Școala de șoferi nu e librărie cu permise de conducere!

Școala de șoferiȘi în domeniul acesta, la fel ca în multe alte domenii din România, Școala de Șoferi pare a fi înțeleasă total greșit! Datorită faptului că sunt instructor auto, poate mulți veți spune că scriu aceste rânduri doar ca să ma bag în seamă. Fiecare are dreptul la opinie așa că fiecare să considere ce-i poftește inima, eu tot voi scrie! Când spun că termenul de ”școala de șoferi” e înțeles greșit, mă refer și la instructori, și la elevi, și asta creează unele din marile problemele de care ne lovim pe stradă, și aici mă refer doar la acele probleme legate de șoferi încercând să ignor problema calității drumurilor pentru care plătim atâtea taxe.

[highlight]La ce mă refer când spun de elevi?[/highlight] Pai în primul rând motivația! Majoritatea vă înscrieți la școala de șoferi pentru cartonul roz de parcă ar fi o diplomă ce o primești pentru supraviețuirea până la sfârșitul cursului numai bună de pus în ramă pe perete, sau o bomboană de ciocolată pe care o meriți pentru că n-ai chiulit de la ora de istorie care oricum nu te interesează așa ca ai dormit cuminte în bancă și n-ai deranjat profesoara. Cred că mai logic ar fi să te înscrii la școala de șoferi pentru că vrei, îți dorești să înveți să conduci, iar la finalizarea cursului să te ști în stare sa conduci mașina în siguranță, fără să creezi drame demne de știrile ProTv, să poți să te urci în mașină cu tine la volan cu încrederea că vei ajunge întreg la destinație fiind conștient de toate pericolele care îți pot apărea în cale! [highlight]Legislația rutieră?[/highlight] Pentru cei care vin doar pentru cartonul roz, mai sus menționați, orele de legislație par a fi total neinteresante. Cursul de legislație pare a fi doar un obstacol peste care ai vrea să te arunce cineva direct la volan, pentru că oricum nu contează și e absurdă și nu-ți trebuie. Cred că ar fi cazul să acorzi mai multă importanță cursului de legislație rutieră! Legislația rutieră reprezintă regulile după care ne ghidăm toți în trafic, iar dacă am merge fiecare după capul lui ar fi clar ceva distractiv! Așa că dacă vrei să înveți să conduci pune mâna pe cartea aia și citește și mergi la curs(până la urmă l-ai plătit!) pentru că în momentul în care te urci la volan în mașina instructorului ar fi bine să cunoști deja legislația! Bineînțeles că dacă ai nelămuriri, instructorul te poate ajuta, dar asta nu înseamna să te aștepți să ai permis fără să arunci măcar un ochi în legislație! Atâta timp cât atunci când te apropii de o intersecție și tu habar nu ai ce-i cu tine acolo și cine trece primul, sau când intri într-un sens giratoriu cu privirea în dreapta, n-ai nici o șansă să înveți să conduci! Doar îți vei irosi cele 30 de ore de conducere fără ca măcar să îți dai seama ce cauți tu la volan, și vei da vina pe instructor că nu te-a învățat.

[highlight]O altă problemă generală în școala de șoferi ar fi shopping-ul![/highlight] Dacă ai impresia ca permisul de conducere e de vânzare și vrei să-l cumperi e destul de clar câtă importanță acorzi vieții tale! Un permis cumpărat nu te învață să conduci dar poate stă bine în bibliotecă, deși cred că dacă îți stă capul așa de mult la shopping poate că ar fi cazul să și calculezi dacă merită. Poate de banii cu care vrei să cumperi un carton roz inutil ai putea mai bine să mai faci ore de conducere cu un instructor, poate mai înveți câte ceva și poate ajungi chiar să meriți permisul.

[highlight]Prețul școlii?[/highlight] De acord, cauți prețul cel mai bun, dar gândește-te că e viața ta în joc! Poate mai bine cauți un instructor auto care să te învețe să conduci în loc să cauți oferte și reduceri care românește ar putea însemna reduceri din orele tale de conducere. Știu că nu e o alegere ușoară, dar preferi un curs de conducere ieftin și doar pe hârtie din care la sfârșit nu rămâi cu nimic și ai aruncat banii degeaba? sau vrei să faci școala de șoferi și să ști să conduci? Așa că fi atent ce instructor îți alegi, și fi atent în ce condiții vei face școala de șoferi! Până la urmă sunt banii tăi și tu decizi ce faci cu ei. Și dacă tot cauți oferte și reduceri, de fapt, nu contează dacă e reducere sau nu, fi atent ce semnezi, că semnezi pe banii tai!

Ar mai fi de discutat despre [highlight]fișa medicală și testul psihologic[/highlight]. Sunt convins că nu vrei să le faci pe bune, dar din nou îți spun! E viața ta! Ești sigur că vrei să ți le aranjeze cineva să le cumperi și pe urmă să nu fi apt pentru conducere auto și să apari mai târziu la Știrile ProTv? Andreea Esca își va face meseria și va povesti la fel de liniștită și cascadoria ta! Sfatul meu, mergi și fă-le cum trebuie! Nu cere instructorului să-ți aranjeze fișa medicală! Nu e o idee bună!

[highlight]Referitor la instructori și școli de șoferi?[/highlight] Cred că se înțelege de mai sus cam ce n-ar fi în regulă. Titi Aur spunea într-un reportaj mai demult că școlile de șoferi în România sunt pur și simplu fabrici de permise. Din păcate, eu, instructor auto, în mare măsura înclin să-i dau dreptate, deși e grav. Știu că nu trebuie generalizat! Sunt și instructori adevărați în țara asta! În schimb există și prețuri prea mici pentru a acoperi costurile cursurilor, întreținerea mașinii, asigurări, etc., rezultatul fiind evident calitatea muncii. Consider că elevul ne plătește să îl învățăm să conducă nu să semneze condica de prezență la cele 30 de ore. Că tot spuneam de preț, păi dacă prețul e prea mic nu e evident de ce există instructori cu 200 elevi într-un an? Adică 6000 ore pe an doar în mașină pe scaunul din dreapta, fără să mai calculez zilele de examen. Adică vreo 16 ore pe zi în fiecare zi non stop? Și atunci cum să nu aibă dreptate Titi Aur?

[highlight]Programul orelor de conducere cu fiecare elev stabilit de către elev(„clientul nostru, stăpânul nostru”)?[/highlight] Pai dacă fiecare din elevi îmi face programul după placul lui, fie seara, fie weekend, câți elevi pot să am dacă ma fac valetul primului înscris? Sau doar îl las pe el să stabilească întâlnirea pentru două bancuri și-o semnătură? Gata, am strâns 15 semnături, banul la buzunar, am făcut și economie, m-am scos! Păi asta-i meseria mea? Hai mai fac și un ciubuc, că știu eu un medic, hai sa-i vând și o fișă medicală. Ce dacă e dis-cromat sau nu vede bine, lasă că conduc eu un pic din dreapta cu el la volan, și pe urma ce-o fi o fi, ca banii i-am luat nu? Sau de ce sa-l învăț eu să parcheze, cum să fac n-șpe parcări cu el? îmi strică ambreiajul și e scump! Îi arăt o dată să nu zică pe urmă că nu i-am arătat și lasă ca e doar 5 puncte o parcare, nu e de picat examenul nu? Și dacă tot am eu mașina diesel hai să plecăm de pe loc doar din ambreiaj nu-i așa? Că e mai ușor cu o pedală decât cu două, las` că merge s-așa nu? Și fel și fel de alte trucuri că doar românul e inventiv.

Nu fac referire la nici un instructor anume, sau la vreo școala de șoferi anume, vorbesc în general, pentru că nu știu să arăt cu degetul însă știm cu toții în ce țară trăim. Și dacă se practică în masă, în rândul instructorilor auto, astfel de idei care mai de care, atunci cum să nu aibă dreptate Titi Aur? După cum am spus, sunt și instructori buni, dar oare se vede?

Știu că articolul ăsta nu cade bine multora! Dar dacă tot se discută pe la cafele și peste tot și oricum toată lumea știe, de ce să nu-l public?

În final de fapt ce înseamnă școala de șoferi categoria B? Un curs pe care îl urmezi pentru a învăța să conduci mașina! Cursul e format din minim 24 de ore de legislație rutieră, și minim 30 de ore de conducere și un minim de 300 de km. La finalul cursului, când ești pregătit să conduci mașina 100% singur și în siguranță, dai examen pentru dobândirea permisului de conducere! Așa ca înscrie-te la școala de șoferi ca să înveți să conduci și vei lua permisul, dar nu te înscrie pentru un carton roz! Școala de șoferi nu e librărie de permise, că nici eu nu sunt librar!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Victor Costel spune:

    Pai sunt de accord cu d-voastră dar la 15 ani de condus fără permis și 2 accidente vinovat și al doilea cred că nu, dar o data ce umbli fără esto vinovat. Credeți că m-ai am nevoie de școală?

    • Cristi spune:

      O să te surprindă răspunsul, și nu o să fi de acord cu mine, dar eu zic că da! Mai rămâne și să practici ceea ce înveți in școală, adică după ce termini școala și înveți cum trebuie, să nu revii la obiceiurile învățate în cei 15 ani. Iar dacă al doilea numai crezi că nu, atunci răspunsul la întrebarea ta e acolo, sigur e nevoie de școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 14 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.