina la fiscalul meu este vreo problema adică știe poliția ca o am la fiscal sau nu ? Asta in situația in care masina are un motor de 4500cm3 impozitul fiind scump . Astept si eu un sfat sau in problema asta . Mulțumesc !

  • Cristi spune:

   Salut,
   Nu știu cum a trecut-o băiatul la el la taxe și nu a făcut înmatricularea. Mașina probabil să apară la taxe și la el și la firmă. Oricum dacă e să o cumperi îți trebuie și factura fiscală de la firmă către el ca să dovedești proveniența. Pentru ca mașina să fie proprietate 100% trebuie făcută și înmatricularea, deci și taxa plătită. Atâta timp cât nu se face asta practic mașina aparține tot firmei. Și încă o problemă. Contractul de vânzare are valabilitate 30 de zile, iar fiscalul e valabil luna în care a fost emis. La vânzare trebuia trecut pe talon „înstrăinat către”. După părerea mea băiatul acela circulă cu mașina ilegal, degeaba a trecut-o pe el la taxe și impozite, avea obligația să facă înmatricularea în 30 de zile de la cumpărare!
   Sfatul meu ar fi să vorbești și cu administratorul firmei să vezi exact care e situația. Atenție la o situație! Firma nu poate să vândă cu contract de vânzare-cumpărare, firma emite facturi fiscale!

  • George Constantin spune:

   Exact . Mi-a spus ca ar avea factura fiscală de la firma care a cumpărat-o … Si inca ceva , daca imi da fiscalul si eu nu ma duc sa o bag la fiscalul meu pentru ca nu stiu ce fac cu ea daca o vând sau o tin sa inteleg ca ar fi vorba de o amenda sau ceva de genu ?

  • Cristi spune:

   Legea îți dă 30 de zile de valabilitate a contractului, iar fiscalul lui e valabil pentru luna în curs. Atâta timp cât nu o treci pe tine la taxe și impozite și nu faci înmatricularea mașina e încă a lui. După perioada asta, în mod normal dacă nu ai înmatriculat-o și nu ai trecut-o pe tine la taxe și impozite, dacă el fostul proprietar a radiat-o atunci actele nu sunt valabile, iar dacă nu a radiat-o mașina e a lui, iar contractul tău de vânzare-cumpărare e expirat.

 92. sabau ileana spune:

  sunt din cluj si am cumparat o masina din Bistrita luna trecuta adusa din Germania care nu avea scos nici un rand de nr. rosii.. Neavand banii suficienti pentru achitarea taxei de mediu am fost sfatuita sa scot primul rand de nr. rosii pe cumnata mea care are domiciliul in Bistrita. Mi-a expirat nr. rosii, vreau sa scot cel de-al doilea rand de nr. rosii si in acest timp sa inmatriculez masina. Cum procedez? De ce am nevoie? Multumesc!

 93. Firu spune:

  Buna Cristi , eu sunt Firu si am o intrebare am cumparat o masina cu nr belgian am primit toate actele masini , masina si un contract de v-c , ma intereseaza cat dureza inmatricularea masini ( masina am cumparat-o in Romania de la belgian ) multumesc …

  • Cristi spune:

   Salut,
   Dacă te miști repede cam o săptămână, hai să zic maxim două. Practic ai de umblat la traduceri autorizate pentru acte, la taxe și impozite, la RAR, la ANAF pentru taxă și la înmatriculări. Sper că n-am uitat nimic 🙂

 94. Catalin spune:

  Salut Cristi! Am urmatoarea situatie: Un individ cumpara o masina din Germania, vine cu ea pe roti pana in Romania, intre timp numerele de Germania expira (sunt numere pe care scrie in partea dreapta, cu negru pe fond rosu, data cand expira, nu le stiu exact denumirea si nu vreau sa mananc „ciuperci”). Eu vreau sa cumpar masina de la individ (o vreau pentru mine, nu s-o vand mai departe). Problema e ca in momentul de fata se incadreaza la o categorie de varsta si e cam scumpa taxa, din august la alta (diferenta e de cateva sute de euro intr-adevar… nu-i mare, dar macar platesc altceva cu banii aia: ITP sau asigurare sau rovineta etc). M-am gandit sa merg cu nr. rosii pana in august. Intrebare: de ce acte am nevoie de la individ ca sa scot nr. rosii si de ce acte am nevoie ca s-o inscriu pe numele meu? Masina nu a fost inregistrata de catre individ la Taxe si Impozite. Am citit mai sus ca pot scoate nr. rosii fara a prezenta certificatul fiscal al individului. Dar la inmatriculare? Este posibil sa imi ceara fiscalul individului? Sau o iau in evidenta pe numele meu si aia e…? Acte de care dispun: contract v-c intre individ si neamt, contract v-c intre mine si individ + actele masinii: brief mare si brief mic. Presupun ca la inmatriculare trebuie traduse actele din germana in romana… ai idee de o marja de pret pentru traducere? (estimativ, desigur). Scuze pentru exprimarea intortochiata, dar e prima oara cand ma aflu in aceasta situatie. Multumesc!

  • Cristi spune:

   Numerele alea cu banda roșie sunt numerele pentru export, celebrele „numere de tzoll”. Dacă sunt expirate atunci nu poți circula cu mașina decât dacă scoți numere roșii de România. Individul e din același oraș cu tine? Dacă da atunci cumperi mașina și mergi pe jos scoți un rând de numere roșii. le montezi pe mașină și pleci liniștit, dacă nu atunci să scoată el un rând pe numele lui și vă înțelegeți voi, adică să îți dea mașina cu primul rând de numere roșii pe ea(ca să poți pleca cu mașina de la el).
   Legat de acte. Deci ai contractul lui cu neamțul, contract între tine și el, brief mare și brief mic, dar îți mai trebuie și fiscalul lui. Practic el trebuie să meargă la taxe și impozite, o trece pe el, scoate fiscalul, și pe urmă o scoate de pe el de la taxe și impozite(îl costă un drum la taxe și impozite și eventual ceva mărunțiș). Când scoți numerele roșii nu îți trebuie fiscalul, în schimb la înmatriculare, atunci când vrei să o treci pe tine la taxe și impozite ți se cere fiscalul vânzătorului, deci îți trebuie neapărat fiscalul lui.
   Traducerile nu te costă așa mult, undeva la 100 de lei în funcție de ce traducător găsești. În schimb pentru acele câteva sute de euro cum spui și tu, mai bine umbli până în august cu numere roșii. Între timp poți să pregătești toate celelalte acte și să rămâi pentru august doar cu calculul taxei, plata taxei, și drumul la înmatriculări. La taxe și impozite, traducerile, RAR(cartea de identitate, ITP, identificare), poți să le faci intre timp. Pregătești și dosarul pentru înmatriculări cu toate actele, iar în august mai adaugi doar taxa, faci asigurarea RCA, și te prezinți la înmatriculări!
   Baftă cu mașina! Și convinge-l pe individ să-ți dea fiscalul să faceți așa cum trebuie toate actele!

  • Catalin spune:

   Salut din nou! Revin cu o alta informatie… individul poate sa faca „rost” de contract c-v intre mine si cetateanul neamt (am citit mai sus despre aceasta practica de contracte „c-v in alb”). As putea avea probleme la inmatriculare? Mentionez ca intr-un brief (nu stiu care) e trecut numele individului. Pot declara ca el doar a adus masina din Germania, adica doar a condus-o? Procedand asa ma gandesc ca il scot pe individ din schema si nu mai am nevoie de fiscalul lui.
   Astept o parere sau sugestie. Multumesc!

  • Cristi spune:

   Legal e cu contract între tine și el plus fiscal. Contractul dintre tine și neamț, acel contract în alb, e destul de clar cât de legal e având în vedere că neamțul nu e de față nu?
   Mai exact ar trebui să îți dea contract între el și tine plus fiscalul lui.
   Nu pot să înțeleg de ce le place să se complice cu falsuri când e atât de simplu legal. El trebuie doar să meargă cu actele la taxe și impozite unde spune că ia mașina în evidență, cere fiscalul pentru înstrăinare după care cere să i se scoată mașina din evidență. Nici măcar nu trebuie să plătească impozitul pe ea. Îl costă de fapt un drum la taxe și impozite și 3 cuvinte la ghișeu, și așa totul e legal și toată lumea doarme liniștită noaptea fără stres sau palpitații.
   Ce-i drept ca toate astea se întâmplă și din cauza tuturor cumpărătorilor pentru că acceptăm toate mizeriile astea. La fel ca în orice domeniu(exemplu cu contractele de muncă făcute pentru ochii autorităților). Dacă nu ar accepta nimeni să-i mai cumpere mașina fără acel fiscal, să vezi ce frumos s-ar duce singur să-l scoată. La fel ca și la angajare, dacă nu ar sta „următorul fraier” la ușă pentru angajare pe salariul minim cu program non-stop(în contract cu 2 ore) oare ar munci patronul cu propriile mâini? sau și-ar revizui oferta?
   Scuze, am deviat un pic. În concluzie, legal e cu contract intre el și tine plus fiscalul lui! Restul sunt artificii, iar ce-i ilegal nu te lasă să dormi noaptea liniștit 🙂

  • Teodor Ispas spune:

   Salut, Cristi!
   Tin sa te felicit pt ajutorul pe care-l acorzi celor mai putin informati, cum sunt si eu de altfel.
   Urmaresc sa achizitionez un auto de provenienta Germania si n-am cum sa nu ocolesc problema numerelor provizorii de Romania, a se citi mai departe, nr. rosii vs. numere permante, adica cele negre, deci, evident am o nelamurire!!
   Daca, pt aceste nr. rosii nu este nevoie de certificat fiscal, atunci de ce samsarul este nevoit sa-l aibe si sa il inmaneze clientului, pt ca nici macar nu e obligat sa-l faca, sa-l procure…? Adica unde e problema celor de la impozite, ca pt maxim 3 perioade de 30 zile nu se plateste impozitul pe auto respectiv, atunci de ce nu-l impun la documentele necesare eliberarii de nr. rosii si terminam cu tot balciul?
   Daca se realizeaza contract v-c in alb, intre german si clientul samsarului, sarind samsarul din schema, cum e posibil ca acesta sa fie valabil cand in brief e trecut samsarul si nu clientul? Autoritatile romane nu au ceva de spus? La inmatriculari poti merge linistit fara sa „impingi” ceva sau sa apelezi la o „relatie” in privinta asta?
   Daca nr de Zoll sunt inca valabile si cumpararea auto se face cu acestea, nefiind nevoie de nr. rosii, pe principiul teoriei fiscalului, acesta certificat ar insemna ca ar trebui luat de la neamtz, pt ca nu se vorbeste de el nicaieri?
   Sorry de postarea lunga si sper sa imi raspunzi cat mai repede. Daca nu e cu suparare, te-as ruga sa imi trimiti o copie a raspunsului si pe adresa de mail! Multumesc anticipat si iti doresc toate cele bune!

  • Cristi spune:

   Salut Teodor,

   Într-un fel ai dreptate cu fiscalul :), adică s-ar putea simplifica toată povestea cu puțină bunăvoință din partea autorităților dar… La înmatriculări de fapt nu îi interesează fiscalul deloc, practic nu e treaba lor. De aceea pentru numere roșii nu ai nevoie de fiscal. Iar pentru înmatricularea finală contează un singur lucru: mașina să fie a ta(iar asta dovedești prin faptul că ai trecut-o pe tine la impozite, practic nici nu-i interesează dacă ai plătit impozitul sau nu, doar să fie proprietate personală).

   Pe partea cealaltă însă, pe cei la taxe și impozite îi interesează acel certificat fiscal, atunci când vrei să treci mașina pe tine, când o treci în evidențele lor ca fiind proprietatea ta. Se cere certificatul acela fiscal pentru că atâta timp cât ai datorii la stat, statul nu te lasă să vinzi sau să înstrăinezi proprietățile pe care le deții. Evident pentru situația în care ar fi cazul să te execute silit și să ți le confiște :). Nu e cazul pentru o mașinuță, știm cu toții asta, dar aceeași lege se aplică și pentru situațiile mai grele(teoretic, că practic știm și că se aplică doar la noi, ei având „mătuși Tamara” spre exemplu).

   Și acum dacă ne gândim la situația cu cele 3 perioade de 30 de zile, la înmatriculări nu contează ca nu ai luat mașina în evidență încă, însă la taxe și impozite contează. Adică vreau să spun că pe cei de la taxe și impozite îi interesează evident să treci cât mai repede mașina ca și proprietate și evident să plătești impozit, de aici și valabilitatea scurtă a certificatului fiscal :).

   De ce trebuie neapărat samsarul să ofere fiscalul? Tot pentru situația cu proprietatea. Atâta timp cât nu are trecută mașina ca și proprietate la taxe și impozite mașina nu e proprietatea lui, deci el nu poate să o vândă pentru că de fapt nu o deține. Ca să poată să o vândă mai departe prima dată trebuie să o treacă pe el la taxe și impozite ca să fie al lui, după care trebuie dovedească prin acel fiscal că nu are datorii la stat pentru ca statul să îl lase să vândă mașina.

   Legat fiscalul neamțului, ce să zic, asta e problema Germaniei nu a României, și dacă Germania l-a lăsat pe neamț să vândă mașina asta nu interesează pe România. Cu alte cuvinte, ce e în Germania e treaba Germaniei, iar statul român nu-i va cere fiscalul neamțului pentru că de fapt nu-l interesează datoriile neamțului la statul German. Iar despre contractul în alb, :), „no comment”!

   De fapt toată situația de la noi se complică pentru că instituțiile statului sunt împrăștiate, iar noi cetățenii trebuie să facem maraton pe la toate iar ele între ele nu comunică și nici nu le interesează pe unele de altele. Spre exemplu, numerele provizorii de Germania, cele galbene(adică echivalentul celor roșii ale noastre), le-am ridicat în 20 de minute(cât am băut o cafea ca să aștept să le fabrice) de la un singur ghișeu fără alte drumuri, la noi în schimb nu se poate!

 95. Tina spune:

  Buna,

  Am cumparat acum o luna un Ford KA, adus din Germania. Orasul de resedinta este in Vrancea dar acum stau in Bucuresti. Cand am luat masina, am scos numere rosii pe numele tipului de la care am cumparat masina, acum as vrea sa mai scot un rand de numere rosii, imi poti spune daca pot merge eu sa platesc taxele in numele lui si sa iau un nou rand de numere sau trebuie sa merg in Vrancea sa le iau pe numele meu?

  Multumesc si astept raspunsul tau!

  • Cristi spune:

   Mașina ai cumpărat-o din București ? Să mergi să scoți numere în numele lui nu poți decât cu el de mână și dacă vrea el. Dar în mod normal trebuie să mergi să le scoți pe numele tău din Vrancea!

  • Tina spune:

   Mersi mult!
   Da am luat masina din Bucuresti. O sa il sun, sa vedem ce spune daca vrea sa mearga.

 96. BFK spune:

  Salut Cristi.am si eu o intrebare,am gasit un wv golf 4 cu un set de nr rosii scos adusa de un amic din germania ,idee e urmatoarea daca eu cumpar masina de la amicul meu pt al 2 numar imi trebuie fiscal de la el?Nu pot trece masina la mn la primarie pentru a scapa de fiscalul sau pt eventuala imatriculare ? MUltumesc si astept raspunsul tau

  • Cristi spune:

   Pentru numerele roșii nu îți trebuie fiscalul, în schimb îți trebuie pentru înmatriculare. Cere-i amicului să scoată fiscal să ți-l dea ca să poți să înmatriculezi mașina. Nu e greu și nu îl costa mai nimic!

 97. BFK spune:

  multumesc mult pentru raspuns,acelasi lucru e valabil si cand masina este adusa de un interediar care nu a scos numere rosii?

 98. BFK spune:

  iti multumesc mult pentru raspunsuri

 99. Gina spune:

  Buna am si eu o nelamurire lucrez in Franta si detin un citroieni xsara brek anu 2003 masina pe numele meu de 5 ani in Franta si vreau sa o trimit in tara pentru fica mea care are permis de o luna intrebare este poate circula cu ea fara sa o inscrie in Romania sa ramina pe numele meu eu platesc asigurare in franta in fiecare luna si controlu tehnic e ok.Va rog sa-mi raspundeti .Se poate sa o trec pe cartea gris si pe ea si sa circule linistita ?

  • Cristi spune:

   Bună,
   Nu știu cum stă treaba în franța. Posibil să fie nevoie asigurarea să fie pe ea. În Irlanda de exemplu ca să circuli cu mașina trebuie asigurarea pe șofer și trecut șoferul la utilizator. Deci trebuie întrebat întâi în Franța! Cu actele pe Franța va trebui respectată legislația de acolo în primul rând. Ar trebui făcute calcule, dar și aici dacă are sub 30 de ani asigurarea e scumpă!

  • Gina spune:

   Multumesc

 100. Alin spune:

  salut . am cumparat o masina care avea scos deja numerele rosii. imi expira pe 25, am fost la un birou unde am facut si contractul de vanzare-cumparare si mi-au cerut 250 roni sa scot urmatorul set de numere, este pretul corect sau ar trebui sa umblu personal?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Am scris prețurile și toată procedura mai sus în articol! 13+9+40+ o asigurare pe o lună! Eu nu i-aș da 250 :).

 101. Cristina Mangalagiu spune:

  Buna ziua,

  Exista vreo posibilitate sa scot numerele rosii inainte de expirare cu o zi? Numerele expira vineri pe data 26.06 dar am nevoie de masina in week-end.

  • Cristi spune:

   Bună,
   Pe cerere se scrie și data de la care să înceapă autorizația. Atenție doar la asigurare să corespundă cu data cererii!

 102. Razvan spune:

  Buna ziua,
  Am cumparat o masina adusa din germania pe data de 6.06.2015 , cumparata de mine pe data de 14.06.2015 , la o zi dupa ce i s-au scos primul rand de numere rosii.
  Am facut RAR-ul , am platit taxa de timbru si restul taxelor, singurul lucru ramas e sa merg la Inmatriculari pentru numere definitive. Intrebarea mea este daca acolo am nevoie de fiscalul persoanei de la care am cumparat masina sau nu ma intreaba nimeni de asa ceva. Am toate actele ,CI pe numele meu , asigurare etc.
  Multumesc anticipat!

  • Razvan spune:

   Buna,
   Revin tot eu cu raspunsul .pentru cei care au nevoie de aceasta informatie. In cazul de fata , nu este nevoie de certificatul fiscal al celui care a scos numerele rosii , decat daca mai doriti sa scoateti dumneavoastra inca 1 set de numere rosii inainte de inmatriculare!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Îmi cer scuze că n-am apucat să-ți răspund la timp, probabil ți-ai și scos numerele deja :). Fiscalul l-ai folosit la taxe și impozite, odată trecută pe tine mașina deja aveai ștampila de la impozite pe fișa de înmatriculare, deci pe cei de la înmatriculări aia îi interesează, din acest motiv nu le mai trebuie fiscalul. Ei fac înmatriculări nu taxe și impozite. Așa-i în România :). De asta trebuie să facem n drumuri pe la fiecare pentru că nu se pot face toate în același loc… deci pe scurt, fiscalul trebuie la taxe și impozite pentru luarea în evidență. Practic nici la numerele roșii nu e necesar fiscalul pentru că partea de taxe și impozite nu e treaba celor de la înmatriculări.

 103. alex spune:

  Salut! Am si eu o problema,mi-am cumparat o masina din spania in rate,am ramas fara munca,si nu as prea vrea so pierd,as dori sa stiu daca o aduc in romania as putea inscrie masina,am toate actele pe numele meu* multumesc

  • Cristi spune:

   Salut,
   Depinde cum e situația cu ratele. Dacă ai terminat ratele și mașina e proprietatea ta, atunci poți fără nici o problemă, altfel trebuie să vezi cum e cu actele acolo. Oricum fă-ți calculele și verifică în clar situația cu actele înainte de orice demers!

 104. Ana spune:

  Buna ziua am si eu o intrebare va rog mult am cumparat o masina din romania cu acte de germania intre timp eu i-am facut in ro.rar si am scos un rand de nr rosii in ro taxa este prea mare pt mn intrebarea este o pot duce in turcia pt a o inmatricula acolo si la cat s-ar ridica costurile sotul meu este cetatean turc o poate inscrie pe numele lui ? Daca costa foarte mult nu are rost mai bn o vad in ro multumesc mult va rog astept urgent un raspuns stiu cu nr rosii nu poti iesi din tara

  • Cristi spune:

   Bună,
   Îmi pare rău, dar chiar nu știu cum e cu înmatriculările în Turcia. Cel mai bine cred ca poate să se intereseze soțul tău acolo la ei exact cum stă treaba! Posibil ei să nu aiba taxa asta nesimțită și nejustificată. Cu toate că și la noi e ilegală și e și scandal din nou în legatură cu taxa, nu cred că ai noștri dragi guvernanți inutili să o scoată în viitorul apropiat…

 105. Mihai spune:

  Buna ziua. As vrea sa cumpar o masina adusa din Spania. Ma intereseaza daca o pot inmatricula in Romania fara sa fie radiata in Spania. Are toate actele valabile pe Spania.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Liniștit! 🙂 Conform articolului 7, aliniatul 3 din OMAI 1501/2006, trebuie să le mai dai și plăcuțele cu numerele de înmatriculare pe lângă actele originale ale mașinii. Vor face ei radierea din Spania și vor distruge actele și numerele, și transmit ei radierea către Spania.

 106. Nicoleta spune:

  buna, am si eu o problema. Am luat o masina din anglia si deja i-am scos doua randuri de nr rosii, insa acum vreau sa o vad si in Romani toata lumea fuge de masini cu volan pe dreapta asa ca m -am hotarat sa o aduc inapoi in anglia . Imi puteti spune daca pot trecemasina cu nr rosii sau sa o radiez, ce trebuie sa fac si cum sa procedez sa o inscriu inapoi pe anglia. Va multumesc

  • Cristi spune:

   Bună,
   Numerele roșii sunt valabile doar pe teritoriul României! Există și la noi numere pentru export, tot provizorii ca cele roșii și tot pe 30 de zile, și se ridică tot de la DRPCIV. Dar mașina aceea e radiată din Anglia? Că dacă nu, atunci poate merge în Anglia cu numerele pe care le-a avut și până acum…

  • Nicoleta spune:

   Buna, nu masina nu cred ca e radiata adica nu avea cine sa o radieze decat eu, inca mai am numerele de anglia la ea, daca le pun pot sa circul in continuare cu ele? Unde ma pot duce sa intreb sa fiu sigura ca nu o sa fiu intoarsa de la vama? V a multumesc

  • Cristi spune:

   Bună!
   Orice polițist de rutieră dacă vede actele spune clar cum e situația, deci cel mai bine areți actele unui polițist de la rutieră, și îl rogi să se uite peste ele, că e cu totul altceva cu actele în față…

 107. adina spune:

  Buna!
  Am si eu o intrebare.
  Daca circuli cu masina inmatriculata in anglia si am o foaie cu asigurarea pe un an de zile,dar asigurarea nu e platita decat o luna de zile,cei de aici pot verifica daca eu am asigurare in anglia sau nu?si ce se poate intampla daca ma prind?Mentionez ca cineva a depus o plangere cum ca circul fara asigurare la ijp.

  • Cristi spune:

   Bună!
   Păi e grav fără RCA! :). Dacă te prinde, amendă groasă rău, plus că îți reține actele mașinii și numerele de înmatriculare. Îți dă dovadă pe ele, fără drept de circulație 30 de zile în care ai obligația să faci dovada plății RCA. Iar mai departe, dacă tot nu plătești RCA gluma devine și mai serioasă și poate ajunge la drame. Oricum, părerea mea e că e inconștiență să circuli fără RCA, dacă faci și cel mai mărunt accident vei plăti cu vârf și îndesat, deci nu rentează! În funcție de cât de groasă devine situația se poate ajunge și la „beciul domnesc”.
   A… și încă ceva, BINEÎNȚELES că te vor prinde!

 108. Bogdan spune:

  Buna seara.Am si eu o intrebare…In cazul in care cumpar o masina adusa din Germania…prin intermediul unui intermediar, iar respectivul a luat un set de numere rosii inainte de a mi-o vinde mie, in urma contractului de vanzare-cumparare, vanzatorul trebuie sa-mi dea pe loc si fiscalul?( voi avea nevoie la inmatriculare de fiscalul acestuia?)…eu asa stiam…iar respectivul mi-a spus ca fiscalul mi-l va da peste 2 zile…ca asta este procedura.Eu stiam ca te prezinti la fisc cu contractul de vanzare-cumparare iar ei iti emit fiscalul…Multumesc! O seara frumoasa!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Ca să ridice fiscalul nu trebuie contractul! El trebuie să se prezinte la taxe și impozite și să ceară certificatul fiscal pentru înstrăinare. Atenție! nu-i da banii până nu îți dă fiscalul! Fără fiscalul lui nu poți să faci înmatricularea!
   Așa spun mulți, ca mâine că peste două zile și pe urmă nu te mai bagă în seamă. El când vinde mașina trebuie să dea certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a mașinii, contract de vânzare-cumpărare, copie după actul lui de identitate, și neapărat certificatul care atestă faptul ca el nu are datorii la taxe și impozite și are dreptul să vândă mașina(adică fiscalul). Atâta timp cât el are datorii la fisc el nu poate să înstrăineze nimic din ceea ce are, pentru ca fiscul să îl poată executa silit în caz de ceva. Certificatul acela fiscal atestă faptul că el nu are astfel de datorii! Dacă nu îl poate oferi, ori nu are mașina trecută pe el, adică nu e al lui ca să o vândă, ori are datorii la taxe și impozite și nu are voie să o vândă… ceea ce duce la nulitatea contractului de vânzare!
   Deci cere-i să-ți dea fiscalul, și nu îi da nici nu ban până nu vine cu fiscalul! Așa e legal și corect!

  • Bogdan spune:

   Dar oare el a putut sa o treaca la fisc atata timp cat nu a efectuat RAR-ul? ( am inteles ca este nevoie de cartea de identitate pe Romania atunci cand o treci in evidenta la taxe si impozite). El a obtinut pana acum un rand de numere provizorii…asta presupune ca a inregistrat masina la fisc?

  • Cristi spune:

   Din câte țin eu minte nu trebuie să ai decât maxim traducerile actelor ca să o treci pe tine la taxe și impozite(în mod normal trebuie să se poată și cu actele de Germania), iar pentru numerele roșii nu trebuie nici măcar trecută la taxe și impozite, deci el a scos liniștit numere roșii fără ca măcar să treacă pe la taxe și impozite…

  • Bogdan spune:

   Da…asa cred si eu… Va multumesc pt promptitudinea raspunsurilor si cred ca va voi mai contacta curand…:)

   Noapte buna!

 109. Bogdan spune:

  Dupa cum spuneam mai sus…ba chiar ff curand 🙂

  Mai am o nelamurire….Cumpar masina cu numere rosii…Vanzatorul imi da certificatul fiscal si finalizam vanzarea, respectiv cumpararea.Eu voi dori sa mai iau timp de doua luni numerele provizorii.Certificatul fiscal am inteles ca are doar o luna valabilitate…Pana voi face inmatricularea definitiva vor trece doua luni…timp in care voi circula cu numerele rosii, provizorii….trecand cele doua luni, certificatul fiscal primit de la vanzator expira! In acest caz, care este procedura ce trebuie urmata?!…Cata bataie de cap….Multumesc! O seara buna

  • Cristi spune:

   Salut,
   Certificatul fiscal are valabilitate luna în care a fost emis, dar el este necesar la biroul de taxe și impozite pentru luarea în evidență și calcularea impozitului. Practic poți să mergi la taxe și impozite chiar în ziua achiziționării chiar dacă după mai ridici încă 2 rânduri de numere roșii și finalizezi înmatricularea abia după 2 luni. Important este să o iei în evidență la impozite. Practic și intermediarul a luat-o în evidență pe el, a scos fiscalul cum că nu are datorii la impozite, după care și-a scos-o de la el de la impozite. Luarea în evidență nu costă, poți eventual dacă vrei să-i plătești și impozitul pentru anul în curs ca să scapi de încă un drum la taxe și impozite pe viitorul apropiat. Important e să ajungi la RAR pentru identificare și ITP înainte să expire ultimul rând de numere roșii, că în rest se plimbă doar actele, dar la RAR trebuie și mașina!

  • Bogdan spune:

   Multumesc mult!

 110. ionut spune:

  salut,am cumparat o masina din italia pe firma de romania fara talon si certificat de proprietate de la o licitatie,pt a obtine duplicatele am fost obligat sa radiez masina,firma mea nefiind inscrisa in italia.
  intrebare sa o pot aduce pe roti pot pune nr de Germania (tol),
  Multumesc,

  • Cristi spune:

   Necesită o formă de numere provizorii pentru export plus actele mașinii! Știu ca unii mai aduceau mașini din Austria cu numere de export de Germania, deci cred că se poate și din Italia așa.

 111. marius spune:

  buna ziua…o intrebare am si eu ….am masina cu nr rosii valabile…pot sa ies din tara cu ea?vreau sa ma duc pana in italia si nu stiu daca se poate asa cu nr rosii.Multumesc

  • Bogdan spune:

   Mi-am permis sa raspund eu…prin copierea unui raspuns dat mai devreme :

   Cristi
   4 iulie 2015 la 01:39

   Bună,
   Numerele roșii sunt valabile doar pe teritoriul României! Există și la noi numere pentru export, tot provizorii ca cele roșii și tot pe 30 de zile, și se ridică tot de la DRPCIV. Dar mașina aceea e radiată din Anglia? Că dacă nu, atunci poate merge în Anglia cu numerele pe care le-a avut și până acum…

  • Cristi spune:

   Salut,
   Nu poți ieși din țara cu numere roșii! Sunt valabile doar pe teritoriul României! pentru extern există numere pentru export!

 112. cristian spune:

  Salutare!Va rog frumos,nu cunosc legislatia cu privire la circulatia masinilor straine in Romani,am o intrebare: Cumnatul meu este spaniol si a venit in Romania cu un opel corsa pe care mi l-a lasat mie.Eu pot circula cu el avand in vedere ca masina nu este radiata,are asigurare valabila si itp valabil eliberate in spania?multumesc

  • Cristi spune:

   Salut,
   Atenție la asigurare! Sunt cazuri când asigurarea depinde de șofer! adică să fie valabilă doar dacă conduce proprietarul, adică cel asigurat. Și trebuie neapărat șă aibă carte verde!
   Legat de celelalte acte, noi în România pentru astfel de situații facem un contract ca cel de închiriere, dar de comodat, prin care se dă dreptul celui comodat să utilizeze mașina proprietarului. Acea procură la notar despre care vorbea nu de mult tot internetul pentru evitarea taxei la mașinile înmatriculate în RO înainte de 2007 e de fapt un contract de comodat!

  • cristian spune:

   Asigurarea acopera tot,chiar si furtul masinii daca se intampla asta.De asta costa mult,incepand de la 300€.Eu intrebam ,daca ma trage pe dreapta un politai imi cere actul ala de comodat?nu cred

  • Cristi spune:

   Înțeleg că e scumpă dar asta nu înseamnă că acoperă tot indiferent de șofer, trebuie să te informezi înainte.
   În general nu cred să îți ceară actul de comodat, doar dacă nimerești peste vreun polițist care te întreabă ce cauți la volanul mașinii altcuiva. Mai sunt cazuri.

  • cristian spune:

   Eu zic ca daca am asigurare valabila si itp valabil pot conduce fara grija cu numere de Spania pana la expirarea asig si itp-ului!
   MS man!

 113. Razvan spune:

  Buna ! Am o nelamurire , am un autoturism cumparat din Anglia si astazi a expirat asigurarea si maine as vrea sa ii scot numere rosii , am o singura nelamurire, am contract de vanzare cumparare doar intre mine si cel care a cumparat masina dar nu e acelasi cu cel din acte. Ce fac in situatia asta?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Trebuie să faci rost de contractul dintre intermediar și proprietar. Prin contracte trebuie dovedită proveniența mașinii, de la ultimul proprietar din acte până la cumpărător. Fără acela e ca și cum aș vinde eu cu contract mașina vecinului fără ca el să știe, adică e ca și cum aș vinde ceva ce nu-mi aparține.
   Vorbește cu cel de la care ai cumpărat mașina, trebuie să mai aibă contractul prin care a cumpărat-o el!

 114. ionica spune:

  Buna ziua.
  Am o intrebare legat de un golf 5 adus din Germania de o persoana care se ocupa de asa ceva,am rugat sa fie trecut numele meu pe acele acte,dar am vazut ca e doar un singur act unde scrie numele meu,iar pe talon e trecut numele acestei persoane,pot spune ca am bref mare si mic ,dar intrebarea este daca imi trebuie ceva acte sau semnatura in momentul cand merg la ra de la aceasta persoana.O alta intrebare mai am leghata de numerele rosii de Germania care scad pe 25 ale lunii,iar eu am programare pe 27 ale aceeleasi luni la RAR,intrebare este,mai trebuie sa scot nr rosii din tara sau ma pot duce la RAR cu aceste nr de Germaia? Multumesc .

  • Cristi spune:

   Salut,
   Brief mare, brief mic, actul de vânzare cumpărare dintre neamț și el, act de vânzare cumpărare între el și tine și fiscalul lui! astea sunt toate de care ai nevoie.
   Dacă expiră în 25 și programarea e în 27 atuncibtrebuie numere roși luate de preferință în 25, dar nu umbla cu mașina cu numerele expirate!

 115. Bogdan spune:

  Buna ziua.Mai am si eu o intrebare….Voi cumpara o masina de la cineva care a adus-o(pe roti) din Germania. Vanzatorul nu a scos numere rosii, nu a inscris-o la fisc…numai ce a adus-o in urma cu 3,4 zile. El are un contract de vanzare intre el si neamt. Poate aparea vreo problema in cazul in care refacem contractul intre mine si neamt? Stiu ca nu este 100% ok….insa poate aparea vreo problema?

  • Cristi spune:

   Salut,
   În mod normal ar trebui să fie și neamțul prezent și să semneze el la vânzator, iar contractul dintre neamț și intermediar ar trebui anulat! Ca să nu apară după discuții de genul să spună intermediarul că mașina e lui că el are contract. Legal e cu contract între tine și intermediar + contractul lui + fiscalul lui. Pentru asta el trebuie să treacă pe la taxe și impozite, s-o treacă pe el, să scoată fiscal și pe urmă să o scoată de pe el…

  • Bogdan spune:

   Dar nu pot intampina vreo problema atunci cand voi face inmatricularea masinii, nu?

 116. ovidiu spune:

  Bună am o întrebare dacă se poate. Tocmai am cumpărat o mașină în germania iar de la proprietar am primit doar briful mic și cel mare nu a făcut cu mine nici un act de vânzare cumpărare a spus sa merg sa scot numerele roșii cu cele două acte apoi a mai spus ca nu trebuie sa ii fac tuv ca la numerele roșii nu se face. Puteți sa îmi dați un sfat?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Neapărat act de vânzare cumpărare! altfel mașina rămane al lui și o poate declara furată! Plus că fără contractul acela nu poți să faci nimic cu mașina, deci fără contract nu cumperi!
   Din câte știam la numerele roșii de Germania, cele pentru export, trebuie să existe și TUV, plus că ungurii se uită dacă ai TUV și abia așteaptă să te prindă fără, și mai nou și România face la fel!

 117. Catalin spune:

  Am un focus inmatriculat in Belgia pe numele meu. As vrea sa stiu ce acte trebuiesc facute acolo ptr. a putea sa o inmatriculez in Romania.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Dacă e deja pe tine cred că nu-ți trebuie decât actele mașinii și s-o înmatriculezi aici. Când o înmatriculezi aici, ar trebui să trimită de la înmatriculări radierea la cei din Belgia, dar ca să fi 100% sigur bagă o intrebare și la biroul de înmatriculări din județul tău! Și fă-ți întâi calculele complete să vezi cât te costă înmatricularea…

 118. catalin spune:

  Salut. Am luat si eu o masina adusa din germania dar vanzatorul mi a dat sa fac eu contractul de van-cump cu neamtu. Mi a dat un contract tip pe care sa il redactez eu. Este ok. Si este vreo problema daca nu are numere cand ma duc sa iau numere rosii?

  • Cristi spune:

   Nu e nici o problemă că nu are numere când iei numere roșii, problema e cu contractul acela. El trebuie să iți dea contractul dintre el și neamț, și să faceți contract între el și tine, plus să îți dea fiscalul lui.
   Contract între tine și neamț direct se poate face cu neamțul de față. În lipsa lui, cine semnează la vânzător?

 119. Florin spune:

  Bună!! Am o mașină adusă din Italia, asigurare scăzută, este la Miercurea Ciuc, domiciliul îl am în Brăila!! Întrebarea mea este, dacă pot să obțin numere roșii la Miercurea Ciuc, daca nu, cum pot duce în Brăila? Vă mulțumesc anticipat!!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Nu poți la Ciuc, numai în Brăila. Pentru numere roșii iți trebuie doar actele, poți să mergi cu actele la Brăila să scoți numere roșii după care mergi la Ciuc cu numerele în rucsac. Eventual poate să-ți scoată primul rând de numere roșii din Ciuc cel care iți vinde mașina dacă el are buletin de Ciuc și actele mașinii pe el… așa ar fi cel ma simplu.

 120. Ionut spune:

  Salut Cristi,

  Am gasit o masina la un samsar insa nu am facut act de vanzare-cumparare inca. Masina este adusa din Germania si are numere provizorii valabile pana pe 20 august. Ne-am intocmit ca RAR-ul, traducerea actelor de germania, fiscalul (si restul actelor, nu mai stiu exact care erau) sa fie facute in Bucuresti de el (el fiind din bucuresti), dupa care vom trece masina pe numele meu (adica vom face actul de vanzare cumparare). El zice ca dupa toate acestea, el imi va da actele de germania in original ( breiful am inteles ca se numeste), fiscalul , actele traduse, talonul masinii si cu toate acestea eu voi merge doar la politia din judet meu de provieninenta (Galati) unde voi primi certificatul de inmatriculare si numerele de inmatriculare.

  Intrebarile mele sunt:
  – Este plauzibila o astfel de poveste ?
  – Dupa ce voi trece masina pe numele meu va mai trebui mers la RAR avand in vedere ca masina va fi inmatriculata pe alt judet?
  – Care sunt situatiile problematice ce pot fi intalnite in toata povestea asta?
  – Masina este euro 5 in actele de germania, este posibil ca la rar sa fie omologata altfel (euro 4 de exemplu) ?

  As fi foarte recunoscator daca ai putea sa ma ajuti cu aceste informatii.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Scuze pentru răspunsul târziu, dacă face el toate astea atunci e cazul ideal pentru tine. Dar să nu te pună pe tine să plătești astea! Adică tu îi dai bani doar când faceți contractul între el și tine!
   Trebuie să îți dea brief mare, brief mic, traducerile, contractul lui cu neamțul, contract între tine și el, carte de identitate de România(care îl face el la RAR), certificatl de autenticitate(tot la RAR), ITP, fiscalul lui, eventual și un rând de numere roșii cu autorizația provizorie. Sper că n-ambuitat nimic.
   La faza cu euro 5 sau 4, daca face el RAR-ul o să vezi exact pe cartea de identitate ce scrie, deci tu scapi de problema asta.
   În concluzie, e posibil să fi găsit un samsar adevărat :), deci poate ai noroc. Tu o să mai trebuiască să platești chitanțe și taxa și să mergi la înmatriculări. Practic, după cum ai descris tu, el face jumatate din toata treaba.
   Și pentru el e mai în siguranță așa, în sensul că nu se trezește mai tarziu că apare la taxe ca proprietar și trebuie să plăteasca impozit, iar pentru tine e mai ok că te scutește de ceva stres și drumuri. Plus că poți ști exact cât te mai costă mai deprte(calculul taxe în funcție de euro e clar când ai carte de identitate de România).
   Ar trebui să învețe și alți samsari de la acesta :).
   Multă bafta cu mașina!

 121. Radeanu spune:

  poate circula o masina adusa din Anglia cu numere rosii in romania????

 122. ionut spune:

  Buna domnu! Vreau sa cumpar o masina ce a foat radiata la noi, se mai poate inmatricula? Costa mai mult ca la una adusa de afara?

 123. gigi spune:

  salut.vreau sa cumpar o platforma auto de la cineva care a adus-o din anglia.ce acte trebuie sa-mi dea pentru a o putea inmatricula eu in romania.am inteles ca el are contract vanzare cumparare de la proprietar.mersi

  • Cristi spune:

   Salut Gigi,
   Actele platformei, toate, carte de identitate și talon + faceți contract de vânzare-cumpărare. Și la platforme e la fel ca la orice alte mașini. Să îți dea și actul de vânzare-cumpărare dintre el și englez, plus neapărat fiscalul lui!

 124. florin spune:

  salut cristi eu vreau sa cumpar o masina din romania doar ca vreau sa o cumpar din brasov si sa trec pe vaslui ce acte imi trebue de la vanzator si pe unde trebue sa umblu ca sa rezolv repede ca nu am mult timp la dispozitie si daca stii aproximativ in cat timp rezolv

  • Cristi spune:

   Salut Florin,

   Dacă mașina e deja înmatriculată în România, atunci cartea de identitate, talonul, asigurarea, vezi să aibă ITP valabil, faceți contract de vânzare-cumpărare, fiscalul lui, și dacă e cazul adeverință de la ANAF cu taxa auto(că e plătită și nerecuperată). Tu ai de umblat la taxe și impozite să o treci pe tine, la RAR pentru certificat de autenticitate, taxă de talon la CEC, asigurare nouă pe numele tău, și la biroul de înmatriculări.
   Dacă nu e înmatriculată în România, atunci îți trebuie actele mașinii, carte de identitate, talon, contract de vânzare-cumpărare, fiscalul intermediarului, contractul lui de V-C, și mai ai de făcut traduceri după acte, umblat la taxe și impozite, mers la ANAF pentru taxa, câteva chitanțe(nu le mai știu exact), mers la RAR pentru identificare(autenticitate), carte de identitate românească, plus ITP, asigurare RCA, și la înmatriculări.
   Dacă e deja înmatriculată scapi mult mai ieftin și merge mult mai repede, dacă nu atunci îți va trebui și un rând de numere roșii probabil ca sa poți ajunge și la RAR. Ca și timp, depinde de tine cât de repede te miști, dacă are numere de România, 3-4 zile, o săptămână îți ajunge cred, dacă nu atunci undeva la 1 săptămână, probabil două dacă nu ai nici banii pregătiți toți atunci poți s-o întinzi maxim 3 luni(cat timp ai numere roșii).

 125. Alin spune:

  Salut! Azi am fost la un birou de inmatriculari sa scot ultimul rand de numere rosii.
  Ultima data cand am fost la ei am intrebat daca pot face R.A.R cu ei si au spus ca da,contra sumei de 600 lei.
  Astazi ca sa imi spuna ca de fapt ei vor aproximativ 2000 de lei pentru R.A.R si Asigurare pe 6 luni.
  Primul calcul al lor au socotit masina la euro 2 iar data trecuta la euro 4 . M-am certat cu ei,am plecat si acum ma nu stiu cum sa procedez….sa caut alta firma sau sa (alerg eu ) . Masina este din 2001 , majoritatea (cunascatorilor) au spus ca este euro 4 dar totul o sa depinda de cei de la R.A.R .

  • Marcel spune:

   Ultima fraza : ” dar totul o sa depinda de cei de la R.A.R ”
   Asta-i sfant : cand cumparati o masina adusa din afara , cere-ti vanzatorului sa va arate norma Euro si noxele stabilite de RAR/ANAF
   Cand vindeti o masina din afara cu taxa sub 400 E , ce va costa sa-i arata-ti potentialului client dovada ?

  • Cristi spune:

   Salut,

   Părerea mea e că mai bine mergi personal, mi se pare exagerat 2000 de lei, și neserioși având în vedere că nu-ți spun toate de la început. Te mai poți trezi cu surprize pe parcurs și sigur nu vrei.
   Din 2001 nu prea are cum să fie euro 4, dar ar trebui să fie euro 3. Ia actele în mână și vezi singur norma de poluare! Ce scrie pe cartea de identitate e realitatea nu ce-ți spune X sau Y.
   Dar sfatul meu, ia-ți singur și ultimul rând de numere roșii, și fă-ți și înmatricularea singur, ca nu-i nici aia fizica cuantică 🙂

  • Alin spune:

   am citit si mi-a mai spus cineva care vinde masini cam aceiasi chestie : „Pentru Opel in general pentru motoarele pe benzina, EURO 4 a fost introdus in 09/2000(orice cod de motor de la opel care incepe cu Z este euro 4, un exemplu Z16SE, Z16XE)”
   Ma pot duce la o statie R.A.R sa verific inainte de programarea care dureaza 2 saptamani… ?

  • Teodor Ispas spune:

   Salut!
   Legat de Opel, prima litera inseamna norma de poluare, conform careia a fost omologat motorul: lipsa ei = non-Euro, C (catalizator) = E1, X = E2, Y= E3, Z = E4, A =E5, B =E6. Norma E4 a fost introdusa in 2005, deci dupa spusele tale, Opel a fost capabil sa o implementeze inca din 2000. Nimic anormal, VW a facut la fel, ba chiar la Golf IV benzina au sarit de la E2 la E4 tot de prin 2000. Atunci se putea, nu erau asa stricte trecerile de la o norma la alta, plus, pesemne un timp mai mare de acomodare pt constructori.
   Acum, poate exista si explicatia ca de la propunerea normei E4 si pana la obligativitatea ei, conditiile sa se fi schimbat (ma refer la emisii de CO, NOx, HC nearse), iar tot ce a fost omologat intre 09/2000 si 01/2005 sa fi ramas asa, cu derogare sau alte ordonante de urgenta prin Parlamentul European.
   In situatia asta, e posibil ca cei de RAR, cand au omolag modelul pt vanzare in Romania, sa fi considerat tot ce-i mai vechi de 01/2005 ca norma inferioara celei E4 sau nu stiau decat maximum E3, coroborat si cu valorile noxelor pe care le au ei masurate de la diferite vehicule din acea perioada, deci care nu se potriveau cu limitele impuse de E4.
   Intr-adevar e o situatie naspa, despre care se tot vb pe forumurile dedicate marcilor si sunt multe cazuri in care masini din acelasi an sa fie ba E4, ba E3, ba chiar E2; dar esantionul mai mare cu probleme e in primii ani in care modelul a fost produs.
   Tot ceea ce am zis nu e litera de lege, dar mai mult ca sigur e ceva obiectiv, iar cu multe serch-uri de rigoare si puse cap la cap sunt informatii viabile.

  • ALIN spune:

   Multumesc tuturor pentru raspunsuri! O sa revin cu un coment dupa ce ii fac R.A.R-ul , sa vedem ce si cum .

 126. Aur spune:

  Am pierdut autorizația de circulație provizorie. M-am adresat Poliției Rutiere din orașul de domiciliu dar mi s-a spus ca ei nu emit niciun act in acest sens dar sa ma adresez SPCRPCIV . Si aceasta instituție a refuzat categoric sa-mi elibereze o dovada /act din care sa reiasă ca am anunțat pierderea .
  După 2 zile fiind oprită de un agent de Politie pentru control , cu toate ca i-am relatat faptul ca nicio instituție nu a vrut sa-mi elibereze un act cu privire la pierderea autorizației am fost amendată cu suma de 630 lei (6 puncte amenda).
  Pentru ca nu exista o reglementate legală in aceasta privința , iar instituțiile statului refuza sa-ti elibereze un act , deși dai dovada de buna-credința, voi contesta procesul verbal in instanța!!!
  Deci, atenție șoferi !!!!

  • Cristi spune:

   Mda, ce să mai spunem… Românica!
   Cred că trebuia să-ți elibereze un duplicat, chiar și contra cost că nu era o mare filozofie. Oricum, întrebarea e dacă poți dovedi cumva că ai încercat să scoți acel duplicat sau măcar că ai anunțat pierderea.
   Ce să mai spunem, urâtă situație! Multă baftă și speri să rezolvi!

 127. florin spune:

  mersi mult cristi inca o intrebare actele pot sa le fac la mine in judet gen itp asigurare sa o trec pe numele meu???

 128. florin spune:

  si daca pot sa o trec pe numele tatalui meu chiar daca el nu are permis de condus

 129. florin spune:

  mersi mult pentru ajutor

 130. Ady spune:

  Salut si multumesc anticipat.Vrea sa cumpar un renault clio sau peugeot 206 din 1999-2000 , daca in brief scrie EURO 3 simplu (fara d3 d4 etc) exista vreun risc sa zica R.A.R-ul ca este euro 2 , sau norma din brief este recunoscuta in toate tarile si ce norma euro scrie ramane definitiv fara interpretari. Mersi

  • Cristi spune:

   Salut,
   Te uiți pe actele de origine. Dacă e de Germania o să îți scrie clar norma Euro, dacă e de Austria spre exemplu citește ce-am scris despre norma de poluare pe actele de Austria. D3 și D4 nu te interesează, că alea de fapt nu sunt norme europene, sunt folosite doar în Germania și sunt modificări aduse la mașină după fabricație iar la noi nu se ține cont de ele. La noi contează strict norma Euro la data fabricării mașinii.
   În mod normal clio sau 206 1999-2000 ar trebui să fie euro 3. Poți încerca totuși să mergi un pic mai sus cu anul, 2001-2003, diferența de preț e mică și mai câștigi ceva kilometri și un plus de confort. Sfatul meu e să estimezi undeva la 15000km pe an, și fi atent că ce e în bord de multe ori nu e real. Dintre cele două opțiuni Renault e mai ușor la reparații, și motoarele sunt mai simple și mai bune. Peugeot îți scoate fire albe multe în caz de probleme, dar asta nu e regulă.

 131. radu valentin spune:

  Am cumparat o masina de la un dealer din Brasov,masina avea nr. de Ungaria valabile,dar la inmatriculare,cu toate ca am facut r.a.r.-ul si am platit si taxa de prima inm.cei de la inmatriculari au zis ca este o problema,in sensul ca apare cu acte false sau nr. furate in Germania,dar mi-au permis sa o inm.cu nr. provizorii, si mi-au zis ca se va rezolva int-o luna doua.Nu stiu ce inseamna treaba asta.Daca masina era furata eu zic ca o retineau pe loc.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Urâtă situație! Înseamnă că mașina apare în evidențele din Germania, adică nu e radiată de acolo și s-ar putea chiar să fie și declarată furată! Oricum nu ai ce face acum decât să aștepți să rezolve biroul de înmatriculări. Posibil samsarul să o fi cumpărat din Germania, și nu au făcut radierea de acolo când au înmatriculat-o în Ungaria. Avea numere provizorii de Ungaria sau definitive? Proprietarul din Germania ca să scape de impozit și să o scoată de pe el probabil să o fi declarat furată pentru că samsarul nu i-a mai dat nici un semn.

   Se mai întâmplă așa atunci când în loc să ia samsarul numere de tzoll îl convinge pe neamț să îi lase numerele lui până ajunge în țară și îi promite că îi trimite pe urmă numerele ca să își poată face neamțul radierea. De obicei samsarul român nu mai dă nici un semn și neamțul rămâne cu buza umflată, fără numere, cu mașina pe el, plătește impozit și samsarul se plimbă liniștit. Când radiezi trebuie să dai numerele și actele la casat, doar că în situația asta neamțul nu mai are nici numere nici acte și nu-i rămâne decât sa o declare furată pentru radiere…

   În mod normal cred că cei de la biroul de înmatriculări o să rezolve situația. Dacă sunt probleme oricum ai actele vânzătorului, se văd toți proprietarii deci se găsește soluția și hoțul…

 132. Mirela spune:

  Buna ziua, d-le Cristi! Vin si eu cu o intrebare la dv daca ma puteti ajuta: am si eu o masina recent adusa, am scos un set de nr. rosii si as dori sa il scot pe al 2-lea…mie normal imi expira pe data de 08 aug dar pica sambata si nu le pot scoate atunci… as putea sa le scot cu o zi inainte sau trebuie sa astept pana luni? Multumesc anticipat, o zi reusita!

  • Cristi spune:

   Bună,
   Poți să scoți vineri în 07, eventual poți scrie pe cerere valabilitatea din data de 09, dar asta trebuie să bată cu asigurarea.

 133. Florin spune:

  Buna ziua, Cristi. Am cumparat o masina din germania si are nr rosii valabile 30 de zile. As vrea sa stiu daca pot sa plec cu masina din tara cu acele placute? Placutele sunt de acelea cu rosu in partea drapta. Multumesc anticipat.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Cele cu banda roșie sunt numerele pentru export. Alea sunt valabile internațional. Vezi pe actele de la acele plăcuțe că trebuie să fie și o listă cu țările și chiar și cu restricțiile.
   Ce trebuie să ți cont e să ajungi acasă înainte să expire!

 134. Alex spune:

  Buna ziua,
  M-am izbit si eu de o situatie mai ciudata si as dori sa stiu daca se poate face ceva in aceasta privinta.

  Doresc sa cumpar o masina noua din 2014 de la o persoana fizica ce a castigat aceasta masina la un concurs.Nu au fost efectuate demersurile pentru inmatricularea pe persoana fizica.
  A fost eliberat un singur set de numere rosii acum 1 an.

  Intrebarea mea este: Pentru a achizitiona aceasta masina si pentru a veni pe rotile ei acasa fara a fi nevoie de platforma se mai poate elibera un set de numere rosii?

  Va multumesc.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Sigur că se poate! Pentru comoditate ar putea chiar vânzătorul să scoată un rând de numere roșii chiar înaintea vânzării. Spun asta pentru situația în care vânzătorul e din alt județ. E mai simplu să scoată el al doilea rând de numere roșii și să vândă mașina cu acele numere pe ea! Altfel trebuie să cumperi mașina și să scoți tu numere roșii dar poți doar din județul de reședință.

 135. elenaBt spune:

  Daca am primul nr rosu imi mai trebuie numerele de Germania la inmatriculare?

 136. dan il spune:

  buna ziua. sunt cetatean roman cu domiciliu in germania .pe 26 am venit in concediu.pe 28 mi-aufost furate numerele masini inmatriculate pe numale meu in germania .politia ma indrumat sa-mi confectionez numere de carton si apoi sa fac numere din alea neomlogate prin vitan .astazi trebuie sa plec inapoi va
  rog sa-mi spune-ti daca voi avea probleme pe drum avand dovada politiei romane si actele masini

 137. RAZVAN spune:

  Buna seara, am si eu o intrebare pt cine ma poate ajuta.
  Am luat nr rosii pt o masina pe care o am, era inscrisa pe numele meu in spania, dar am hotarat sa o inscriu inainte sa verifiv taxa de poluare, dupa aceea am renuntat si vreau sai pun din nou nr pe care le are de spania, eu in spania neradiindo pt ca venirea mea in tara nu a fost una cu gand de a ramane la inceput.
  Care este plroblema pe care o pot intampina , oare cand i-am luat nr rosii s-a radiat dirrect fara a fi anuntat ?
  Multumesc.

 138. razvan gaita spune:

  buna! vreau sa mi iau numere rosii provizorii si nu am contract de vc.ceeace atesta ca masina e pe numele meu e talonul si mentiunea ca in21 .11.2011 din CIam devenit proprietarul masini,inclusiv asigurarile platite de mine tot acest timp. masina am cump dintr un bazar din Tarnava Slovacia. ce pot face? cum se poate rezolva problema/?multumesc

 139. Dorofte Lilia spune:

  Salutare. Am si eu nevoie de ajutor. S-a dus tata in Germania si a cumparat o masina, un golf 4. Are toate actele- brief mare/ mic numere rosii valabile 14 zile, insa nu are contract de vanzare cumparare sau factura. In brief este trecut tata ca si noul proprietar. Vrem sa ne punem numererosii si tot vad pe forumuri ca se cere si actul de vanzare cumparare. . A cumparat masina de la o persoana fizica de pe ebay.de. Ot obtine numere rosii? Pot inmatricula masina ulterior? Pot circula in tara cu numerele acestea pana pe 24 august, atunci cand expira? Iti multumesc anticipat tare mult pentru raspuns.

 140. Geoege spune:

  Salutare, intrebare: daca am la mine doar o copie dupa autorizatia provizorie iau amenda sau este ok. Intreb ca vreau sa circul cu masina dar nu am originalul dupa autorizatie pentru ca sa dus cu el sa faca numerele.

  Mersi !

 141. Susana spune:

  Am o problema si nu stiu cu ce sa incep: – fiica mea de 19 ani a mostenit masina fostului meu sot, decedat in martie. In baza succesiunii fiica mea este noua propritara a masinii. Masina este in stare buna dar nu a circulat din 2012, asa ca nu are asigurare facuta si nici itp-ul facut din 2012. Avem certificatl de inmatriculare s masinii, dar nu avem cartea de identitate demla RAR( nu il gasim nicaieri )
  Noi evem residenta permanenta in Spania, si am vrea sa aducem masina aici.
  Ce demersuri trebuie facute ?
  Asigurarea obligatorie ca scot masina din tara, pe ce termen trbuie sa o fac , deoarece eu in romania am sa circul 15 zile ? Si pe numele cui se face asigurarea deoarece fostul ca propritar a decedat, iar fiica mea( mostenitoarea) nu are permis de conducere , cum facem asigurarea?
  Trebuie sa iradiem masina imediat, cat timp la dispozitie ?
  Platim impozite si taxe in Romania sau se platesc in spania dupa ce inmatriculam aici masina ? Iradiera masinii in Romania cand trebuie facuta ?

 142. balaban spune:

  Salut am si eu o intrebare, am nr provizorii valabile pana pe 22, asta fiind sambata pot scoate alte numere daca inca sunt valabile?
  Multumesc anticipat

 143. andrei spune:

  Salut.
  Am cumparat masina adusa din Franta si i-am scos al 2-lea set de nr rosii. Intrebarea este : daca pana sa fac rar-ul sau dupa ce fac rar-ul imi schimb adresa de domiciliu (pana sa o inscriu definitiv) in alt oras si nu mai corespunde cu datele din contractul de VC este legal?

  • Cristi spune:

   Salut andrei,

   Pui la dosar actele doveditoare cum ca ai schimbat domiciliul și atunci totul e ok. Așa se face în orice problemă legată de acte în România.

 144. ciro spune:

  Salut simplu masina din austria la taxa m am orientat bine este 99/102B/EG adica EURO4.Vanzatorul a vrut sa mi faca actele direct cu propietarul austriac din talon el nu era trecut pe nicaieri pe actele de austria nu stiu cum fac asta, eu am zis stop (mai bine nu ziceam)suntem in Timisoara iar eu sunt din Craiova cum plec cu masina atunci el a trecut-o pe numele lui si imediat pe numele meu ca sa poata sa scoata nr rosii ca sa pot duce masina acasa, toate bune si frumoase,intre timp a inchis la ghiseul de nr provizorii fiind vineri dupa amiaza.Am lasat masina la cineva in timisoara si am convenit cu el sa revin luni in timisoara din Craiova un drum in plus asta e sa mi faca nr rosii.Am venit luni acolo iar domnul vanzator a uitat sa ma onoreze cu prezenta.L am sunat am primit un mesaj ca e plecat etc,etc,etc,va dati seama am lasat masina acolo plus un sofer eu m am dus inapoi la Craiova si am scos un rand de numere si le am trimis prin curierat prietenului sofer sa mi aduca masina acasa, de fiscal din partea vanzatorului la sfantul astepta cred ca trebui sa mi iau gândul.Intrebare – pot sa vand masina unui prieten si so rascumpar inapoi el putând sa mi ofere fiscal?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Urâtă situație! Astea sunt genul de motive pentru care spun întotdeauna că unii samsari sunt extrem de nesimțiți și te poți aștepta la orice de la ei. Totuși nu înțeleg de ce n-a scos fiscalul atunci când ai fost cu el de a trecut-o pe numele lui.
   Din păcate nu poți face mișcarea cu prietenul, pentru că el nu va putea să o treacă pe el ca să scoată fiscalul. Singura variantă e fiscalul de la samsarul nesimțit, pe care dacă nu îl oferă de bună voie și nesilit de nimeni rămâne doar varianta cu legea…
   Îmi pare rău să aud astfel de situații, sper s-o scoți la capăt! Multă baftă!

 145. ionutz spune:

  daca cumpar o masina inmatriculata in Romania cere este ordinea procedurilor pentru a o inscrie pe numele meu?va multumesc!!

  • Cristi spune:

   Salut ionutz,

   În primul rând fi atent la acte atunci când cumperi! Să primești talonul, cartea de identitate, fiscalul vânzătorului, faci contract, și cere și adeverință pentru taxa auto. Scrii pe talon înstrăinat către… mergi la taxe și impozite, îți faci asigurare pe numele tău, ai ceva chitanțe de plătit, taxa de talon la CEC nu mai știu exact valoarea, vezi acolo, taxă de înmatriculare, și mergi la biroul de înmatriculări cu dosarul unde plătești numerele și depui dosarul. În aproximativ o oră ai numerele de înmatriculare și talonul îți vine prin poștă!
   Sper că n-am uitat nimic. Succes!

 146. Bogdan spune:

  Salut Cristi. Vreau sa cumpăr masina unui prieten roman stabilit în Spania. Masina este înmatriculată în Spania pe numele lui, cu toate actele în regula inclusiv itp valabil pana in 2017 și adusa în ro. Nu știu cum dar el a reușit după ce ia expirat asigurarea din Spania sa ia asigurare pe câte 30 zile, în Constanța fără ca masina sa fie radiata și asta de 2 ori. Cat timp si in ce modalitate as mai putea circula cu ea inmatriculata in spania dupa ce fac contractul de vanzare cumparare avand in vedere ca tre sa-mi fac asigurare?
  Din moment ce o voi cumpara și voi lua numere rosii voi fi obligat sa fac și itp-ul din nou chiar dacă este valabil cel spaniol?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Vezi să nu-și fi luat numere roșii, că asigurare pe 30 de zile în România se face numai pentru numere provizorii.
   Dacă o cumperi și vrei să o înmatriculezi când mergi la RAR pentru carte de identitate și certificat de autenticitate o să faci și ITP automat.
   O să poți circula cu ea în România doar atâta cât vei avea numere provizorii, sau dacă îți faci asigurarea în Spania. Atenție la numerele roșii și la câte rânduri s-au scos, dacă s-au scot, pentru că ai dreptul doar la 90 de zile, timp în care va trebui să ajungi neapărat RAR!
   Atâta timp cât circuli cu numere roșii ITP și ro-vignetă nu ai nevoie!

 147. Adriana spune:

  Buna. Vreau sa cumpăr un clio cu numere rosii. Mai am dreptul la un rand. nu vreau sa inmatriculez acum masina defintiv si doar fac ctr de vanzare cumparare. El trebuie sa o radieze de la primarie definitiv si sa ma duc eu la primarie sa o iau in evidenta sau cum se procedează? Si daca se poate ce pasi trebuiesc urmati dupa pentru înmatriculare definitiva? Mulțumesc frumos

  • Cristi spune:

   Bună,
   El trebuie să ofere actele originale ale mașinii, contract de vânzare cumpărare între tine și el, contractul prin care a dobândit el mașina de la proprietarul din acte și fiscalul lui. Când scoate fiscalul pentru înstrăinare o să o scoată de la el de la taxe și impozite, și ai la dispoziție luna în curs ca să mergi la taxe și impozite cu actele ca să iei în evidență mașina.
   Dacă nu vrei să înmatriculezi acum mașina atunci nu scoate al treilea rând de numere roșii. Ideea e că înainte să îți expire ultimul rând de roșii trebuie să ajungi la RAR pentru carte de identitate ITP și certificat de autenticitate neapărat! Pentru că aici trebuie să duci mașina. Pentru restul plimbi doar actele și poți merge și cu alte mijloace de transport.
   După ce cumperi mașina, ai de umblat la taxe și impozite, la RAR, la ANAF pentru taxa, și la biroul de înmatriculări de pe raza județului. Vei avea nevoie de traduceri legalizate după acte, actele originale, cu contracte și fiscal și asigurare.

 148. Salut. Am o masina primita cu numere de bulgaria.Masina este cu procura pe numele celui care mi-a dato Masina este la mine de aproape 3 ani si pana acum a avut ITP .Intrebare, daca as dori sa scot numere rosii pe numele meu se poate? Multumesc anticipat.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Îți trebuie contract de vanzare-cumpărare sau factură fiscală de la proprietarul din acte, și cu alea poți scoate și numere roșii și poți să o și înmatriculezi!

 149. Gabi spune:

  Salut si multumesc anticipat pentru efortul de a raspunde la atatea nelamuriri!
  Ma confrunt cu urmatoarea situatie fiind si primul caz de cumparare a unei masini second hand aduse din Germania: vreau sa cumpar o masina de la o persoana din alt judet decat unde am eu domiciliul . Masina a adus-o din Germania ( probabil pe un trailer) si are un set de nr rosii scos in Romania. Masina e cumparata de la un dealer in Germania, si spune ca are Brief mare, brief mic si contract de vanzare-cumparare. Dupa cum spuneam are un set de numere rosii scoase dar care expira in 2 zile ,deci va scoate inca un rand de numere rosii ca sa pot sa vin cumasina acasa. Nedumerirea mea este in legatura cu certificatul fiscal : a spus ca nu e o problema ca scoate certificatul fiscal ,de aici as deduce eu ca a inregistrat-o deja pe numele lui. Daca e asa e perfect ,cred eu, ca as putea sa facem asta imediat dupa ce avem contractul de vanzare-cumparare si intocmim certificatul de inmatriculare pe care se pune stampila de la finante. Acum ma intreb daca putea el sa inregistreze masina la directia fiscala chiar daca masina nu a trecut inca pe la RAR ? Adica nu as vrea sa ma confrunt, la fatza locului, cu situatia in care masina nu este defapt inregistrata inca pe vanzator( care e defapt intermediar ) si sa trebuiasca ,( asa cum se practica am inteles daca cel care aduce masina din Germania si vrea sa o vanda mai departe, ca si in cazul meu, si nu mai vra sa o inscrie pe numele lui la finante) sa „fac” un contract intre mine si vanzatorul german , cu declaratii despre cum a ajuns masina in tara, etc .. toate asa la modul fictiv 😉 tocmai ptr ca sa nu mai am nevoie de acea declaratie fiscala de la vanzatorul intermediar roman, defapt ca si cand eu as fi adus masina in tara. Deci vanzatorul, de la care vreau sa iau masina avea nevoie de certificat fiscal pentru a scoate numere rosii ? apare undeva numele lui ca si proprietar al masinii, chiar si provizoriu ? Nu as vrea sa cumpar o masina si apoi sa nu o pot inmatricula din cauza certificatului fiscal 🙁 Multumesc ptr eventualele lamuriri despre cum ar trebui sa procedez la etapa de vanzare-cumparare ca mai apoi sa fie totul ok la inmatricularea definitiva !

  • Cristi spune:

   Salut,
   Ca să o treacă pe el la taxe și impozite nu e necesar RAR-ul, și nici pentru numere roșii.

   În cazul tău el trebuie să îți dea brief mare, brief mic, ceri numere roșii valabile(adică și al doilea set), contractul lui din Germania, faci contract cu el, eventual fișa de inmatriculare vizată la impozite, dar trebuie să iți dea neapărat și certificatul de atestare fiscală! Nu te lăsa păcălit cu promisiuni. El poate să scoată fiscalul și inainte să faceți contractul că oricum il trebuie oricui ar vinde mașina.

   Adică sfatul e să nu-i dai nici un ban înainte să îți pună pe masă toate actele inclusiv fiscalul. Dacă citești un pic mai sus prin comentarii o să vezi și ce situații neplăcute se pot crea.
   Odată ce se vede cu banii în mână samsarul poate să dispară fără să-i mai pese de tine.

   Apropo, verifică pe actele originale(Brief mare, mic) norma de poluare și calculează-ți taxa înaonte să faci achiziția! adică să ști clar în ce te bagi dinainte! Unii samsari mai au încă talentul să mintă legat de valoarea taxei, așa ca ai grijă cu încrederea!

   Multă Baftă, și să revii să ne spui cum a decurs afacerea! 😉

  • Gabi spune:

   Multumesc Cristi ptr raspunsul oferit, meriti sincer o bere ( cel putin) ,ptr efortul de a raspunde si a face putina claritate in situatii posibile si probabile datorita mentalitatii si nevoii unor conationali de a umbla cu smecherii 😉
   Deci ca o recapitulare ( utila posibil si pentru altii ) am ajuns la concluzia ca trebuie sa urmez urmatorii pasi inainte de a plati efectiv masina ( daca am gresit undeva se poate corecta 😉
   1. verific autenticitatea actelor originale (brief mare, mic, contract v-c dintre intermediar si dealer german) .. am inteles ca ar trebui sa fie scris pe undeva si ca autovehicolul este radiat ptr export ?
   2. verific concordanta dintre seriile de motor si sasiu dintre ce e inscris in actele masinii si ce se vede fizic pe masina/motor
   3. cer certificatul fiscal al vanzatorului din care sa reiasa ca vanzatorul nu are datorii si masina poate fi vanduta; a spus ca nu e problema, sper sa fie asa 😉
   4. as fi vrut sa fac si verificarea RAR inainte de semnarea contractului sa vad daca masina e ok, dar am inteles ca doar proprietarul poate sa faca asta, iar in cazul meu ,el e plecat din tara pana vineri cand ma intalnesc cu el l sa facem tranzactia si ma indoiesc ca se poate face rapid si fara programare prealabila
   5. semnam contractul , primesc actele masinii, chei, certificatul fiscal si… dau banii
   6. acum ptr ca sunt din alt oras si nu am de gand sa mai vin odata ptr acte, as vrea sa completez si fisa de inmatriculare. am inteles ca trebuie niste stampile de la directia fiscala atat pentru vanzator cat si cumparator si care se obtin probabil tot la directia fiscala din orasul in care au domiciliul cei doi ( in cazul meu diferit). ce nu am inteles este daca aceste stampile se pot obtine inainte de RAR (ceea ce ar fi perfect ptr ca astfel as putea sa obtin stampila ptr vanzator fiind deja acolo in localitatea de domiciliu al acestuia) sau doar dupa RAR ?? … ceea ce ar complica lucrurile in sensul ca trebuie sa duc masina la RAR,prob la mine in oras si apoi sa merg iar vreo 300 km sa ma intalnesc cu vanzatorul in orasul sau de domiciliu si sa mergem impreuna la directia fiscala ptr a pune stampila :((( Nu se poate sa obtin acea stampila pe fisa de inmatriculare doar in baza certificatului fiscal al vanzatorului pe care l-am primit de la acesta in momentul semnarii contractului si eventual inainte de RAR?
   Multumes din nou ptr eventualele lamuriri 🙂

  • Cristi spune:

   Salut,
   Cam toate ce ai spus mai sus!
   La punctul 6. nu mai trebuie să mai mergi după acte încă o data. Pe fișa de înmatriculare ai secțiunea aceea cu vizele de la taxe și impozite. Odată ce ai fiscalul lui, ai dovada că el nu are datorii și poate să vândă deci nu mai strict necesar să pună viza aceea la direcția fiscală. Dar doar dacă ai certificatul fiscal! Toate astea se fac înainte de RAR. La RAR se verifică autenticitatea mașinii, seriile și să nu fie declarată furată, dar astea nu o să le ofere nici un vânzător pentru că sunt de datoria viitorului proprietar.
   Bineînțeles dacă se poate să pună și pe fișa de înmatriculare ștampilele de la taxe și impozite atunci acela e cazul ideal, dar de fapt fiscalul reprezintă aceea ștampilă!

   De adăugat, că ai spus că verifici seriile cu actele; mergi cu mașina și la o verificare la un service. Să o ridice pe elevator ca să se vadă dacă are probleme. Un magnet micuț plimbat pe caroserie poate depista chitul. Dacă te uiți atent la geamuri, au etichetă. Ar trebui să fie din aceeași generație toate. Hai să zicem ca parbrizul ar putea fi schimbat, dar cele laterale nu se schimbă degeaba :).
   Legat de numărul de km din bord, ca aici e mare sămsăreală în România. Un om normal face aproximativ 15000 pe an, deci o mașină de 10 ani cu 60000 e dubioasă cel puțin!

 150. Lucian P spune:

  Buna.Vreau sa cumpar o masina ce are nr de Bulgaria si deja a avut 3 nr. rosii.Am vreo sansa sa o inmatriculez pe numele meu?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Da, dar trebuie să faci un drum cu ea la RAR. Cu numere roșii nu mai poți, dar poți cu cele de Bulgaria dacă mai sunt valabile. Altfel singura opțiune rămâne platforma!

 151. Andrei spune:

  Se pot elibera numere rosii in aceeasi zi in care expira cele existente (tot nr rosii)?

 152. iuly spune:

  Salut…ce pot face daca cel care a adus masina pe care am cumparato de la el nu imi da certificat fiscal?

  • Cristi spune:

   Din păcate, după lege, nu iți rămâne decât să-l dai în instanță. Încearvă să consulți un avocat! În situații din astea samsarii de înmatriculare fac un contract direct între tine și neamț, dar nu e ok…

 153. Mada spune:

  Salut! Am cumparat o masina din Franta.
  Pentru numere provizorii, trebuie tradus certificatul de inmatriculare al masinii?

 154. Alex spune:

  Salut! Am cumparat din TM o masina adusa din Germania. Vanzatorul a scos 2 seturi de nr rosii pe TM. Eu vreau sa o inmatriculez la GJ, unde am facut deja RAR-ul, dar cei de la firma de inmatriculari au zis ca nu imi pot da setul 3 de rosii (ca sa mai trag de timp pana strang bani de timbru de mediu) pana nu aduc fiscalul de la TM. Azi mi-a iesit fiscalul dar au zis cei de acolo ca radierea va fi gata peste 3 zile. Nu mai inteleg nimic de aici. Am asteptat deja 2 luni cu masina blocata in parcare. Crezi ca am vreo sansa (cu actele ce le am acum) sa scot maine setul 3 de nr rosii la GJ? Multumesc!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Poți să mergi să scoți numere roșii. Pentru astea nu îți trebuie fiscalul. Pentru înmatriculare în schimb o să ai nevoie! Important e să ajungi la RAR pentru identificare, carte de identitate romanească și ITP înainte să îți expire ultimul rând de roșii, că dacă nu, va trebui să o duci pe platformă! Ai mai sus, în articol toată procedura pentru numere roșii! Cu tot cu actele necesare.

 155. BFK spune:

  SAlut Am si eu nevoie de niste sfaturi.
  Care sunt pasii de uramat pentru transcriera unui autovehicol .
  Pot optine pe numele meu dovada taxei de poluare cum ca nu a fost recuperata?
  Iti multumesc anticipat

  • Cristi spune:

   Salut,
   Dovada o poate scoate și vânzătorul, și cumpărătorul, dar ideal e să o scoată vânzătorul și să ți-o ofere la vânzare odată cu fiscalul, talonul, cartea de identitate și contractul de vânzare-cumpărare, ca să nu ai surprize după ce cumperi.
   Ca și pași de urmat, ai de făcut asigurare RCA pe numele tău, completat fișă de înmatriculare, trecut pe la taxe și impozite pentru vizat și taxa de înmatriculare, chitanță la CEC pentru talon, certificatul de autenticitate la RAR și mers la înmatriculări cu dosarul pentru numere unde plătești și numerele.

 156. BFK spune:

  Pot avea probleme la autentificare rar daca am o fisura ingeam,nefiind in raza vizuala.
  in ce consta autentificarea

  • Cristi spune:

   La autentificare doar cu seriile ai treabă, cu fisurile din parbriz la ITP! Dacă e să ai sau nu probleme, asta depinde de fisură, cât e de vizibilă, cât e de mare, cât de grav e mai exact. Întreabă și tu un inginer la o stație ITP. Să se uite la ea să-ți spună părerea lui că nu te costă nimic.

 157. BFK spune:

  multumesc mult pemtru timpul si raspunsurile acordate

 158. Cosmin spune:

  Salut. Am și eu o mașină adusă din afară. În momentul când a fost adusă, ea era înmatriculată pe Germania. Am trimis actele în Germania pentru radiat, masina fiind pe numele unui prieten, eu nemaiavand posibilitatea de a mă intoarce. Acum aștept să le primesc înapoi. Eu am actul de vânzare cumpărare a mașinii. Pe lângă actele mașinii îmi mai trebuie actul de radiere de acolo sau numerele ce ai fost pe mașină sau orice altceva?

  • Cristi spune:

   Salut, puteai să duci aici actele și plăcuțele și ți-o radiau când o înmatriculai. Acum dacă face el radierea acolo îți mai trebuie doar brief mare, brief mic și contractul. Plăcuțele cu numerele cred că i le reține lui la radiere.

 159. marius spune:

  sall cristi am si eu o singura rugaminte dacaai putea sa ma ajuti am cumparat o masina de aici din romania dar defapt masina este adussa din germania amluato cu numere de germania erau toate actele expirate itp asg etc. iam scos un randdenumere rosii propietaru din germania este roman cu rezidenta ingermania am contract de vanzare cumparare facut aici in romania cartea de identitate si talonu mic adica permisul de circulatie german am inteles ca propietarul asta daca roman cu rezidenta in germania numi mai trb certificat fiscal si mai am dla el o copie de buletin

  • Cristi spune:

   Salut, îți trebuie brief mare, brief mic și contractul de vânzare-cumpărare după care poți să te apuci de acte pentru înmatriculare

 160. marius spune:

  deci sa inteleg ca nuenicio problema lainscriere cand osa ma duc sa platesc taxa de poluare si la politie pentru inscriere numi mai trb certificat fiscal dela propietaru asta dupa cum team spus ca este un roman cu rezidenta in germania ms pt timpul sii sfatul acordat sanatate numai bn

  • Cristi spune:

   Salut,
   Un răspuns 100% sigur poți primi la biroul de taxe și impozite, dar având în vedere că mașina e înmatriculată în Germania eu așa văd situația că n-ai nevoie de fiscal. Totuși, contractul cred că trebuia să fie cel de Germania. Cum avem noi tipizatul de vânzare-cumpărare auto, au și nemții tipizatul lor, și cred că având în vedere că e înmatriculată în Germania, și contractul trebuie să fie cel nemțesc!

 161. stelian spune:

  buna seara, am si eu o mica nedumerire si daca ma puteti ajuta.. v as fi recunascator . Am cumparat o masina imatriculata pe romania.. masina este pe firma imatriculata, de la firma a luat o X de la X a luat o Z sie u am luat o de la Z am toate contractele de vanzare cumparare.inclusiv certificatele lor fiscale: a firmei si a lui X, a lui Z urmeaza sa faca intrare si iesire la financiar sa mi dea certificatul..intrebarea mea este urmatoarea. daca bag masina la financiar fara sa o transcriu am vreun drept ceva in caz ca imi ia politia talonul sau accident ceva? ( daca as transcri o ar fi taxa de mediu mai mult decat masina) itp ul il are facut de cei de la RAR in urma cu doua luni..banuiesc ca nu este radiata din circulatie altfel o opreau cei de la RAR acolo…sau nu efectuau inspectia. masina este in stare buna, dar sa nu risc sa raman fara talon n o sa iau actele cu mine, platesc amenda ca nu am acte.. dar a @ a intrebare este : imi poate lua placutele de imatriculare? va multumesc!

  • Cristi spune:

   Salut,

   E destul de aiurea situația! Dacă firma respectivă o radiază între timp te arzi, în sensul că o să pui în circulație o mașină neînmatriculată, ceea ce e infracțiune!
   În mod normal, conform legii din România, ai la dispoziție 30 de zile de la cumpărare pentru a face transcrierea dreptului de proprietate, deci ce e peste cele 30 de zile de la data în care X a cumpărat mașina de la firma respectivă, este ilegal! De aceea se scrie și pe talon „înstrăinat către…”

   În mod normal nimeni care vinde mașina nu vrea să mai aibă pe cap, nici la taxe și impozite nici la circulație, deci oricine vinde mașina, după cele 30 de zile va căuta să fie radiată. Dacă nu, îi va apărea la taxe și impozite și ii va genera impozit, deci la prima scrisoare de la primărie va face un pic de spume la gură după care va căuta soluția să o radieze imediat. Iar dacă încă apare înmatriculată în circulație, va primi amenzile acasă, iar la prima amendă iar va face spume la gură, și va prezenta dovezile înstrăinării pentru a scăpa de ea. Singurul caz în care încă apare la el e acela în care ori n-a știut cum, ori n-a avut timp să facă radierea. Și atunci, la prima belea care se ivește cu mașina respectivă te poți aștepta să o declare și furată doar ca să scape de ea(caz foarte probabil), și te mai trezești și cu acuzații de furt!

   Deci evident răspunsul meu este, dacă iei mașina fă actele cât mai repede(ieri dacă se poate)! Pentru a evita tot felul de situații total neplăcute, transcrierea trebuie făcută neapărat înainte de expirarea celor 30 de zile de la data cumpărării(de la proprietarul de pe talon), adică de la data înscrisă la secțiunea „înstrăinat către…”.

   Și încă ceva, mai ales dacă mașina a fost pe o firmă, poți fi 100% sigur ca firma respectivă va vrea să o scoată din contabilitate cât mai repede posibil. O firmă are mai multe acte de luat în considerare atunci când deține un vehicul decât o persoană fizică(contabilitate, casare, chestii, socoteli, TVA…).

   Cu alte cuvinte, eu nu m-aș complica. Ori o cumperi și faci transcrierea repede(dar contactezi și firma respectivă), ori cauți altă mașină fără îmbârligături! Pentru că dacă ajunge mașina radiată, sau chiar declarată furată, și sunt șanse foarte mari, și tu ești pe stradă cu ea cu plăcuțele respective, e nasoală rău!

  • stelian spune:

   nu are cum sa o declare furata, am contractul de vanzare intre firma si baiatulce a luat o de la ei. inclusiv fisa fiscala a firmei si certificatul fiscal al firmei.. daca am astea ar trebui sa fie radiata de la financiar , nu? si daca era radiata ii mai faceau cei de la rar in urma cu doua luni, itp ul? firma proprietara a masinii era a unui arab care are un restaurant.. sau cel putin asa reiese din numele firmei.

  • stelian spune:

   si de radiat de la politie din cate citesc pe google asta, ai nevoie de talon si numere sa o poti radia din circulatie.. in cazul care nu ai asta o mai poti radia decat in instanta…

  • Cristi spune:

   Tocmai pentru ca ai nevoie de talon și numere poate să încerce să o declare furată. Bineînțeles că s-ar lămuri situația odată ce prezinți contractele, dar până acolo e stres! Totuși el poate să o radieze în baza contractului de vânzare-cumpărare pe motiv de înstrăinare, deși radierea asta se face pe baza certificatului de radiere(pentru asta sunt cele 30 zile) care se emite la transcrierea dreptului de proprietate, adică atunci când noul proprietar face înmatricularea. De-asta spun că situația e ambiguă, pentru că cele 30 de zile au trecut și certificatul de radiere încă nu există.

   Chiar dacă ai toate fiscalele respective, nu există nici o certitudine că e radiată de la financiar, mașina poate să apară încă și la firmă, și la X și la Y. Chiar dacă atunci când au făcut ITP-ul mașina încă nu era radiată aia nu înseamnă că situația ei este aceeași și acum, teoretic se putea radia chiar și a doua zi după ce au făcut ITP-ul.

   Oricum, problema ta e dacă se radiază mașina, nu ai de unde să afli, circuli cu numerele respective și e infracțiune! Dacă o declară furată ca să o radieze, poliția o găsește la tine, și tu dovedești achiziția cu contractele. Deci oricum e stres, deci recomandarea rămâne transcrierea dreptului de proprietate cât mai repede pentru a scăpa de stres!

 162. anastasiu mihail spune:

  salut. daca iau o masina din germania , radiata si fara tuv si o aduc pe platforma pot obtine nr rosii ? o pot inscrie doar cu cv si actele masinii ? masina e un pic lovita pe spate dreapta , e vreo problema ? trebuie sa am ceva la mana pt reparatie in Ro ? multumesc anticipat si va doresc o zi buna !

  • Cristi spune:

   Salut,

   Trebuie să ai brief mare, brief mic, contract de vânzare-cumpărare și poți să o înscrii! De lovitură ce să spun, bineînțeles că depinde cât e de lovită. La RAR când faci identificarea nu ai treabă cu lovitura, în schimb tu trebuie să faci și ITP, iar la ITP nu treci dacă ai orice în neregulă, deci dacă o iei așa lovită, o repari și mergi la RAR după reparație ca să nu ai probleme, bineînțeles în funcție de cât e de lovită!

 163. Vasile spune:

  La a 2 a tura de numere provizorii trebuie sa le predau pe cele din prima tura? Multumesc

  • Cristi spune:

   Nu trebuie! Poți să faci ce vrei cu ele că oricum nu mai sunt valabile. Practic scrie pe ele data când au fost emise deci după ce expiră sunt numai bune de pus la coș! :). Într-o țară civilizată ți-ar fi dat bani pe ele, pentru reciclare, dar trăim în România :). Totuși cred că nu le refuză dacă le duci…

 164. Ana Maria spune:

  Buna,
  Unchiul meu, cetatean austriac, mi-a cumparat o masina pe numele lui. Eu vreau sa imi duc masina acasa. Cum nu are rost sa imi iau numere provizorii de acolo(costa muuuult prea mult) m-am gandit sa o duc cu numerele „lui” acasa. Problema mea e ca nu stiu exact daca pot sa o inmatriculez direct sau trebuie sa ii trimit inapoi numerele, sa o radieze de aici si apoi sa o inmatriculez eu.
  Sau e asa de simplu ca pe baza contractului de vanzare-cumparare pot sa devin proprietar in Ro?

 165. alex spune:

  salut….as dori sa cumpar o masina cu numere de zoll valabile,intrebarea mea este daca imi mai trebuie fiscal de la intermediar….multumesc

  • Cristi spune:

   Salut,

   Da, îți trebuie brief mare, brief mic, contractul intermediarului cu neamțul, contract între tine și intermediar și fiscalul intermediarului!

 166. Ana Maria spune:

  ca sa raspund la intrebarea mea, daca nimeni nu a facut-o 🙂
  de pe http://www.prefecturabucuresti.ro/?d=serviciu_inmatriculare&sub=din_UE_neinmatriculat punctul o 😀

  o) Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;

  deci, nu trebuie radiata din tara straina, trebuie avute toate actele si mers la biroul de inmatriculari .

  • Cristi spune:

   Bună,

   Îmi cer scuze că n-am apucat să-ți răspund în timp util, văd că te-ai descurcat între timp. Mulțumesc că ai postat și aici, sper să vadă și alții! 🙂

 167. Ioana spune:

  Buna ziua, as vrea sa cumpăr o masina din romania, înmatriculata in Germania. Pentru a-i scoate numere roșii, masina trebuie sa fie radiata in Germania? Sau care e procedura? Multumesc

  • Cristi spune:

   Bună!

   Procedura e exact cea descrisă mai sus în articol! Dar dacă are numerele valabile de Germania(adică nu e radiată de acolo) atunci nu necesită numere provizorii, se poate circula cu cele de Germania până se face înmatricularea în România!

  • Damaris spune:

   Buna.Am cumparat o masina adusa din Germania cu numerele de inmatriculare ale proprietarului de acolo.Aici vanzatorul a facut contract de vanzare cumparare direct pe numele meu ,intre mine si proprietarul din germania dar si un contract de vanzare cumparare intre mine si vanzatorul de aici din romania.Are brif mare si mic dar nu are radierea din germania.Se poate ca fostul proprietar din Germania sa o fi radiat si numerele sa fie acum expirate?Are itp valabil pana in august 2016.Se poate face innmatriculare fara radiere?

 168. Ramo spune:

  „5. copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului(actul de vânzare-cumpărare și actele mașinii)”
  La ce te referi cand zici „acte” ale masinii? Cuprinde si contractul de vanzare-cumparare anterior celui pe care l-am incheiat eu cu vanzatorul masinii?

  • Cristi spune:

   Bună!

   Dacă vânzătorul nu e cel din cartea de identitate atunci trebuie și contractul dintre el și proprietarul din acte! Mai exact trebuie dovedită proveniența mașinii de la ultimul proprietar de pe cartea de identitate până la cumpărător!

   Când e vorba de actele mașinii e vorba de certificat de înmatriculare(popular la noi cu denumirea de „talon”) și carte de identitate!

  • Ramo spune:

   Multumesc!!!!

 169. Emil spune:

  Salut Cristi ! Vreau sa cumpar un autoturism care e adus in Germania, are deja numere rosii iar Proprietarul actual din tara deja i-a facut RAR-ul azi, 8.Oct 2015. Prin urmare o sa aiba eliberata cartea de Identitate pe numele lui. Daca o cumpar in acest moment ( cu RAR-ul facut de cateva zile) ce mai trebuie eu sa fac ? Va trebui sa revin din nou la RAR pt a fi trecut eu pe Cartea de Identitate a masinii ? Acelasi ciclu, cu programare, Dosar..etc ? Nu ma complic achizitionand masina in acest moment ?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Păi e super situația ta! Va trebui să mergi totuși ca să te treacă pe cartea de identitate a mașinii, dar ai scăpat de o parte din stres.
   Și în plus, poți să vezi exact în cartea de identitate și norma de poluare ca să îți calculezi cu exactitate taxa. Nu uita de fiscal atunci când cumperi mașina!

  • Emil spune:

   Uraa…Multumesc mult ! Si multa sanatate !

 170. Bogdan spune:

  Salut,intrebarea mea este: se pot scoate inca un rand de nr rosii inainte a expira cele care le am acum ? Multumesc

 171. baldovin petre spune:

  Cum se poate inmatricula o masina castigata la un concurs si predata castigatorului pe baza de proces verbal, daca politia nu vrea sa o inmatriculeze doar pe baza acestui proces verbal care atesta faptul ca organizatorul concursului preda castigatorului masina respectiva.Politia doreste factura pe numele castigatorului ,iar organizatorul concursului sustine ca are factura ca a cumparat masina dar pe numele lui,al organizatorului si o preda cu proces verbal castigatorului.Exista o lege in acest sens?

 172. Cristos spune:

  Salut. Am si eu o intrebare legata de exportul de masini din Romania. Daca spre exemplu cumpar peste o saptamana o masina de la noi pe persoana fizica si care a fost inmatriculata la noi si vreau sa plec sa zicem in Belgia ce tip de procedura trebuie sa urmez ? Se elibereaza niste numere speciale ? Mai trebuie sa o inmatriculez pe numele meu sa fac ITP sau ceva ?

 173. Elena spune:

  Buna seara ,

  Am si eu o situatie :am achizitionat o masina neinmatriculata in Romania pentru care a fost scos primul set de numere rosii de catre proprietar . Urmeaza sa o testez pentru cateva zile , ulterior facand contractul de vanzare-cumparare cu mine ( daca totul este in regula si imi place) . Intrebarea mea este : eu pot circula cu masina cu numerele rosii emise pentru vechiul proprietar pentru a incepe demersurile necesare inmatricularii definitive? Sau este necesar sa scot si eu altele dupa ce procesul de vanzare va fi incheiat?

  Multumesc frumos!

  • Cristi spune:

   Bună,
   Știu că răspunsul vine foarte târziu, sunt convins că te-ai descurcat deja. Poți circula cu numerele respective atâta timp cât sunt în termenul de valabilitate!

 174. Mitea spune:

  Buna seara!
  Sotul a achizitionat o masina second din Franta. Cu ce acte trebuie sa vina pentru a o inmatricula in Romania si ce acte are nevoie la vama.
  Va rog daca stie cineva sa imi spuna.
  Va multumesc!

  • Cristi spune:

   Bună,
   Actele mașinii(carte de identitate și talon) cu verificare tehnică valabilă, asigurare, numere de înmatriculare valabile și contract de vânzare-cumpărare sau factură fiscală

 175. sandu spune:

  Salut am o masina cu nr de olanda si nu este radiata..am inteles ca dureaza 3-5 l’uni pina o radiaza politia…si vroiam sa stiu daca taxa anaf o platesc acum sau cind vine confirmarea ca masina este radiata . Si daca pe tot acest timp voi avea nr rosii sa pot circula..multumesc te salut

  • Cristi spune:

   Salut,
   Pentru cazuri speciale, justificate DRPCIV acordă mai multe rânduri de numere roșii până la soluționarea cazului, pe bază de cerere. Acesta e un caz destul de justificat! Deci soluționarea trebuie să vină din partea celor de la Înmatriculări, iar legat de taxă, dacă așteptarea modifică valoarea taxei merită.
   Părerea mea e că trebuie discutat clar la biroul de înmatriculări!

 176. Cristiana spune:

  Buna ..am si eu o masina cu numere de belgia si imi expira actele ..as dori sa stiu daca pot scoate eu numerele rosii pentru ca in actele masini este trecut sotul meu iar el momentan nu este in tara ..multumesc

 177. Vitali spune:

  Care e procedura de export a unei masini din Romania?
  Nu mai am cetatenie Romana, dar vreau sa o cumpar de la un Roman.
  Merci!

  • Vitali spune:

   Re. Vreau sa o aduc in Spania.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Ai nevoie de numere pentru export, care le ridici tot de la DRPCIV similar cu cele roșii. Cele roșii sunt valabile doar pe teritoriul României, deci trebuie numere pentru export!
   Când cumperi mașina, trebuie să primești actele mașinii, carte de identitate și talon, contract de vânzare-cumpărare, asigurarea și certificat fiscal.
   Dacă românul nu radiază mașina, numerele de înmatriculare sunt valabile 30 de zile de la data vânzării. Se completează pe talon la secțiunea „Înstrăinat către…” și atunci radierea se va face odată cu înmatricularea în Spania.

 178. oulica spune:

  buna..vreau sa cumpar o masina de la o firma …firma face contractul de v-c iar actele masinii sunt pe BANCA TRANSILVANIA dupa care vreau sa o duc in spania pe roti…CE ACTE AM NEVOIE SA TREC LA VAMA FARA PROBLEME ( ACTELE PT INSCRIERE IN SPANIA LE STIU DAR NU AM VAZUT SA CEARA CERTIFICAT FISCAL)……
  MA LASA SA IES DIN TARA DOAR CU RAR,ASIGURARE ,FACTURA,SI CONTARCT V-C

  • Cristi spune:

   Bună,
   Ai nevoie de numere de înmatriculare valabile, cu asigurare și ITP, actele mașinii, și factura sau contractul de vânzare-cumpărare. Dacă actele mașinii sunt pe BT, atunci BT trebuie să facă factura, bănuiesc că e leasing.
   Ca și numere de înmatriculare valabile pentru UE sunt ori cele pe care le are mașina acum dacă nu s-a făcut radierea ori numere provizorii pentru export care se pot ridica tot de la DRPCIV similar cu cele roșii. De menționat e că cele roșii sunt valabile doar pe teritoriul României, deci nu sunt bune, dar există cele pentru export.

 179. George spune:

  Salut, am cumparat o masina in vara din germ dar cand am facut nr provizorii in germ mi au dat inapoi doar o foaie si brif ul mare a zis ca din moment ce e radiata acolo nu mai am nevoie de cel mic ,ci doar de acea foaie care mi au dat o eii ,deci pot avea probleme cand vreau sa i fac nr rosi?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Prezinți foaia aia în loc de brief mic. Brief-ul mic e certificatul de înmatriculare, deci talonul cum îi spunem noi, având în vedere că au radiat-o pare logic să nu îți mai lase talonul. Ți-a dat foaia aia care bănuiesc eu conține ITP-ul sau TUV cum au nemții.

 180. florin spune:

  Salut. Am si eu o intrebare daca ma poti ajuta. Poate primaria sa imi dea loc de parcare langa blocul meu daca am numere rosii la masina? Dupa licitatie ,la o saptamana am inmatriculat masina

  • Cristi spune:

   Salut,
   Sincer, nu știu! Eu nu am loc de parcare, dar părerea mea e că locul de parcare ți-l dă ție nu mașinii, deci nu cred că contează numărul de înmatriculare…

 181. marius spune:

  ce acte imi trebuie ca sa vand o masina cu toate cele trei randuri de numere rosii scoase ?…..chitanta de neurmarire fiscala……sau doar contract intre mine si cel care o cumpara ?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Actele originale ale mașinii, certificatul fiscal al tău, și faci contract între tine și cumpărător. Trebuie să-i dai și contractul dintre tine și cel de la care ai cumpărat. De fapt toate contractele(dacă există mai multe), de la proprietarul din actele originale și până la cumpărător. Și neapărat certificatul fiscal, pentru că fără el nu poate înmatricula mașina!

 182. Vasilikă spune:

  Pot trece la vama spre Moldova ( Basarabia) cu numerele rosii?

 183. AncaE spune:

  Buna!am adus o masina din afara,i.am scos un set de numere rosii si as vrea sa o inmatriculez pe numele mamei mele,in prezent actele masinii sunt pe numele meu!ce acte trebuie sa fac?trebuie neaparat sa merg la un notar pentru un c_v sau ceva de genul astaa.?si aceste acte trebuie rezolvate inainte de rar sau nu?multumesc anticipat

 184. Lungu Iulian spune:

  Buna ziua.
  In data de 27.11.2015 imi expira primul set de numere rosii. Va rog sa imi spuneti daca pot sa scot al doilea set inainte de aceasta data, sau trebuie sa expire intai primele nr? 27.11.2015 e Vineri, Sambata si Duminica nu se lucreaza, Luni si Marti sunt sarbatori legale, deci e inchis la inamtriculari si pe 2 am Rar ul si nu as vrea sa o duc pe platforma :)).
  Pot opta sa prelungesc inainte de 27 si sa pierd cateva zile?
  Va multumesc

  • Lungu Iulian spune:

   Pot sa raspund tot eu. Am fost astazi si nu se elibereaza al doilea set pana nu expira primul, nici macar in ziua in care exprima primul, si abia in urmatoarea zi lucratoare.

 185. Roxana spune:

  Buna seara ,saptamana asta im expira itp si am luat primele rand de numere ,imi trebuie itp pt urmatoarele doua luni de nr rosi? Multumesc

 186. Alex spune:

  Bună ziua pentru numerele roșii trebuie traduse și legalizate actele din străinătate ale mașinii? Va mulțumesc!

 187. Cristi spune:

  Salut,am si eu o intrebare.difera sima platita la fiecare prelungire a numerelor rosii?sau este aceeasi suma timp de 3 luni? Mersi

  • Cristi spune:

   Salut,
   În mod normal suma trebuie să fie aceeași. Singura care poate să difere e asigurarea deși nici asta n-are voie să fluctueze așa des.

 188. alpin spune:

  Salut ,stiti careva daca se pot scoate numere provizorii in ro pentru o anumita perioada …de ex sa scot maine pentru luna ianuarie 2016 ?..multu!!

 189. Radu spune:

  Salut Cristi,
  1.Ptr numere rosii ai idee daca pot cumpara direct asigurare de la 6 luni in sus? Nu gasesc nicaieri specificatii legale care impun asigurare de 1 luna ptr numere provizorii…si nu vad de ce as plati de doua ori o asigurare…mentionez ca masina e radiata in Germania si nu am nici un fel de nr pe ea..
  2.Exista pe brief-uri vreo rubrica de instrainat catre…cum e cazul la cele romanesti?
  Multumesc!

  • Cristi spune:

   Salut,
   1. Nu poți decât pe câte o lună că nu vor asiguratorii să-ți facă pe mai mult. Și după ce o înmatriculezi nu mai vor să-ți facă pe mai puțin de 6 luni. Deci mai pe scurt, așa e oferta asiguratorilor și nu poți să faci decât pe câte o lună! Cei de la înmatriculări practic îți cer să areți asigurare care să aiba valabilitate pe perioada numerelor roșii pe care pe ceri, deci minim 30 de zile.
   2. Când ajung acasa mă uit pe un brief de Germania și îți spun exact, poate între timp ne dă cineva un răspuns aici…

 190. OvidiuS spune:

  Salut. Am cumparat o masina din Romanaia import Germania. Intrebarea mea este daca vreau sa ii fac Rar-ul cu autenticitate , ITP etc etc si apoi sa ii scot 3 seturi de numere rosii e vreo problema? Adica actele de la Rar au vreun termen de valabilitate?

  • Cristi spune:

   Poți să le faci toate, dar vezi că certificatul de autenticitate are un termen de valabilitate. Înainte era 60 de zila și acum dacă nu greșesc, s-a modificat și e valabil doar 30 de zile! deci atenție la acte!

 191. iulian spune:

  vreau sa cumpar o masina de la cineva care spune ca a luat-o de la altul ce a adus masina pe platforma din germania acum are nr rosii (scoase pe primul proprietar), ce acte imi trebuiesc inafara de cvc intre mine si ultimul proprietar , cred ca certificate fiscale de la cei doi , fise de inmatriculare de la cei doi? , trebuie demonstrat ca a fost adusa pe platforma (mai cer cei de la inmatriculari nr. de germania?) ce mai trebuie ?
  Multumesc

 192. Constantin spune:

  Salut! Am cumparat un auto SH din Germania. Deci procedura e in felul urmator: Compania a vandut catre o alta companie din Germania, cea din urma mie. Am Brief-ul mare pe 1 companie, brieful mic pe cea de-a doua companie din germania, contractul dintre cele 2 companii si contractul dintre ultima companie si mine. Voi avea probleme la inmatriculare? Compania 2, din Germnia e ca intermediar, va avea nevoie de fiscal?

 193. O.Cristi spune:

  Salut,
  Am cumparat o masina adusa din Austria de la o terta persoana in data de 05.11 care a scos primul set de nr rosii 02.11(eu am luat masina la 3 zile de la primul set de nr rosii ),am scos al 2 rand de nr rosii si in ianuarie doresc sa inscriu, fiind conditionat de noul cod fiscal 2016 datorita faptului ca masina o sa fie inscrisa pe numele mamei mele care este persoana cu handicap si nu o sa mai platesc taxa de inmatriculare(timbru verde) si nici impozit la primarie.
  Deci nu am solicitat fiscal de la vechiul propierat stiind ca certificatul fiscal expira in 30 de zile si eu trebuia sa inscriu masina in ianuarie.
  Intrebare
  Eu o sa mai am nevoie de fiscal de la el ?
  El bineinteles ca nu a luat masina in evidenta si nici la tel nu mai raspunde pentru lamurirea cu certificatul fiscal iar el este din Timisoara si eu din Buzau si nu vreau sa bat atat drum degeaba si sincer nici mie nu cred ca imi trebuie acel certificat din moment ce la primarie nu o sa platesc nici o taxa….

 194. O.Cristi spune:

  Mentiune
  Masina a fost radiata din afara si nu a avut nici un fel de nr de inmatriculare iar eu am acte de la el
  -cartea mare si mica
  -contractul de vanzare intre mine si el
  -contractul intre parcul din Austria si el
  -vechea autorizatie provizorie din romania pt nr rosii si asigurarea obigatorie

 195. Alex spune:

  Salutare, de exemplu cand merg sa inscriu masina si imi dau numerele rosii, si ca de exemplu eu nu vreau sa le tin nici o luna de zile, imi poate da numerele care le doresc eu ?:)Sa imi dea direct talonul cu numerele dorite?

 196. Diana spune:

  Locuiesc in Germania si as dori sa cumpar o masina de la o persoana fizica din Romania si sa o aduc aici. Cat de complicat este, cum sa procedeaza? Iti multumesc mult! Sarbatori fericite si binecuvantate!

 197. Dan Gabriel spune:

  Salut,
  Am si eu o intrebare , pot sa ridic numere rosii in numele tatalui meu ( daca el este trecut pe contractul de vanzare cumparare) ?
  deci sa ma duc eu cu toate actele , plus buletinul si copia tatalui meu ..

  Multumesc anticipat.

 198. Andrei spune:

  Salut…am o intrebare: pot sa merg eu sa scot numere rosii pt masina iubitei mele daca am toate actele ok si buletinul ei?din motiv ca ea nu poate ajunge fiind ocupata cu serviciul..multumesc si astept raspuns

 199. Alex spune:

  Buna , am si eu o întrebare . Am o mașina in Irlanda ai vreau sa o aduc in România ,pot scoate numere roși fără contract de vânzare cumpărare ,dacă nu cum fac contractul pentru ca eu mașina am primit-o fără nici un ban plătit ? Si numai dacă este din afara UE ai nevoie de declarație vamale ?

 200. George spune:

  Salut! Am si eu o intrebare daca ma poti ajuta. In 2014 am dus o masina din italia in romania, si I-am scos primul set de numere rosii, am folosit masina cat am in concediu apoi a ramas in parcare ca nu aveam bani destui ca sa o inscriu atunci.acum in februarie 2016 ma intorc acasa si as vrea sa ii mai scot un set de nr rosii si apoi sa o inscriu, crezi k se poate sa mai scot un set de nr rosii.ms

 201. lorena spune:

  Bună. Am luat o masina cu contracr de v c care are numere rosii.daca deja i s au eliberat nr provizorii există un risc la înmatriculare? El a primit masina cu factura dupa care mi a vândut mie cu contract de v c.multumesc

 202. lorena spune:

  Bună. Am luat o mașină de la o persoana fizică. El o are din olanda cu factura. Intre mine si el există un contract de v-c.am luat cu nr provizorii valabile. Daca are aceste nr.exista pb la înmatriculare? Ce acte mai am nevoie? ? Mulțumesc

  • Cristi spune:

   Bună!
   Până la înmatricularea definitivă nimic nu e sigur! Să ai actele mașinii, carte de identitate și talon, contract între tine și el, și factura lui din Olanda, plus certificatul lui fiscal!

 203. Robert spune:

  Buna ziua, daca cumpar de la un parc auto din romania o masina adusa din Germania pe platforma, care nu a avut numere rosii scoase la noi in tara, la inmatricularea definitiva va fi nevoie de Certificatul Fiscal al celui care a adus masina in tara? Multumesc.

 204. adrian spune:

  Buna ziua .daca am adus o masina din germania si am piedut actul de vanzare cumparare .cum pot scoate nr.rosi?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Trebuie să găsești contractul! Dacă nu, va trebui să găsești neamțul care ți-a vândut mașina și să îți dea un duplicat sau să-l refaceți, dar trebuie neaparat să faci cumva să ai contractul!

 205. Vlad spune:

  Salut ! Pot sa scot nr roșii la o rulota in alt județ decât cel din buletin ?

 206. daniel spune:

  Salut.vreau sa te intreb incepand cu ce data incepe perioada de 90 de zile sa pot sa imi inmatriculez masina proprietate personala adusa din afara. vreau sa o inmatriculez cu numere de romania

 207. daniel spune:

  De unde stie politia cand am intrat eu cu masina in tara? Multumesc

 208. Bucata spune:

  Salut am pierdut autorizatia nr rosii si nr nu mai sunt valabile pot sa scot un duplicat ceva?imi trebuie la inmatriculare in bg

 209. John spune:

  Salut si felicitari pentru situl!As vrea sa cumpar un BMW Seria 5 second hand din Romania.Care sunt actele care imi trebuie si orientativ la ce lucruri ar trebui sa fiu atent la legerea masinii?Cam care ar fi pretul unui model din 2010-2011?Multumesc!

 210. Marian spune:

  Salut,vreau sa cumpar o masina din Turda,eu fiind din Craiova,daca nu are numere rosii mai trebuie contract vanzare-cumparare intre mine si el,daca nu o are declarata la fisc si contractul de vinzare de germania este necompletat la cumparator,vinzatorul intermediar mai apare undeva.multumesc.

 211. Florin spune:

  Salutare va rog frumos sa ma ajutati cum procedez si eu sunt incepator am loat un jaguar si am pierdut talonul am cartea masini este inmatriculata pe Bulgaria si actele doar mi-au expirat imi puteti da un sfat cum sa procedez ??

 212. ana spune:

  Buna! Cine ma poate ajuta si pe mine? Am masina mea personala din Germania,si as dori sa o inscriu in ro. Ce acte imi sunt necesare .A.R. Multumesc!

 213. purice spune:

  salut ,am cumparato masina adusa din italia de un intermediar dar nu are radierea facuta ,se poate anmatricula in romania daca nu ce trebue facut ?

  • Cristi spune:

   Trebuie radiată acolo. De obicei când faci înmatricularea aici, cei de la înmatriculări transmit actele dincolo pentru radiere, dar cel mai sigur întreaba exact la biroul de înmatriculări dacă se radiază automat sau trebuie să o radiezi tu înainte.

 214. irinel spune:

  salut am si eu o antrebare am adus o masina din germania sunt din petrosiani pentru numere provizorii trebe sa ajiunga masina la deva. atentiie numerele de germania au expirat.

  • Cristi spune:

   Salut,
   Pentru numere roșii nu trebuie să duci mașina. Doar să mergi cu actele la Deva. Cu mașina o să trebuiască să mergi la RAR la Deva pentru ITP și identificare.

 215. Bogdan spune:

  Buna,

  Va rog frumos sa imi spuneti daca imi trebuie actele traduse pentru a obtine nr.rosii,la o mansina recent adusa din Germania,cu nr de (TOL) s-au cum s-o pronunta :)).

  Va multumesc!

 216. Fernando spune:

  Sal,pot sa aduc o masina din Germania daca i pun numere rosii din Romänia.Masina este radiata dar are tüv!
  M am gindit ca este mai ieftin.Numerele germane de export pe 14 zile costa la 80eur!

 217. irinel spune:

  salut,mai exact ce acte amii terbuie masina e cu numere de germania pe numele meu. eu am brifu mare si brifu mic nu sitiu trebuiesc traduse cartea si certificatu ,am vorbit cu cei de la politie si meau zis mai bine sa apelez la cineva care se ocupa cu anm atricularii. am vb si cu aia ma costa 300 lei nu sitiu cum e mai bine. scuze de deranj.

 218. sebastian spune:

  Buna seara!o intrebare daca este permis.am facut autentificarea masinii la rar,insa nu am platit taxa de mediu pt a continua inmatricularea.la sfarsitul anului am predat numerele si certificatul masinii provizoriu,fireste am facut o copie xerox,in tara de provenienta a masinii.pot sa scot numere rosii in baza actelor de la rar,talon itp,certificatul de autenticitate sau este necesar certificatul de inmatriculare in original si numerele?intreb pt ca in acest caz trebuie sa platesc impozitul pe anul in curs care e deloc neglijabil,asigurare si carte verde pt a relua numerele si certificatul.in acest caz,nu ma mai intereseaza numerele provozorii,avandu-le pe cele a tarii de provenienta.mersi!

 219. Rares spune:

  Buna seara.Am o masina bmw 316 adusa din DOICILAND din 1991 si un vecin a spus ca sunt actele false(cum pot verifica?) .vreau sa scot numere rosii nu am contract de vanzare cumparare cu Samsarul.Acum suntem in 2016 nu trebuie sa duc masina la rar pentru itp ca sa pot scoate numere rosii?Multumesc

 220. bigu lenuta spune:

  buna ziua, as dori sa stiu daca pot scoate numere rosii din alt judet pentru o rulota pe care vreau sa o cumpar ?
  multumesc !

 221. Adi spune:

  Salut! Am o masina care in certificatul masinii nemtesc este trecuta ca fiind euro 2, este fabricata in 2002 are filtru de particule si detine placheta verde. In vederea inmatricularii la noi in tara, dupa ce criterii se face alegerea normei de poluare?
  Multumesc anticipat!

 222. Cristian spune:

  Salut! Am o dilema nascuta din urmatoarea situatie: am locuit in uk pana acum cateva luni unde am achizitionat un autovehicul cu care am venit acasa de sarbatori, ca tot romanul… Intre timp am decis sa nu mai plec motiv pentru care trebuie sa aplic la inmatriculare in ro, asigurarea si road tax-ul urmand sa expire. Transferul masinii acolo este simplist, nu implica nici o legalizare sau contract…pur si simplu se rupe un mini-talon din talonul (log book) vanzatorului, el trimite la dvla ce ii ramane cu datele vanzatorului si cumparatorul primeste noul log book pe numele lui. Aici ma aflu si eu…sunt trecut ca registered keeper, asa cum era si precedentul…o pot vinde, dona si asa mai departe, nu stiu cu inmatricularea in ro cum e… Inteleg ca e nevoie de contract (care nu se stampileaza acolo oricum, de fapt nici nu se face daca nu e implicata o garantie)…dar citind raspunsurile observ ca e mentionat acest certificat fiscal care ma baga in ceata. Am nevoie si eu de asa ceva de la vanzator?…ca nu stiu daca in anglia se elibereaza, mie nu mi-a trebuit si nici nu am auzit. Iti multumesc daca iti faci timp sa ma scoti un pic la lumina!

 223. Danny spune:

  Salut cristi am achizitionat si eu o msina din Germania am scos un rand de numere rosii pentru al doilea rand trebuie sa o iau in evidenta la primarie?

 224. Danut spune:

  Salut, am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta. Vreau sa aduc o masina din anglia in romania, masina are toate actele valabile , certificat de inmatriculare pe numele meu, si MOT , asta e tot ce am ca acte pe masina. Vreau sa stau 90 de zile in tara apoi sa ma intorc cu masina inapoi in anglia. este posibil sa scot numerele rosii, sa circul cu ea in romania 90 de zile, iar apoi sa ii pun numerele de anglia inapoi si sa ii fac asigurare in anglia sa ma pot intoarce cu ea inapoi?

 225. nelu spune:

  Salut cristi… am si eu o nelamurire poate ma poti ajuta.. vreau sa cumpar masina de la fratele meu inmatriculata pe ro taxa platita si nerecuperata.. ce acte am nevoie ca sa o inscriu pe tatal meu? Sau daca pot sa las masina pe el si doar sa schimb numerele masinii si sa le pastreze el cele vechi? Cel putin so las pe el pana expira asigurarea masinii?

  • Cristi spune:

   Dacă vrei să o lași pe el, o lași cu tot cu numere. Daca vrei să schimbi proprietarul, act de vânzare, carte de identitate, și talon, plus adeverința de la anaf pentru dovada taxă și certificat fiscal al vânzătorului. Mergi la taxe și impozite, plătești taxa de talon la CEC, identificare la RAR, asigurare nouă și mergi la înmatriculari, iei numere nerlgre și gata.

 226. Paul spune:

  Salut,
  Din postarile anterioare am inteles ca pt o masina adusa din Germania,am nevoie de urm acte:brif ul mare,brif ul mic si contrct v-c.Intrebareamea este daca dealer-ul imi eliberea factura, mai este nevoie de contractul v-c.
  Multumesc anticipat

  • Cristi spune:

   Salut,
   Ori factura, ori contract. Au aceeași utilitate. Firmele vor face facturi iar persoanele fizice fac contract.

 227. Andreea Claudia spune:

  Buna am o intrebare..daca am scos nr provizorii pe numele meu..si masina vreau sa o inscriu pe altcineva , se poate? adica nu o sa ma i-a la intrebari ca de ce nr provizorii sunt pe mine si masina o trec pe altineva? si cand merg cu ea la RAR trebuie sa vina si pers pe care o sa inscriu masina sau nu?

  • Cristi spune:

   Liniștit poți să o înmatriculezi pe cine vrei tu! Nu contează deloc numerele roșii atunci când faci înmatricularea. Iar la RAR când mergi contează doar mașina și actele. Doar când depui actele pentru numerele negre și când ridici numerele ar fi bine să meargă proprietarul.

 228. Alexandru spune:

  Bună ziua. Am și eu o întrebare, mai mult pentru liniștea mea. Am cumpărat duminică din târg, de la o persoană fizică, o mașină (adusă din Germania) având numere roșii din alt județ (SM, eu fiind din MM). Vânzătorul mi-a dat un set de acte cuprinzând: Teil II, Teil I, Kaufvertrag (între fostul proprietar – numele apare și pe cele doua Teil – și cel de la care am cumpărat-o și care are bifat PKW), Contract de VC între vanzator și mine (ultimele două contracte sunt doar de mână, semnate, însă fără nici o parafă sau alte însemne), copie după CI al vânzătorului (din SM), o poliță RCA valabilă până pe 6.5.2016 și o Autorizație de circulație provizorie valabilă până la 6.5.2016.
  Întrebările mele sunt dacă:
  1. acestea sunt toate actele pe care vânzătorul din România trebuia să mi le predea?
  2. trebuia să-mi dea numerele nemțești ale mașinii sau vreo declarație despre cum a fost adusă? (unii îmi spun că aș avea nevoie de așa ceva, alții că nu – și nu știu ce să cred acum)
  3. Mai am nevoie de alte documente sau sunt în regulă? Mai am de luat legătură cu proprietarul pentru ceva sau nu?
  4. Vreau să înmatriculez mașina pe numele meu. Care sunt următorii pași pe care trebuie să-i fac?
  5. Deocamdată am făcut o programare la RAR pentru CIV și ITP. Sunt șanse să mă refuze pentru acte lipsă. Dacă da, aș vrea să evit pe cât posibil și în cele 10 zile să încerc să le rezolv.
  6. Pentru RAR ce, cât și unde trebuie plătit?
  7. Dacă trece de RAR ce etape mai am de parcurs, unde, ce și aproximativ cât mai trebuie plătit?
  În speranța unui răspuns vă mulțumesc anticipat.

 229. Teodor spune:

  Buna, recent am primit cadou de ziua mea o masina adusa din germania, masina nu are numere de germania,
  Ma intrebam daca pot sa obtin numerele provizorii in alt judet decat cel domiciliat, inca nu am primit actul de vanzare/cumparare, dar il primesc cat de curand, actul de vanzare/cumparare trebuie neaparat sa fie pe numele meu?
  Intentionez sa inmatriculez masina pe numele altcuvai(rca mare). Multumesc anticipat!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Numere roșii poți lua doar din județul de domiciliu, și îți trebuie contractul.
   Ca să eviți complicațiile, contractul ar fi bine să fie direct pe numele celui pe care faci înmatricularea.

 230. Dan Costea spune:

  Buna ziua!
  Va rog ajutati-ma cu un sfat. Am cumparat o masina din Germania si acum este cu numere rosii (primul set). Si vreau sa o trec pe numele tatalui meu. Din cate am inteles trebuie sa fac un act de vanzare cumparare cu el. Insa pana atunci eu trebuie sa o iau inevidenta la administratia financiara? Si sa o scot in momentul cand o trec pe numele lui?
  Sau nu o mai inscriu la mine la fiscal deloc.

  Multumesc anticipat,
  Dan Costea

  • Cristi spune:

   Bună,
   Exact cum ai descris. Iei la tine în evidență, faci contractul între tine și tatăl, scoți certificat fiscal pe tine și scoți de la tine din evidență pe baza vânzării, după care treci la tatăl tău în evidență și faci înmatricularea pe el. Nu uita să ajungi la RAR cu mașina pentru identificare și ITP înainte să îți expire ultimul rând de numere roșii!

 231. Cornel spune:

  Salut. Vreau sa cumpar un autoturism din italia , as putea optine numere provizorii pentru a veni cu masina e roti in tara

  • Cristi spune:

   Salut,
   Trebuie să te interesezi în Italia de asta. Caută la biroul de înmatriculări la ei numere provizorii pentru export. Trebuie să se poată doar că trebuie să cauți soluția acolo la ei.

 232. Gabriel spune:

  Salut, mi-am inscris masina, dar vreau sa stiu daca mai pot circula inca cu numerele rosii (inca nu au expirat). Mersi?

  • Cristi spune:

   Păi nu-și mai are rostul, că oricum îți sunt valabile numerele negre care tocmai le-ai primit, plus că acum ai talon, nu mai umbli cu autorizație provizorie. Poți chiar să ieși și din țată dacă vrei :).

 233. danciu alin spune:

  Salut Alin ma numesc am o intrebare,Vreau sa cumpar o masina cu numere de tol din germania si sunt expirate masina este in Oradea si eu sunt din Alba pot sa fac direct numere rosii pe mine direct in Oradea sau numai in judetul de unde provin.Asta ca sa nu ma duc cu platforma dupa ea ca ma costa destul de mult.Multumesc.Astept te rog un raspuns.Te salut.

 234. danciu alin spune:

  Salut Cristi tot eu suntAlin ti-am scris mai inainte despre inmatriculare masina Oradea-Alba,daca totusi nu pot sa fac direct pe mine nr provizorii te rog spunemi ce acte trebuie sa primesc de la vinztor pentru as putea sa o inscriu definitiv in romania(mentionez ca vinzatorul a zis ca face el numere rosii ca sa o pot duce pe roti),masina este adusa din germania cu numere de tol.Multumesc,Astept un raspuns.Te salut

 235. Liviu spune:

  Salut.Am scos primul rand de numere rosii pe 22.04.2016 si vreau sa mai scot inca doua randuri.Pot face RAR-ul inainte sa expire cele trei randuri de numere rosii?

  • Cristi spune:

   Chiar trebuie să faci RAR-ul înainte să îți expire ultimul rând de roșii, altfel te trezești că trebuie să duci mașina pe platformă la RAR.

 236. Cristina spune:

  Buna Cristi,
  În Deva ,județul Hunedoara , taxa de 9 lei de care amintești în articol ca se plătește la ANAF , în Jud. Hunedoara se plătește la primărie. Tocmai azi am scos nr. Roșii.
  Am făcut această precizare pentru hunedoreni ca să nu facă drumuri inutile pe la ANAF.
  O zi buna.

 237. mihai catalin spune:

  Buna ziua , am cumparat o masina de curand si as dori sa scot inca un set de nr rosii , doar ca factura nu este pe numele meu …. Trebuie persoana respectiva sa se duca sa scoată nr rosii ? Multumesc

 238. Emilian spune:

  Bună ziua, am cumpărat o mașină din Austria și am adus-o eu personal cu platforma, mașina având avarii minore.mentionez ca platforma nu era a mea proprietate, am luat-o de la un prieten. la înmatriculare am nevoie de copia certificatului de înmatriculare al platformei la înmatriculare?

  • Cristi spune:

   Bună,
   Nu contează deloc platforma, nu ai nevoie de nici un act de la platformă, doar actele mașinii și contractul de vânzare-cumpărare.

 239. Costinel spune:

  Buna, Am o masina de serviciu inmatriculata in polonia, am primit-o acum cateva zile, dar o sa-i expire certificatul de inmariculare provizoriu maine la ora 24.00. Este pe drum cel final dar cum curieratul intarzie o sa-l primesc Marti, intrebarea este daca se poate circula cu masina pana intru in posesia celui final? Multumesc.

 240. cornel spune:

  Salutare, vrea sa cumpar o masina din Austria care este radiata in acest moment. Este foarte complicat sa scot numere „provizorii” doar pentru a o aduce in Romania? Adica sa fiu legal, sa pot circul asi in Romania pana la inmatricularea pe RO. Sau daca aveti idee de cat dureaza acolo si cat costa? Sunt in cumpana nu stiu daca se merita efortul. Este vorba despre o masina SH din 2012. Multumesc Cristian!

 241. Florin spune:

  Am nevoie de un rasp daca se poate

 242. Florin spune:

  Am cumparat o masina golf 4 din Germania si am aduso in tara de trei luni.nu stiu daca mai pot circula si ce trebue sa fac sa mai pot circula si daca mai este valabila asigurarea.vreau sa o vand dar nu ma prea pricep daca trebuie sa semnez ceva acte.Multumesc.Cu respect

 243. Florin spune:

  Masina este pe numele meu cu asigurare si cartea verde dar nu stiu daca mai sunt valabile.Oare sa scot numere rosii?Nu prea stiu ce acte o sa imi trebuiasca si cum sa fac.

 244. marius spune:

  buna seara am si eu o intrebare am numere rosi pe masina valabile o luna dezile intre timp mi-au iesit cele originale ,mai pot circula cu cele rosii, sau trebuie schimbate obligatoriu

 245. Beatrice spune:

  Bună. Vreau sa cumpăr o maşină din alt judet care are primul set de numere roşii scoase. Nelămurirea mea este, dacă pot să circul cu maşina la mine în judeţ sau în ţară, sau trebuie să scot numere roşii în judeţul unde am domiciliul? Şi RCA-ul este valabil daca e pe persoana din acel judeţ sau la fel trebuie sa fac o asigurare pe numele meu valabil o lună? Mulţumesc 🙂

 246. Stefan spune:

  Bună! Doresc sa achiziționez o mașină sh…ideea e ca as dorii sa o trec pe unul din părinți doar ca acesta nu este în țară…Exista vreo posibilitate în care sa pot cumpăra mașina pe numele meu și apoi când părinții vor venii în țară sa o pot „revinde” lui… vreau sa o trec pe unul din ei pt ca taxele sunt mari și nu am peste 30 de ani:))…m-a ajuta sa știu ăsta pt ca dacă va trebuii sa îi scot numere roșii am înțeles din comentarii ca numai posesorul mașinii le poate ridica! Mulțumesc anticipat de răspuns!

 247. Denis spune:

  Buna,vreau si eu un ajutor,am auto din anglia care a stat 1 an in romania nefolosita,pot acum sa fac numere rosii ca sa pot pleca cu ia in apoi in anglia ca sa rămân acolo si deja sa imi pun inapoi numerele din anglia.Multumesc

 248. Damian spune:

  Am și eu o întrebare am vândut o mașină în ianuarie 2016 înmatriculată în România am dat fiscal și toate actele mașini am întrebat la politie și mașina e tot pe numele meu ce trebuie să fac ca cine a cumpărat mașină să o treacă pe numele lui Taxa nu este recuperată

 249. bobby69 spune:

  amcumparat un autoturism marca suzuki samurai de la un cetatean de provenienta AUSTRIA si am constatat ca-mi lipseste teill 1 CUM SE POATE SCOATE NR ROSII SAU INMATRICULA

 250. eugen spune:

  am o nelamurire. Am cumarat o masina inmatriculata in Romania si am revandut-o la 10 zile dupa ce am achiitionat-o fara sa apuc sa o inmatriculez pe numele meu. As dori sa stiu ce acte trebuie sa ii dau noului proprietar. multumesc

 251. Flori spune:

  Buna ziua,am o masina cumparata in Olanda,cu numere olandeze pe numele meu(am
  locuit acolo,paltit taxe la masina etc.)am venit in tara am facut primul set de numere rosii,acum vreau sa ma intorc in Olanda,intrebarea este daca pot repune numerele de Olanda si daca o pot transporta pe platforma acolo.

 252. Gheorghe spune:

  Buna ziua,
  As dori sa cumpar o masina din Mures, neinmatriculata. Vanzatorul a zis ca ma ajuta sa scot un set de nr rosii pentru a veni cu ea pe roti acasa. Vreau sa o inmatriculez in Brasov, pe langa brieful mic si mare contract de vanzare cumparare de ce mai am nevoie? Trebuie sa imi dea si fiscal daca scoete nr rosii pe masina in Mures?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Da, trebuie să îți dea și fiscalul lui și să faceți contract și intre voi, dar să îl iei și pe cel dintre proprietarul de pe acte și el! Fiscalul o sa fie necesar la înmatriculare nu la numere roșii.

 253. Romi spune:

  Salut am si eu o intrebare daca scot cele 3 randuri de numere rosi si dupaia nu mai inmatriculezi masina este vreo problema?

 254. Alin spune:

  Vă Salut! Am și eu o mașină cumparata pe numele meu din germania, am circulat acolo 1 luna după care am adus o în românia, problema este ca nu am plătit asigurarea la ea și impozitul,are doar TUV pana în 2017,întrebarea mea este:ce acte I mi trebuie pt numere roșii? Va mulțumesc!

 255. Remus spune:

  Buna ziua,

  Am achizitionat de curand o masina, potrivita pentru intreaga familie cu scopul sa o utilizez in concediu.
  Am obtinut deja documentele de la RAR (Carte de Identitate, Autentificare) si am demarat procedura de inmatriculare apeland la o firma specializata, dar totul merge destul de lent, astfel incat pana Joi (30 Iunie) cand trebuie sa plec in Concediu, pot obtine in cel mai bun caz placutele de inmatriculare dar fara certificat de inmatriculare in original. Daca nu gresesc se elibereaza un certificat de inmatriculare temporar.

  Mai exista vre’o solutie legala prin care pot sa calatoresc cu acesta masina in Bulgaria si Grecia daca nu primesc acest certificat de inmatriculare?

  Multumesc anticipat!
  Remus

 256. nache mihai spune:

  salut am si eu o nelamurire am cumparat o masina care are ultimul set de numere provizori am de la proprietar decat brif mare brif mic si contract de vanzare cumparare intre mine si el ce anume mai imi trebuie ca sa pot inmatricula masina va multumesc

  • Cristi spune:

   Salut!
   Fiscalul vânzătorului și să ajungi cât mai repede la RAR pentru identificare și ITP înainte să îți expire ultimul rând de roșii că altfel va trebui să o duci pe platformă!

 257. Stefan spune:

  Salutari am cateva intrebari, nelamuri.

  1. – copia asigurării RCA pe care tocmai ai făcut-o;
  – Cum pot sa fac un RCA daca nu am numarul masinii? ce trec la numar?
  2.- copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului(actul de vânzare-cumpărare și actele mașinii)
  – Am contractul de Vanzare Cumparare intre Handler Germania si o casa auto din Romania. Am Factura chitanta de transport, respectiv factura chitanta de cumparare a masinii.
  NU am facut contract de vanzare cumparare.
  Documentele masinii, respectiv facturile care sunt emise pe numele meu, sunt suficiente in obtinerea numerelor rosii, sau inmatricularea masinii.? Sau trebuie neaparat sa am contract de vanzare cumparare?
  Factura si chitanta ar trebui sa fie un act doveditor ca masina este proprietatea mea..?!

  Multumesc pentru raspunsuri.

  • Cristi spune:

   Salut!
   Cred că ai cam tot ce îți trebuie.
   La punctul 1. o să îți scrie pe asigurare „în vederea înmatriculării” sau ceva de genul acesta.
   La punctul 2. Ori factură, ori contract, au aceeași valoare. Pe lângă astea, dar bănuiesc că ai, mai trebuie cartea de identitate a mașinii(brief mare), si talonul(brief mic). Casa auto din România să îți dea și fiscalul lor de care vei avea nevoie la înmatriculare.
   În rest, dă-i bătaie cu înmatricularea!

 258. Boerean Ionel spune:

  buna ziua,se pot schimba numerele rosii de MS,cu altele de CJ ,inainte de expirarea lor.

 259. Boerean Ionel spune:

  raspund tot eu:DA;le-am schimbat azi.

  • Luminita spune:

   Buna ziua,
   sunt si eu intr-o situatie asemanatoare:
   am luat o masina cu nr rosii de CJ (primul rand), masina adusa din Germania, mai pot scoate un rand de numere, daca s-a schimbat proprietarul fara identificare RAR? Unii imi spun ca nu…. la RAR m-am putut programa tocmai pe 29 august

  • Cristi spune:

   Bună!
   Poți să scoți numere roșii, doar trebuie să pui toate contractele la dosar, adică si cel al samsarului cu neamțul, și dintre tine și samsar(ca să dovedești proveniența mașinii).

 260. Andrei spune:

  buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra am o masina inmatriculata in franta si am venit acasa in romania cu ea am asigurarea valabila pana octombrie ce ar trebui sa fac am carte gri pe numele meu control tehnic valabil august 2017 va rog sa ma ajutati ce ar trebui sa fac ce acte mi_ar trebui pentru numere rosi va multumesc

  • Cristi spune:

   Păi dacă ai toate actele valabile și numere valabile de Franța atunci nu ai nevoie de numere provizorii.

 261. Florin spune:

  Salut,
  Pot obtine vreo hartie care sa ma lase sa ies din tara cu numere rosii? A durat foarte mult cu inscrierea la programul rabla si nu cred ca am suficient timp (2 zile) sa inmatriculez masina pana cand plec in concediu.
  In afara de asta, ma accepta cei de la ANAF doar cu o copie a facturii fiscale si CIV-ului ca sa imi calculeze taxa aia idioata de mediu? Am luat masina din alt judet si urmeaza sa primesc prin curier originalele.
  Multumesc,
  Florin

 262. Florin spune:

  Raspund tot eu: nu am timp. Dureaza 48 de ore sa imi spuna cat e taxa si alte 48 de ore de la data platii pana vede politia banii..
  Au acceptat cei de la ANAF, cu conditia sa vin cu originalele cand imi spun cat e taxa.

 263. nechifor vasule spune:

  Buna am cumparat o masina in luna mai si iam scos un set de nr rosi eu am venit in anglia acum urmeaza sa ma duc in luna octombrie in tara cum sa procedez sami mai scot un al doilea set de nr precizez nr actuale rosii sunt pe cluj si eu acum trb sa scot nr rosii pe jud iasi ca acolo locuiesc cum sa procedez va multumesc

  • Cristi spune:

   Bună!
   Când ajungi în țară, faci cum am scris mai sus în articol. Și le scoți din Iași dacă ai buletin de Iași.

 264. Deyu spune:

  Buna seara ajutatima si pe mine va rog cu niste informatii am achizitionat ieri un opel astra g din 2000 motor 2000 dti cu nr de franta valabile itp 2017/04 asigurare 2016/09 si am observat azi ca imi scria pe cartea aia gri cu pixul dar sters si nu a fost sters foarte bine si am descoperit ca scria vendu dar mai departe nam vazut ce scria ca a fost sters de tigani (cred ca sigur m-au tepuit )dar masina are si rovinieta de franta cum ca ar fi adus de 2 3 zile din franta si actele valabile. . .Intrebarea mea este daca stiti si ma puteti ajuta eu am doar cartea gri in rest nu am nimic pe masina nu am contract procura nimic proprietarul a fost roman ,am voie sa mai circul cu numerele de pe masina iar daca numai am voie pot sa-i scot numere rosii daca este cartea barata sau nu pot face nimic in cazul de fata va rog sa ma ajutati cu un sfat daca stiti va rog mie imi e frica de gabori si nu vreau sa am probleme cu ei pot sai scot numere rosii sau pot sa circul cu numerele de pe masina?astept un raspuns concret as fi foarte recunoscator pt asta

 265. Bogdan spune:

  Am o întrebare! Vreau sa fac numerele rosii pe numele tatălui meu…este obligatoriu sa se prezinte el , sa semneze, chiar daca am buletinul lui si toate actele pe numele lui? !

  • Cristi spune:

   Salut,
   Da, e obligatoriu sa fie prezent la ridicarea numerelor! Nu o să i le dea decât lui personal!

  • iulia spune:

   Buna ziua. am gasit pe mai multe site-uri faptul ca fiscalul vanzatorului e valabil un timp limitat. eu inteleg ca acest lucrtu are relevanta la data cumpararii, adica eu sa fiu atenta ca e valabil. ulterior consider ca nu ma mai impiedica cu nimic. eu nu inmatriculez masina in 30 zile de la cumparare deci acel fiscal al vanzatorului e expirat. . . corect cum gandesc? de la data cumpararii oricum eu sunt proprietar

 266. Mark spune:

  Salut Cristi.
  Am si eu o problema.
  Achizitionasem un iveco daily 3.5t in urma cu 2 luni.omul mi-a facut contract,el l-a adus din anglia, asa a zis cel putin.
  Mi-a mai dat:contractul intre el si firma de la care a cumparat-o, cartea de export a masinii, asigurare si certificat mot, adica verificarea cred.insa astzi niste baieti care se ocupa printre altele si cu asa ceva, mi-au zis ca asigurare nu e valabila si a verificat itp-u de anglia, la fel expirat.ce as putea face?pot reface contractul intre firma din anglia sa fie pe mine, urmand sa scot numere rosii?pt ca de vanzatorul sin romania nu mai dau(i-am sters numarul) si ma gandesc ca fiscal nu-mi va da

 267. Laura spune:

  Salut,
  Sunt în curs de achizitionare a unei masini adusa din Franta de la ceva firma ce vinde masini second ( in leasing), cu numerele ei originale, dar e expirata asigurarea cam de jumate de an. E masina cu probleme legate de inmatriculare? Voi putea sa o inmatriculez? Care ar fi pasii ce ar trebui sa ii urmez?

 268. Daniel spune:

  Atentie !!! La Drpciv Pipera dupa primul rand de numere rosii nu iti mai elibereaza altele pe motiv ca s-a modificat legea ! Rusine Romania ..legi date peste noapte !

 269. Mihai spune:

  Salut!Am inteles ca nu se mai pot scoate decat 1 rand de numere rosii?

  • Victor spune:

   Am fost pe 18.07.2016 sa iau a doua serie de numere rosii. Mi-au zis la informatii ca NU se mai acorda trei serii de numere rosii, doar unul. Sper sa ralizeze cat de absurd e si sa o schimbe la loc.

 270. Oana spune:

  Pana la urma se mai pot elibera numere rosii dupa primul rand? unde apare aceasta lege modificata, pe site-ul lor nu scrie asa ceva si mai multe persoane mi-au transmis asta. Este o decizie definitiva? are cineva mai multe informatii? multumesc

 271. Marian spune:

  Salut, Am masina inregistrata pe numele meu in Slovakia, eu fiind rezident in Slovakia si as dori sa o inmatriculez in Romania. Ce acte imi sunt necesare? Actele masinii fiin pe numele meu. Va Multumesc

 272. Dumitru spune:

  Buna ! Vreau sa cumpar o masina din Austria si sa o duc pe roti in tara , am inteles ca este nevoie sa fie TUV-ul valabil pentru ai putea pune numere , intrebarea mea este care ar fi costul acestor numere de export ? as putea avea ceva problema cu aceste numere in Ungaria sau la vama in Romania ? Multumesc !

 273. Mihaela spune:

  Buna ! Am cumparat de curand o masina in Franta si intentionez sa o folosesc in franta .. Are toate actele sau facut demersurile … Dar are asigurarea expirata .. Eu nu am inca domiciliul stabil in paris… Am inteles ca se poate face asigurare provizorie aveti ideie cum si cat costa si care este perioada de folosinta a asigurari.. Multumesc

 274. bogdan spune:

  stima!- urmeaza sa cumpar o masina adusa din germania, pe langa brif mare-mic,numere si asigurare de germania expirate/-are un set de numere rosii scos/;problema=vanzatorul nu vrea sa dea fiscal pe motiv ca in Constanta nu trebuie fiscal la nr rosii!- pot sa merg cu ea la RAR sa fac inmatricularea fara fiscal de la intermediar ?

  • Cristi spune:

   Salut,
   Pentru numere roșii nu trebuie fiscalul, aici are dreptate,în schimb fără fiscal nu vei putea înmatricula mașina! Deci atenție! Trebuie să îți dea fiscalul ca să poți înmatricula mașina!

 275. Vasile spune:

  Salut, am si eu o intrebare referitor cu numerele rosii este posibil de a pleca peste hotare cu masina cu numere rosii cu acte provizorii, vreau sa plec la mare in Muntenegru si nu reusesc sa inmatriculez masina procurata recent este adusa din germania, pot sa fac acte provizorii ( numere rosii ) si sa plec la mare dupa care ma intorc si fac actele ca la carter??? Multumesc mult.

 276. Felix (din Constanta) spune:

  Salut,
  Am cumparat de la tatal meu care locuieste in afara Romaniei o masina. El a radiat-o acolo si mi-a trimis-o in Romania pe platforma impreuna cu actele (contract bilingv de vanzare cumparare facut si semnat de el, talonul masinii unde apare „vehicul neimatriculat”, copie dupa actul lui de identitate etc). Problema care apare in Ro este cu asigurarea RCA pt o luna. Brokerii imi cer o anume fisa fiscala de la SPIT ca sa-mi dea asigurare pe o luna iar cei de la SPIT spun ca au nevoie de cartea de identitate de la RAR. Desi le-am spus ca nu am cum sa duc masina la RAR pt. ca nu am numere si de aceea vreau sa obtin numere rosii (provizorii) toti imi spun ca nu-i priveste si ca s-o duc la RAR pe platforma. Ti-as ramane recunoscator daca mi-ai da o idee cum sa ies din cercul asta vicios…

 277. boboc corneliu spune:

  mai trebuie traduse actele pt numere rosii

 278. verestiuc florin spune:

  buna ziua ,ma poate ajuta cineva cu o mare informatie .Am cumparat o masina ,mi sa dat un singur talon ,se poate inmatricula in Romania.va multumesc

 279. verestiuc florin spune:

  Masina a fost adusa din Austria ,la politie mi sa zis ca nu poate fi inmatriculata.am ma,i stat de vorba cu unul sa,u altul ,si a zis daca este de ce.l vechi,nu trebuie,ce sa ma.i inteleg ,singurul este galben .

 280. Ionut spune:

  Salut! Imi puteti spune daca am vreo sansa sa mai inscriu masina daca nu mai am contractul de vanzare-cumpare.
  P.S: Nu mai am posibilitatea sa fac alt contract de vanzare-cumparare.

 281. blaj melania spune:

  buna ziua….am si eu o intrebare am cumparat o masina si are primul set de nr rosii expirate pot scoate urmatorul set de numere rosii? ca mia zis cineva ca sa dat legea ca avem dreptul decat la un singur set este adevarat?

 282. blaj melania spune:

  iar daca masina este din olanda imi da numerele provizorii in aceasi zi?

 283. simi spune:

  salut am si eu o intrebare..poate sa imi scoata alcineva pt mine numerele rosii provizori daca am pregatit toate actele si nu am timp eu.

 284. Marius Catalin spune:

  Salutare,
  Detin o masina cu numere de danemarca, sunt propietar in acte dar numai am contractul de vanzare cumparare.
  Pot obtine autorizatie de circulatie provizorie? Numere rosii? Fara acest contract de vanzare?

 285. emma spune:

  buna seara !
  in data de 1.07 am cumparat un opel astra break 2008 ( cu nr rosii de germania valabile pana pe 19.07) ,din piata auto din Cluj de la V.A ,actele fiind pe numele sotiei V.C ,mi-a dat actele masinii si am semnat un act de vanzare cumparare care era editat in germana cu proprietar sau firma germana, mi s-a parut un pic suspect dar m-a asigurat ca asa e procedura ,mi-a dat o copie dupa CI a sotiei care corespundea cu datele din actele masinii si m-a asigurat ca-mi va trimite o procura daca va fi nevoie , nestiind cum merg treburile am platit suma ceruta si am plecat cu masina acasa! Dupa 2 zile când am ajuns la ghiseul de inmatriculari ptr a obtine nr provizorii,surpriza masina avusese 3 rânduri de numere provizorii in cluj pe numele N.G (care locuieste in aceeasi localitate cu V.A,)am intrebat ce e de facut ,mi s-a spus ca singura posibilitate e sa o inmatriculez direct.
  desi nu eram pregatita financiar am facut rost de bani taxa+asigurare+rar,etc. cand am avut totul complet m-am prezentat din nou la biroul inmatriculari unde am gasit un alt functionar foarte recalcitrant. Actele erau ok ,dar când a vizualizat istoricul masinii in romania (nr provizorii din cluj )mi-a oprit tot dosarul ptr ancheta amenintandu-ma ca e de la 1-5 ani ptr fals in acte. Ce fals ? Ca am acceptat si am semnat actul german … ?asta cred ca e singura mea greseala dar asa e când nu sti nimic in materie de masini !!! As vrea sa stiu ce e de facut nu am luat masina sa o tin piesa de muzeu in fata blocului? Cum a fost posibil ca masina sa aiba nr rosii germane daca avusese nr rosii in Romania ,masina nu a putut fi scoasa din tara cu nr provizorii!

  • Cristi spune:

   Bună!
   Urâtă situație întradevăr. Dar greșeala e cea cu semnatul actului german în lipsa proprietarului. Bănuiesc că mașina nu a fost scoasă din țară cu numere de România, a avut cele 3 rânduri, care ar trebui să se vadă și pe cartea de identitate a mașinii, în schimb posibil să se fi plimbat cu alte numere. În situația de față, eu aș merge pe mâna autoritățiilor. Sigur sunt reale actele mașinii? Ar trebui să duci și buletinul samsarului ca să-l găsească mai ușor. Adică ar fi frumos buletinele lui V.A., V.C., și eventual și a lui N.G. dacă s-ar putea. Ce să spun, cine știe ce minuni au făcut aceștia cu mașina respectivă.

  • emma spune:

   multumesc ptr raspuns!

 286. Daineanu Doina spune:

  Buna ziua,cand am pus numerele rosii ,n-am stiut ca trebuiesc pastrate cele din tara de provenienta si nu le gasesc,pot solicita numar definitiv,in situatia care am dosarul complet,fara sa predau numerele originale?

  • Cristi spune:

   Bună!
   Cred că poți să dai o declarație pe proprie răspundere în loc de numere. Te va lămuri de la ghișeu…

 287. Nate Gabriel spune:

  Buna, am cumparat din Germania o masina am nr de export pt o luna dar nu pot pleca din Germania trebuie sa mai stau 3 saptamani.Se mai poate cumpara din Germania al doilea nr pt export sau trebuie sa o aduc/trimit in romania?

 288. arius spune:

  Salut, as vrea si eu sa stiu daca numerele rosii pot fii scoase si de o alta persoana inafara de propietarul masinii. Acea persoana detinand toate actele necesare pentru a putea scoate numere rosii. Multumesc!

 289. Ionut spune:

  Salut, as vrea sa stiu unde as putea face asigurarea aceea ptr 30 de zile(valabilitatea numerelor provizorii). Multumesc

  • Cristi spune:

   Salut,
   Poți face la emag, ai linkul în articol sau la orice birou de asigurări pe care îl găsești la colțul străzii.

 290. Dragos spune:

  Salut! Caut si eu raspunsuri la ce ma framanta! Vreau sa cumpar o masina din Austria(?). Propietarul este roman (traieste in Austria), a adus-o in RO si a lasat-o in parcarea fratelui sau, zice-se spre vanzare. Mi s-a spus ca masina nu poate fi miscata din parcare deoarece nu s-a scos niciun numar rosu ptr. ea (din poze, placutele montate pe masina nu pot fi citite; sunt albite). Vorbind cu fratele din RO, acesta mi-a comunicat ca cel din AU i-a lasat deja, semnate „in alb”, actele de vanzare-cumparare, nedatate (si probabil toate actele de provenienta ale masinii).

  Sa ma duc sa vad masina si toate cate se cer vazute, trebuie sa fac un drum de 600Km dus-intors si as vrea sa nu constat abia acolo ca m-am dus „de pomana” si ca legal nu pot incheia targul. Macar teoretic, in privinta actelor si a modului cum am s-o aduc acasa (in eventualitatea ca fac targul si mai este si legal) sa am o oarecare siguranta ca drumul nu este doar o simpla excursie.

  Problemele mea sunt:
  1.- va putea el (fratele din RO), neavand procura de reprezentare din partea propietarului (fratele sau, din AU), sa scoata numere rosii ptr. o asa masina?
  2.- daca a venit „pe roti” din AU, oare de ce nu poate fi „miscata” din parcare?
  (nu poate fi „miscata” din parcare, in sensul ca nu poate circula pe drumurile din RO)

  Multumesc mult de raspuns!
  Dragos

  • Cristi spune:

   Salut,
   Dubioasă situație dar posibilă. În sensul că la prima intrebare e clar, fratele nu poate scoate numere roșii decât dacă ar avea un contract în care să fie el cumpărătorul. Iar la întrebarea a doua, mă gandesc că nu poate fi mișcată din cauză că nu are numere.
   Eu aș propune așa: să facă fratele din RO contractul acela cu fratele lui, după care să scoată el un set de roșii, să mergeți cu mașina și la un service, după care acesta să o revândă ție, bineînțeles dacă e ok mașina, și cu toate actele în regulă. Adică să îți dea mașina cu numere roșii, brief mare, brief mic, plus fiscalul lui, contract între tine și el plus contractul dintre el și fratele lui.
   Așa văd eu că ar fi cinstită și legală afacerea, dar nu îți recomand să semnezi acel contract în alb(vezi o poveste mai sus ce se poate întâmpla).
   Iar vizita la un mecanic e importantă și din motive tehnice. Adică ei posibil să condiționeze să faca toată afacerea în parcare și din motive de genul mașina e o troacă și s-ar vedea chiar la întuneric pe un elevator.
   Mare atenție la actele originale, verifica bine cu atenție seriile mașinii și numele proprietarului, actele proprietarului.

  • Dragos spune:

   Multumesc de raspuns, Cristi! Si mai ales de sfaturi… Da, asa ar trebui sa fac! O singura nelamurire am: spui ca actele masinii ar trebui sa contina: brief mare, brief mic. Te referi cumva la acele de-acum celebre acte germane Teil-I si Teil-II ? Masina este din Austria, si in acest caz, am inteles ca trebuie sa fie insotita de un singur act ce tine loc si de certificat si de carte a masinii (si bineinteles, actele doveditoare ale propietatii). Aici ( http://edy-automobile.ro/acte-auto-ue ), am gasit insa altceva, si se pare ca sunt 2 acte… Ce parere ai?!
   Multumesc anticipat!
   Dragos

 291. Razvan spune:

  Salut, vreau sa achizitionez o masina din Romania, insa apare o problema. Masina a fost cumparata de la neamt pe baza unui CVC de un roman cu domiciliul in Germania. Masina a ajuns in Romania cu tot cu acte la nasul cumparatorului. Vanzatorul din Romania(adica nasul celui care detine CVC ) mi-a propus vanzarea masinii direct de la neamtul de la care s-a cumparat masina initial prin intocmirea unui CVC intre mine si neamt. In urma acestui contract eu v-a trebui sa inscriu masina in Romania. Pareri, solutii? Multumesc!

 292. Florescu spune:

  Am și eu nevoie de ajutor.Am cumpărat o mașină adusă din Franța, de la o persoană din Craiova,masina cu nr de Franța, această pers.l a rândul lui a cumpăra to si el de la altul, deci nr masini a rămas tot pe Franța .Eu când am luat o de la ultimul cumparator, am luato cu plăci nr Rosi de la el din oraș adică pe numele lui.Acum va rog să-mi spuneți de ce acte am eu nevoie ptr.imatricula Masina pe numele meu.

 293. VALI spune:

  Salut, nu stiu de cand, dar nu se mai poate obtine nr rosii provizorii pentru ca nu e radiata masina din tara respectiva. Cica trebuie radiata masina. Daca eu am circulat cu ea si imi expira actele vroiam sa iau si eu nu provizorii pana o inscriu la nenorocita asta de tara de hoti. Cum fac acum daca ei mi au spus ca trebuie sa radiez masina in tara respectiva si astia de la care am masina spun ca trebuie radiata in Ro? Care e buna? Se poate radia in Ro sau in tara respecticva de unde provine masina? astept raspuns, multumescv

 294. fogor spune:

  salut,am achizitionat o masina cu un rand de numere rosi scos dar cu talonul retinut inainte sa le scoata detine dovada la talonul masini…acum intrebarea este mie ce acte imi trebuie sa scot al 2 rand?daca nu detin talonul masini,am foaia provizorie asigurarea contractul de cumparare vanzare

 295. tomas spune:

  salut am o intrebare te rog, am afus de curand o masina din germania..si se zvoneste ca pe bucuresti nu se mai pot scoate 3 randuri de nr provizori.miar fi de mare folos sa stiu un raspuns!!

  • Cristi spune:

   Salut,
   Eu din câte văd pe legea publicată pe http://www.drpciv.ro nu s-a schimbat nimic. Adică scrie tot ca până acum, numerele provizorii se emit pe o perioada de maxim 30 de zile și fiecare mașină are dreptul la maxim 90 de zile de numere provizorii, adică 3 rânduri.

 296. Liviu spune:

  Salut cristi
  Am o intrebare
  Eu in noiembrie fac 18 ani si tata a cumparat o masina din germania pe numele lui .ia facut primul set de numere in germania .Problema e ca tata e plecat in anglia iar eu am nevoie de maasina.pot sa scot eu numerele avand in vedere ca masina e pe proprietatea lui.

 297. Salut Cristi!Am cumparat o masina,in momentul cand am vrut sa o inscriu mam lovit de o problema,cand am facut cerere la ANAF pt.eliberarea certificatului pt taxa de mediu,mi sa dat raspuns ca nu se mai gaseste plata ei,adica nu mai exista,nici nu a fost recuperata,pur si simplu pt.masina asta nu au nimic,dar ea a mai fost inmatri ulata de 2 ori si sa eliberat certificat ca nu sa recuperat.Eu nu mai pot circula cu ea ca nu am asigurare si scrie si instrainat catre….,pe talon.Crezi ca pana la solutionarea pb.pot elibera nr.rosii?

 298. Memo spune:

  Salut am voie sa circul in ultima zi valabila cu numere rosii..

 299. Nicky spune:

  Salut,
  Vreau sa cumapar o masina din Belgia , belgianul nu stie deloc Engleza si eu nu prea stiu Franceza.
  Am inteles de la el ca mi-a comandat deja numerele de tranzit valabile 5 zile+asigurare, insa citesc pe net ca nu pot tranzita Ungaria si nici Romania cu numerele cu banda galbena (cred ca acestea sunt penru 5 zile).
  Ma poate ajuta cineva cu o informatie recenta, mai am 3 zile si trebuie sa ridic masina.

 300. paul spune:

  Salut, cererea pentru numere rosii se poate completa de mana sau trebuie dactilografiata?

 301. Olaru marius spune:

  Salut. Am o întrebare pot scoate numere rosi în numele lui fratele meu dacă el nu în țară deoarece e pe numele lui mașină mea

 302. Cornel spune:

  Salut
  …am o rugăminte,am o masina din belgia e pe numele meu toate actele,ce acte îmi trebuie pentru a obține nr rosii ??multumesc.
  .

 303. Capatina spune:

  Buna ziua.Sotul meu a cumparat o masina din Germania.El s-a intors la munca in Germ.iar eu am ramas acasa cu masina.Numerele de zoll expira astazi si nu mai pot circula.intrebarea mea este pot sa scot numere rosii daca actele sunt pe numele sotului?Si inca o intrebare cum as putea sa plec in Germania la sotul meu cu masina?Am inteles ca nu pot sa ies din tara cu numere rosii.Trebuie sa o inmatriculez dar pot sa fac asta fara sotul meu acasa?multumesc

  • Cristi spune:

   Bună!
   Nu prea ai soluții. Numere roșii poate să scoată doar el, și în plus, cu astea roșii nu poți părăsi teritoriul României. Trebuie să vină soțul să facă înmatricularea.

 304. ovidiu spune:

  salut am cumparat o masina amatriculata an ro. cu taxa ne platita am un contract vanzare cumparare iar pe certificat scrie anstraint catre mine iar eu mai pot circula cu nr. astea 30 zile antrebare as putea scote dupa aceasta perioada nr. rosii?

 305. vasy spune:

  am cumparat o masina adusa din austria, care are scoase 2 rinduri de nr rosii, la transcrierea masinii pe mine o sa am nevoie si de fiscalul celui din romania, cel care a scos nr rosii?

 306. buna ziua, as dori sa stiu daca mai pot lua numere rosii din ianuarie, mentionez ca am facut cerere doar pentu un singur numar, si daca imi trebuie actul de vanzare cumparare, dat fiind faptul ca am luat-o de la sotul meu, multumesc.

 307. Andreea spune:

  buna ziua…am cumparat o masina din Leipzig si am luat numere pe o luna,dar cand am ajuns in offenbach mi s-au furat numerele…am fost la politie,mi-a dat o hartie si au spus ca pot lua alte numere.Cand am ajuns la zulassunggstele nu mi-au dat numerele.Ce pot face? multumesc…nu am anmeldung.

 308. adina spune:

  As vrea sa stiu daca o masina inmatriculata pe america care i-au expirat numerele si are numere rosii de romania este radiata? Mai pot face ceva cu ea?

 309. Steffy spune:

  Buna seara! Am luat o masina adusa din germania.Baiatul care a adus o a luat un rand de nr.rosii. Eu trebuie sa i fac rar ul , el s-o inscrie la sectia financiara ca sa poata sa mi dea fiscalul. Dupa aceea trebuie sa ma mai duc eu iar la rar?

 310. Andrei spune:

  Salut,spune-mi te rog,am achizitionat o masina din Germania,si am facut o programare online la R A R,si as vrea sa o anulez pentru ca as vrea 2 randuri de numere rosi,pot sa o anulez si sa imi fac o programare dupa ce imi expira cele 2 randuri de numere rosi?Mersi

 311. Verestiuc.Florin spune:

  Buna.eu am cumpărat.o mașina adusă din Austria.si nu are teil ,2.se poate înmatriculări si fara el.daca nu se poate scoate si teil 2 după asta.multumesc

 312. marinel spune:

  am cumparat o masina de franta si este radiata pot scoate nr provizori

 313. Adylove spune:

  Buna ziua, am cumparat o masina de LA cineva care a cumparato din cehia are toate actele de acolo brieful mic, cel mare, factura de acolo de unde a luato, am cumparato de LA el si vreau sai iau numere rosii sa o trec pe numele meu, El nu a bagato LA primarie imi trebuie fiscal de la El Camino sa o trec pe numele meu? Sau o trec eu LA primarie cand o inscriu pe numele meu???

 314. Corina spune:

  Buna. As dori sa stiu daca numerele rosii sunt valabile inclusiv in ziua care scrie ca expira? Gen daca pe autorizatie scrie ca expira in data de 30, sunt valabile inclusiv in ziua de 30? Va rog sa ma ajutati!

 315. mirabela spune:

  vreau sa cumpar o masina adusa din olanda si are scoase 2 randuri de nr rosii ce pasi trebuie sa urmez ca sa ii fac inmatricularea ? eu vreau sa circul cu ea imediat ! am inteles de la propietar ca i a expitat si cel de al doilea rand de nr rosii ! cum procedez ca sa pot circula cu ea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.