Obținere numere roșii – Autorizația de circulație provizorie

numere-roșiiPentru că am fost întrebat în mai multe cazuri despre numere roșii, și am mai fost și eu în situația respectivă de mai multe ori până acum, cred că ar fi cazul să scriu și aici.

În primul rând menționez ca procedura nu este una deloc complicată motiv pentru care nici nu e necesar să ajungi să ceri ajutorul vreunui intermediar în domeniu. E chiar mai simplu să mergi să-ți ridici singur numere roșii decât să apelezi la alții.

Ca la orice problemă de rezolvat în România, trebuie să strângi chitanțe. Deci, mergi la CEC și achiți o taxă în valoare de 13 lei care reprezintă „autorizație provizorie de circulație”. După care mergi la ANAF și achiți 9 lei pentru „taxa de autorizare provizorie”. Mai ai nevoie și de o asigurare RCA valabilă pe perioada pe care vei avea numerele provizorii, deci iți faci o asigurare valabila pe 30 de zile începând cu ziua în care soliciți autorizația.

Faci un dosar care să conțină următoarele:

 1. copia asigurării RCA pe care tocmai ai făcut-o;
 2. dovada plății taxei de autorizare provizorie de circulație;
 3. dovada plății autorizației de circulație provizorie;
 4. actul de identitate al solicitantul, în original și copie, sau în cazul persoanelor juridice certificatul de înregistrare(CUI);
 5. copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului(actul de vânzare-cumpărare și actele mașinii)
 6. copia declarației vamale pentru vehiculele provenite din afara UE;
 7. cererea solicitantului(în cele mai multe cazuri, în România cererea aceasta o găsești la xerox-ul de peste drum)

Cu dosarul acesta te prezinți la sediul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor(DRPCIV) din județul de domiciliu. Aici vei mai plăti și contravaloarea plăcuțelor de înmatriculare, adică 40 de lei. O să primești pe loc, sau în aproximativ o ora, plăcuțele cu numere roșii împreună cu autorizația de circulație provizorie(o hârtie care ține loc de talon pentru perioada de valabilitate a numerelor provizorii).

ATENȚIE!
Numerele roșii nu reprezintă înmatricularea mașinii! O mașina cu numere roșii, provizorii, nu are inspecție tehnica periodică, nu are taxa de poluare plătită și nu a fost verificată de către RAR în vederea identificării, și nici nu a fost înregistrată la Administrația Financiară, deci prezența numerelor provizorii nu semnalează nici un indiciu că mașina va putea fi înmatriculată sau ca mașina respectivă nu are nici o problemă.
Plăcuțele cu numere roșii reprezintă doar dreptul de a circula cu mașina timp de 30 de zile pentru a-ți definitiva înmatricularea. Ai dreptul să soliciți 3 rânduri  de numere roșii, deci ai timp 90 de zile să înmatriculezi mașina.

Circulația pe drumurile publice cu numere roșii expirate reprezintă punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat, deci reprezintă infracțiune și se pedepsește penal. Agentul de poliție rutieră va ști exact dacă iți sunt valabile sau nu aceste numere provizorii chiar înainte sa te oprească să îți ceară autorizația. La fel ca și cu cele de Germania, singura diferența notabilă e ca pe cele de Germania scrie pe banda roșie sau galbenă exactă data când expiră. Deci, atenție la achiziționarea unei mașini cu numere roșii din târgurile auto!

596 răspunsuri

 1. Francisco Ion spune:

  Se pot scoate numere rosii pt o masina deja inmatriculata in Romania ?

  • Cristi spune:

   Nu sunt 100% sigur dar din câte știu, se pot scoate numere roșii doar dacă mașina a fost radiată din ciruculație. În cazul mașiniilor deja înmatriculate în România nu sunt necesare numerele provizorii. Trebuie contract de vanzare-cumpărare, actele mașinii si certificat fiscal de la vânzător. Se circulă cu numerele actuale ale mașinii până la transcriere. Transcrierea în cazul mașiniilor cu numere de România decurge mai ușor. Atenție însă la contract și la certificatul fiscal acestea fiind valabile doar 30 de zile. În condiții normale mașina respectivă ar trebui să aiba valabile asigurarea RCA, și inspecția tehnică periodică, iar certificatul fiscal al vânzătorului e foarte important pentru că fără nu se poate face înscrierea.

   În cazul mașinilor deja înmatriculate în România mai trebuie mare atenție la taxa de poluare. Dacă a fost plătită sau nu. Vânzătorul trebuie să dea și o dovadă a plății taxei pe care o ridică de la ANAF în caz că a plătit taxa! Atenție și aici pentru că această hârtie e valabila la fel, tot 30 de zile.

 2. stefan spune:

  Buna ziua..! Momentan ma aflu in Cehia la granita cu NEmti. Am gasit o masina la un auto bazar /del. Masina e adusa din Germania . are toate actele dar nu are Tuv. Cel de la bazar a zis ca pentru 300 e ma ajuta el sa obtin numere rosii.cu banda rosii valabile 30 zile. Poate obtine aceste numere fara tuv valabil.? Daca da e legal . daca ma opreste politia in romania .. Actele va rog . ok nu aveti tuv valabil. Ok dar am numere pentru export.
  ? Pareri multumesc..

  • Cristi spune:

   Numerele provizorii nu necesită TUV, la fel că la noi în România, nici la noi nu contează ITP pentru numerele roșii. La nemți sunt cele roșii valabile 30 de zile și mai erau cele galbene valabile 7 zile. Cele galbene știu că costau undeva în jur de 100-120 de euro. Cele roșii nu știu, în principiu partea cea mai mare din preț o reprezintă asigurarea, în schimb știu ca ungurii fac figuri la graniță în legătură cu numerele galbene, deci cele roșii sunt cea mai bună opțiune. Legat de preț nu știu să spun dacă e real sau umflat.
   Legat de TUV. Nemții, numerele provizorii nu le dau pe mașină, ci pe persoană. Adică poți să iei numere provizorii fără actele mașinii și să cumperi mașina după.
   Atenție la norma de poluare totuși, că de ea depinde taxa de înmatriculare în România!

 3. stefan spune:

  Multumesc .ai fost de ajutor. Felicitari .

 4. stefan spune:

  Mai am o intrebare .
  Am o masina care este la un targ auto . masina are numar cred ca are si proprietar . daca eu o cumpar de la cel care o vinde pot sa obtin numere pentru export ? Lund in consideratie ca ea exista inmatriculata ?de un proprietar . eu voi deveni proprietar pe actul de vanzare cumparare . pot obtine numere ? (Tot in R. Ceha.)

  • Cristi spune:

   Scuză-mi întîrzierea răspunsului, înțeleg că ești grăbit de situație și ai nevoie de informații sigure. Nu sunt „samsar”, asa ca m-am pus pe căutat și citit. Ca să fi sigur că ești în legalitate, cel mai bine ar fi să găsești o mașina cu TUV valabil, și sa o aduci cu numerele pentru export, cele negre cu banda roșie. Ca să îți fie mai ușor, în general dealerii auto, autohaus-urile din zonă iți pot rezolva și numerele, important e să le ai pe cele cu banda roșie nu galbenă, sau alte variante(că mai sunt)!
   Legat de ce ai întrebat, cred că trebuie să te informezi asupra numerelor respective. Vezi ce fel de numere are și pe numele cui sunt, pentru că de aici pot apărea fel și fel de complicații legate de radierea mașinii din Germania și poți avea probleme la înmatricularea ei în România, complicații de care sunt convins că nu ai nevoie. Unii ți-ar recomanda cred să te înțelegi cu neamțul pentru vreo 3-4 zile și să te lase să vi pe numerele lui în țară, dar nu știu cat de bună e ideea.
   Situația cea mai convenabilă ar fi sa ai contractul de vînzare-cumpărare sau factura, Fahrzeugbrief sau Zulassungsbescheinigung Teil II(Cartea de identitate a mașinii), Fahrzeugschein sau Zulassungsbescheinigung Teil I(Talonul), și TUV-ul valabil, și bineînțeles numerele pentru export.
   Îți recomand dacă ai timp să citești și ghidul lui Buhnici referitor la importul de mașini din Germania. L-am găsit și eu acum și văd că e foarte bine scris, în partea 4 are chiar și cîteva sfaturi interesante legate de starea tehnică a mașinii.
   Cel mai convenabil și mai ușor e să cumperi din autohaus și să-ți rezolve ei numerele, în loc să te chinui tu cu proprietarul direct.

 5. Danuts spune:

  Salut am si eu o întrebare in legătura cu aceste numere provizorii.Am numerele scoase pe data de 25.11.2014 si scrie ca sunt valabile pana la 24.12.2014; nelamurirea mea este daca sunt valabile inclusiv datei de 24.Astept raspuns va multumesc!

 6. ionut spune:

  poti sa imi spui cum isi da seama poritia daca mi-s expirate numerele provizorii inainte sa ma opreasca …?

  • Cristi spune:

   După număr, doar n-or fi cei de la DRPCIV atât de proști să le dea la întâmplare și noi atât de naivi să-i credem atât de proști 🙂

 7. Marian spune:

  Salut..Am o masina adusa din Franta.Numerele rosii au expirat.Nu am bani de inmatriculare in Romania.Cartea este barata.Pot sa refac atele in Franta ,cu contract V-C ,pe persoana cu rezidenta in Franta?

  • Cristi spune:

   Nu știu care a procedura de înmatriculare în Franța, la noi mașina trebuie să facă neapărat un drum la RAR pentru identificarea seriilor(certificatul de autenticitate), sunt convins că și în Franța trebuie, deci asta ar însemna drum în Franța pe platformă, cred că e mai ieftină înmatricularea în România. Numerele roșii ți-au expirat toate 3 rândurile? eventual te poți interesa cat ar costa înmatricularea pe Bulgaria, că tot se practică.

 8. Marian spune:

  In Romania costa 800,Bulgaria 700,si Franta 350.Da,au expirat toate 3.Ma gandesc ca sunt in baza de date,dupa VIN-ul masinii si politia i mi va face probleme.Multumesc.

  • Cristi spune:

   Ia în calcul toate actele nu doar taxa de poluare, că aici greșim foarte mulți când vine vorba de înmatriculare. Calculele ar trebui să ni le facem complet, cu asigurare, identificare, ITP, numere, carte de identitate și plimbările necesare…

 9. veronica spune:

  Buna seara! Am o mare rugaminte….imi puteti spune,va rog,daca este necesar fiscalul la obtinerea numerelor provizorii!Multumesc

 10. Cernelac Lucian spune:

  Buna seara. Stie cineva daca achizitionez o masina din Austria si ii scot numere provizorii pe 5 zile ( din cate am inteles costa 350 E) voi avea probleme in Ungaria ?

  • Cristi spune:

   Atenție sa aibă TUV și verifică prețul și la numere pe o lună! Ca să nu ai probleme cu ungurii cel mai bine să aibă mașina TUV și numerele să fie pentru export.

 11. cris cris spune:

  Buna ziua, vreau sa cumpar un camion din italia ( are itp expirat) cum pot sa il aduc pe roti in romania. Italianul a spus ca il aduce el cu numerele lui pana la granita cu austria si apoi sa scot numere din austria… dar de unde pot sa iau aceste numere…? ma poate ajuta cineva?

  • Cristi spune:

   Ai grijă la faza cu itp-ul expirat! La unguri o să ai probleme! Având în vedere că e vorba de camion, vezi cu cardul tahograf!

  • Bogdan spune:

   Buna ziua!! Am si o rugăminte daca ma poate ajuta cineva!! Am cumparat o masina din Germania si nu m-ai are ITP pot sa scot numere roşi in Ro sa pot merge la ITP??