Cum să-ți alegi un instructor auto bun pentru școala de șoferi

instructor auto Petroșani

Sunt convins că ai găsit o sumedenie de astfel de articole până acum, ori pe facebook, ori pe diferite bloguri. Evident, alegerea unui instructor auto bun e la fel de importantă ca și alegerea unui Jedi Master pentru Anakin Skywalker. După toate articolele despre cum să-ți alegi un instructor auto bun pe care le-ai citit pe internet ai observat oare că sunt toate la fel? Bine! Poate sunt scrise oarecum cu alte cuvinte, în schimb sfaturile sunt toate aceleași, și dacă ești atent, nici măcar numărul sfaturilor nu prea diferă. Uite așa m-am decis să scriu articolul acesta, poate, poate îți va fi de folos! Ca să spun altfel, cunosc bine problema, și sunt mai informat decât Antena 3 în domeniul acesta.

De ce ar fi așa de greu să găsești un instructor auto bun? S-o spunem și pe asta! Când e examen, în orice oraș roiesc mașinile de școală, n-ai loc să arunci un ac între ele, în rest e liniște, de ce?

Bun, deci te-ai decis că vrei să faci școala de șoferi și ai ajuns la concluzia că vrei un instructor auto bun. De acord până aici, cine vrea un instructor nașpa, nu-i așa? Și care ar fi problema? Nu-s toți Jedi Master? Hmm… NU! Și dacă arunci câteva întrebări printre colegii sau prietenii tăi care au luat deja permisul de conducere, vei auzi tot felul de povești demne de filme de Hollywood ce ți se vor părea basme. Cele legate de examen sunt înflorite tare! Însă majoritatea problemelor legate de țepe, “reduceri”, superficialitate sau incompetență, și fetele s-o spună și pe cealaltă, ei bine, astea, ca să spun așa au cel puțin un sâmbure de adevăr din păcate!

Și cu cele de mai sus spuse, te trimit să citești articolul meu legat de problemele din școala de șoferi, după care întoarce-te aici, și să continuăm!

Ai citit? Acum te întreb: Ce vrei de la școala de șoferi? Sper că vrei să înveți să conduci pentru că dacă vrei doar permisul de conducere nu are nici un rost să cauți un instructor auto bun! Dacă vrei doar permisul, nici Obi Wan Kenobi nu te va face Jedi!

Cred că ai citit de celebra statistica de promovabilitate de pe drpciv.ro! Din păcate, ști cum se spune: Forget about it! De ce? Pai simplu! Aruncă un ochi așa în mare pe listă după care fă tu calculele! Dacă nu știai până acum, școala de șoferi pentru fiecare elev presupune 30 de ore de pregătire practică! Adică tu, tinere Padawan, ca să dai examenul să devii Jedi, trebuie să fi condus cel puțin 30 de ore cu instructorul în dreapta, după care îi vei mai irosi o zi din viață când trebuie să te ducă la examen! Ca să nu mai calculăm și ore suplimentare(adică peste cele 30 obligatorii). Dacă te uiți în lista de promovabilitate și faci un calcul rudimentar vei găsi o grămadă de instructori auto care au muncit mai mult de 24 de ore pe zi, n-au avut sărbători, sâmbete, duminici sau chiar zile de examen. Fain, nu? Hai să-ți mai spun și că majoritatea instructorilor auto mai au încă un job pe lângă acesta. Legat de procentele de promovabilitate, din păcate nici astea nu sunt prea reale(iar explicația simplă e ca sunt făcute după numărul de dosare semnate)! Așa că las-o deoparte și mai caută!

[highlight]Mașina?[/highlight] Ei bine, probabil ai auzit că mașina nu e importantă! GREȘIT! Doar că important nu e să fie nu știu ce limuzină, important e să funcționeze perfect! Cum ar spune un mecanic vrei mașina nu “tigaie”! Deci nu te uita să fie Bentley Continental GT, că nu aia te interesează, în schimb nu te du pe ceva fel de “troacă” ce se dezintegrează la prima groapă. Diesel sau benzină? Aici e treaba ta ce alegi, dar îți arunc un pont: pe diesel s-ar putea să înveți greșit plecarea de pe loc(mai ales dacă ai ales un instructor auto care așa te învață), și s-ar putea să te dai cu capul de volan când te urci în mașina ta! Oricum, nu fă din asta un criteriu de alegere al instructorului auto, când vine vorba de mașină te interesează doar să fie în perfectă stare de funcționare!

[highlight]Mecanica?[/highlight] Bănuiesc că deja ști că în cartea de legislație ai și noțiuni de mecanică! Știu că mulți spun că alea sunt grele, și că la ce ne trebuie, că nu ar trebui să ne intereseze! Ei bine, te interesează în ce îți pui viața, nu-i așa? Știu că îți e greu să le înțelegi așa doar pe hârtie, dar cu un instructor auto bun le vei putea discuta și le vei putea înțelege! S-ar putea chiar să-ți placă!

[highlight]Încă un mit:[/highlight] Caută păreri pe internet de la foști elevi? O să găsești doar păreri bune despre toți! Toți suntem cei mai tari din parcare când vine vorba de review-uri(mai ales pe paginile personale de facebook), iar despre majoritatea s-ar putea să nici nu găsești nimic. Iar aici îți spun că am încercat să caut păreri pe internet despre instructori auto care știu personal că sunt buni, și n-am găsit nimic! În schimb am găsit laude la instructori auto pe care nu ți-i recomand! Nu zic să nu cauți păreri, sau să nu iei în calcul o recomandare(chiar interesează-te!), dar dacă îl alegi spre exemplu pe colegul de muncă al tatălui tău doar pentru că ai auzit tu că e instructor auto de mult timp, nu te mira dacă vei face facultate din școala de șoferi!

[highlight]Experiența în domeniu:[/highlight] Poate că ai auzit deja povestea cum să-l alegi pe cel cu mii de ani de experiență în spate! Având în vedere că e plină țara de țepe, să ști că mulți au deja experiență și în a te păcăli pe tine(și sunt unși cu toate alifiile)! De multe ori unul tânăr poate chiar vrea să te învețe nu doar să-și facă target-ul! Și tot aici vreau să mai adaug că nici vârstă nu e un criteriu! Să ști ca dacă un om e mai în vârstă nu înseamnă că nu te vei putea înțelege foarte bine cu el, sau că e depășit și nu ai ce învăța de la el!

[highlight]Vânătoarea de oferte și reduceri?[/highlight] Dacă-l vrei pe Obi Wan, mai gândește-te odată înainte să vânezi ofertele! Reducerile pot însemna reduceri din școala ta! Ia în considerare că din banii pe care-i dai tu pe școala de șoferi există cheltuieli care nu se rezumă doar la benzină! Mașina spre exemplu, mai consumă și ulei, și filtre, și asigurări(și ai tot auzit la TV care-i situația), și mai ales în regim de școală va consuma și piese(dacă nu vrei “tigaie” sau “troacă”), și ar mai trebui calculată și amortizarea prețului mașinii în timp că nici astea nu pică din cer. Și mai mănâncă și instructorul, nu doar mașina! Iar un instructor auto care nu mai are și alt job nu-și va permite, și nici nu va vrea să facă meseria asta cadou de dragobete! Și că tot am vorbit de oferte! Cum am scris și pe articolul cu Școala de Șoferi în Petroșani, lasă prostiile cu aranjatul fișei medicale sau a psihologicului! Astea-s treaba ta nu ale instructorului și trebuie să le faci pe bune! O ofertă cu rezolvarea fișei medicale ar putea fi o tactică de a te grăbi pe tine să semnezi!

[highlight]OK! Hai să vedem un fel de concluzie![/highlight]
Vrei să devii Jedi la volan, vrei un Jedi Master! Deci, ce te interesează la un instructor auto bun? Să te poți înțelege bine cu el, să poți învăța de la el! Evident că trebuie să știe să conducă bine(acuma, nu o să fie Titi Aur, că nici mașina nu-i permite și ești totuși pe drumul public nu la raliu; La Titi Aur mergi după ce ai permisul la cursurile de conducere defensivă), deci să ai ce învăța de la el! Neapărat trebuie să-și facă meseria cum trebuie, adică să nu-ți facă reduceri din ore; să facă tot posibilul(ca și tine de altfel) ca tu să înveți să conduci! Și-ți mai dau un sfat! Fi atent ce semnezi! Că pe banii tăi și școala ta semnezi! Vrei mașină în stare bună bineînțeles! Nu trebuie să faci din școala de șoferi facultate, așa că nu o întinde pe 3-4 ani, deci vrei pe cineva care te pune la volan și te învață să conduci! Bancurile și glumele printre rânduri și la cafele, cât ești la volan, subiectul vostru de discuție va fi mașina și condusul, iar orele de conducere nu vrei să le faci una pe săptămână că o să fie de fiecare dată prima lecție, așa că instructorul tău trebuie să aibă timp și de tine! Dacă are prea mulți elevi, nu cred că mai trebuie să-ți spun eu ce se întâmplă!

Așa că dacă vrei un instructor auto bun, caută mai mulți, pune mâna pe telefon și întâlnește-te cu ei, stai de vorbă cu ei, și alegi după! Cum îți dai seama că l-ai găsit pe acel Yoda? Nu va fi foarte greu! Îl vei vedea pasionat de mașini sau motociclete și condus(două, patru sau mai multe roți), dacă e tânăr, mari șanse să fie fan Top Gear(nu prea pierde nici un episod). E mândru cu meseria lui de instructor auto iar principalul lui obiectiv e să te facă șofer, și e enervant de atent la detalii. Bancheta din spate, CFR-ul sau transportul public în comun îi sunt cam străine, mecanica și atelierele auto în schimb, nu! Un astfel de instructor auto are bubele lui pe creier(fiecare cu ale lui, dar toate au câte ceva în comun), că altfel ar fi avut un job normal la un birou.

Și pentru că tot am adus vorba mai sus, hai să te lămuresc și legat de poveștile dramatice despre examenul auto. În general vei auzi povestea aceea cu examinatorul rău, că vine să te pice, că-i al dracului, și că i-a pus să facă nu știu ce cascadorie în trafic de la cei care au căzut examenul sau de la cei care l-au luat cu greu sau din 7 încercări! Ca sa fie cât se poate de clar! Vei lua examenul dacă ști să conduci! Dacă nu, nu vei lua și atunci vei înflori și tu o poveste dramatică!

Deci ce trebuie tu să înveți de la acel instructor auto Jedi Master pe care îl cauți? Să conduci bine și în siguranță și să poți dobândi permisul de conducere fără dificultăți! Iar dacă nu-i poți dovedi că ști asta unui necunoscut(examinatorul), înseamnă ca n-ai învățat destul și mai trebuie! Școala de șoferi și un instructor auto bun te învață să conduci! Examenul îl susții tu!

Succes în procesul de învățare indiferent de instructorul pe care l-ai ales! și … May the force be with you, young Padawan!

De asemenea, ai putea dori...

10 răspunsuri

 1. Tina spune:

  Pacat ca nu mai esti instructor in Timisoara! Blog-ul tau e minunat si, din pacate, ma regasesc total in el, ca eleva a unei scoli de soferi care a picat cu brio a doua oara examenul de traseu! Toate cele bune

 2. Daniela C. spune:

  Despre instructorul Birzan Caludio… Exceptional, de o calitate deosebita! Foarte sugubat,cu simtul umorului, dar inteligent si toba de meserie, serios in ceea ce face. Are mare lipici la meseria asta, este laborios si cu dumnealui n-ai cum sa nu dai rezultate. Ii multumesc mult, avem nevoie de astfel de profesionisti.

  • Cristi spune:

   Dacă spui tu că ți-ai făcut toate cele 30 de ore de conducere, și ai semnat după fiecare ședință pe caietul cursantului și pe foaia de parcurs completate real la fața locului, și nu intermediază vânzări de permise atunci nu te pot contrazice pentru că nu îl cunosc.
   Totuși, dacă ți neapărat să-i faci reclamă, ar fi mai bine să spui și din ce oraș este, deși articolul acesta eu nu l-am scris cu scop publicitar!

 3. Sonia spune:

  Buna ziua,
  Instructorul meu este exact acelasi tip de om ca domnul descris in articolul de mai sus. Pe 9 decembrie am traseul la Carol si sper sa nu pic din cauza emotiilor.
  PS: la prima sedinta suplimentara cu dansul (scoala am facut-o cu alt instructor…) mi- a murit motorul de vreo 20 ori, insa domnul nici macar nu a ridicat tonul la mine.
  Este un om excelent, facut pt meseria asta, foarte foarte foarte rabdator.
  Daca doriti numarul dansului de tel, scrieti aici. Numele lui este Sorin Dorobantu.

  O zi buna

 4. Juravle spune:

  @Sonia: Pai, ai luat permisul pana la urma? Eu am picat la traseu (din nou), am facut cu instructor Trifu, pe care nu il recomand si pe care l-am schimbat, evident. Tot la Carol am dat examen..

 5. Lavinia spune:

  Buna ziua!V-am citit articolul si mi se pare interesant.Mi-ar fi de folos daca mi-ati putea recomanda un instructor profesionist si pasionat de ceea ce face.Va multumesc anticipat!

 6. Tisan spune:

  Eu doresc numărul lui , ca eu vreau sa imi schimb instructoru, e de la scoala Alfa?

 7. titisor58 spune:

  Asa este, are dreptate domnul Cristi si va redomand scolile formate din fostii instructori independenti,reorganizati pe noua lege 733 din 2013,intrucat sunt oameni seriosi care trag cu greu pentru a scoate elevul pentru examen. In Bucuresti stiu o scoala numita Birgoveanu Dumitru P.F.A. de unde am primit informatii complete,are preturi rezonabile,si el ca om este OK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.