Concert simfonic în Peștera Românești 2014

Știam de mult că se organizează concerte în peșteri dar nu am fost niciodată!
La inițiativa unui prieten, duminică, 26 octombrie, ne-am urcat în mașina și am plecat către Peștera Românești. Ce am găsit aici? Un eveniment ce se organizează în fiecare an, iar acum am avut ocazia sa asist la cea de-a 30-a ediție. Un concert simfonic susținut de orchestra Filarmonicii Banatul cu sopranele Alina Todea și Bianca Mihăescu, și tenorul Mircea Șonea, dirijori Raymond Janssen din Olanda, Peter Oschanitzky, Gheorghe Costin şi Radu Popa.

Din ce am înțeles organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Academică Culturală Timişoara, Asociaţia Speotimiş, Filarmonica Banatul, Consiliul Judeţean Timiş, primăriile din Timişoara şi din Tomeşti, Casa de Cultură Studenţească şi Centrul de Creaţie şi Artă.

După ce am fost și am văzut, pot spune că a fost frumos, a fost ceva diferit și a meritat plimbarea, și vă recomand tuturor sa mergeți cel puțin o dată în viață la așa ceva. Intrarea a fost gratis! De la locația unde am parcat mașina am fost întâmpinați cu bilete gratuite și indicații.

Am văzut că au fost prezenți și europarlamentarul Maria Grapini dar și Dumitru-Dorin Prunariu. Doamnei Maria Grapini aș dori să-i aduc la cunoștință că Peștera Românești nu este singura peșteră unde se organizează concerte așa cum ne-a informat, pentru că din câte știu eu și în Peștera Bolii din județul Hunedoara se organizează concerte spre exemplu.

Despre organizare pot spune ca a fost ok, în schimb despre popularizarea evenimentului nu pot spune același lucru. Și acum, după concert am căutat pe internet informații, și pot spune că nu sunt chiar așa de multe.

Localizare: pe drumul dintre Deva şi Lugoj – DN 68A, în localitatea Coşava se urmează şoseaua spre Valea lui Liman până în satul Româneşti. Ca să fiu sincer, am mai întrebat câte o bătrână pe bicicletă cum să ajung acolo pentru că drumurile erau pline doar de bannere și afișe electorale nicidecum de indicații către peșteră sau satul Românești. Ba mai mult l-am găsit pe Ponta lipit și pe indicatoarele rutiere ceea ce știam ca e infracțiune și îmi pare rău și acum că nu m-am oprit să-i fac o poză.

La întoarcerea spre Timișoara am mai făcut o oprire la Muzeul Traian Vuia, dar despre asta voi scrie într-un alt articol.

În concluzie vă recomand tuturor când aveți ocazia sa faceți o astfel de excursie în zonă pentru că merită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.